DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zijn al onze ogen gericht op stormdepressie ‘Eunice’ die ons de zwaarste storm in dertig jaar tijd zal brengen. Eunice lag om middernacht op de weerkaarten nog net ten westen van Ierland zoals je op onderstaande kaart kunt zien:

 

‘Eunice’ zal de komende 24 uur nog verder uitdiepen en als een zeer zware stormdepressie vandaag over de Noordzee trekken richting Denemarken. Het warmtefront van Eunice trekt vanochtend over met wat verspreide regen, het koufront komt er rond de middag aan. Achter dat front trekt in de namiddag een zwaar tot zeer zwaar stormveld over de Noordzee en onze regio. Er zijn daarbij zeer zware rukwinden mogelijk die tot veel schade zullen leiden: zie verder bij de dagbespreking.

Ook daarna blijft het erg wisselvallig met ook in het weekeind en de eerste dagen van volgende week nog een flink voortrazende westcirculatie. Tegen het eind van volgende week zou er weer meer invloed van hogedruk komen wat je in de pluim ziet door frissere nachten tegen die tijd, maar wel met een mooie “zaagtandbeweging” wat erop duidt dat het overdag dan toch zonniger en rustiger zou zijn. Let wel: dit is nog ver weg, maar de pluim toont het wel al een paar dagen dus we gaan richting tweede helft volgende week wel naar rustigere omstandigheden.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een dag die we ons nog lang gaan herinneren! Een nieuwe randstoring die uitdiept tot een forse stormdepressie, Eunice genaamd, trekt langs onze omgeving door met een fors stormveld! De depressie heeft twee storingen met zich mee. Een eerste warmtefront trekt in de vroege ochtend met wat verspreide regen door onze regio, maar dat valt best mee. Er valt weinig of zelfs niets. Tegen de middag nadert dan een koufront waarop het korte tijd feller kan regenen, maar doordat het front snel doortrekt, zal ook dat meevallen, maar dan begint het pas! …  Tegen en na de middag wordt het droger waarna een zwaar windveld  over onze regio zal schuiven. We moeten dan ook rekening houden met een fikse storm met rukwinden die ver tot boven de 100 km per uur zullen kunnen uitkomen. Aan zee berekenen de meeste modellen pieksnelheden tot 130 à 140-145 km per uur. Daarmee zijn de allerhoogste pieken die gisteren op de kaarten stonden van 150 km per uur er wel uit, maar in de praktijk zal dat weinig verschil maken. Dit zijn enorme windsnelheden! Daarbij zal zeker schade optreden en die kan aanzienlijk zijn! Ook tot diep landinwaarts berekenen alle modellen windstoten die tot tegen of boven de 120-130 km per uur kunnen halen. De kustregio krijgt daarbij uiteraard de felste windstoten, maar ook tot diep landinwaarts kunnen felle windstoten voorkomen! Het zwaartepunt van de storm ligt daarbij tussen 12-13 uur en 16-17 uur. De eerste felle windstoten kunnen al rond 12 uur aan de Westkust optreden en verspreiden zich nadien snel over de hele regio. Vanaf 18 uur zou de wind geleidelijk aan beginnen luwen, maar forse windstoten blijven mogelijk. Hou dus rekening met een zware storm. Neem je voorzorgen, ga niet wandelen of parkeren in de buurt van bomen, leg vast wat los ligt en ga tijdens de storm niet naar buiten, maar wacht tot het over is! Ook als er schade optreedt, wacht met het opmeten daarvan tot alles weer wat rustiger wordt en zorg er eerst voor dat je zelf veilig bent en blijft!

Het is ook zacht met maxima van vooraan de dubbele cijfers. Die halen gemakkelijk een 12 tot 13 graden. Daarbij zal het weerbeeld vanmiddag misschien wel wat vreemd aandoen omdat er zelfs ruimte zal zijn voor wat bredere opklaringen en eventueel een lokale bui, maar het is dus de wind die vandaag de hoofdrol opeist.

Om een idee te geven en voor wie het zich nog herinnert of meemaakte, maar deze storm is vergelijkbaar met de reeks stormen die we in januari / februari 1990 over ons heen kregen. Ze heeft veel gelijkenissen met de zware storm van 25/01/1990 die toen op zeer uitgebreide schaal voor veel schade zorgde.

In de avond blijft het nog enige tijd stormachtig, het is pas in de nacht dat de wind geleidelijk zal afnemen. Er vallen ook dan nog een aantal verspreide buien. Er zijn nog tot ver in de avond windstoten mogelijk van 100 km per uur aan zee tot 80-90 km per uur landinwaarts. Pas na middernacht zal de wind substantieel beginnen afnemen bij minima die tegen de ochtend dalen naar een 4-5 graden. De wind wordt dan ook meer westelijk.

Morgen:

Morgen staat al een volgende storing in de steigers om over onze regio te trekken, opnieuw met perioden van intense regen en nog steeds veel wind. Zwaar stormen zal het dan niet meer doen, maar toch zijn ook later op zaterdag, zeker tegen de avond, nog uitschieters in de wind mogelijk tot 80 km per uur boven land en misschien wel weer tot 100 km per uur aan zee. Overdag is het daarbij eerst nog lang droog of valt er slechts een enkele bui, maar in de late middag / vooravond trekt weer een actief regengebied door met intense neerslag. Het wordt iets minder zacht met maxima rond 9 graden.

In de avond en nacht waait het opnieuw stevig, zeker in de avond zijn weer felle rukwinden mogelijk. In de nacht wordt het geleidelijk rustiger en droger met minima rond een 7-8 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag wordt al niet veel beter want ook dan staat er alweer een regenzone op de kaarten die in de loop van de dag met regen en ook weer veel wind door onze omgeving trekt. Sommige modellen laten ook dan de wind weer fors aantrekken. Zelfs mogelijk tegen de late middag / avond aan zee weer tot ruim 100 – 110 km per uur. Dat moeten we toch ook weer even in de gaten houden. Ook landinwaarts komen dan mogelijk weer zware windstoten voor.  We halen overdag ook weer maxima rond 12-13 graden.

Zowel zaterdag als zondag blijft er dus gevaar voor extra stormschade van zaken of bomen die al een eerste duw kregen op vrijdag en dan in het weekeind uiteindelijk de genadestoot kunnen krijgen. Blijf dus alert!

Later:

Maandag blijft het nog guur met ook dan weer de passage van regen- en buiengebieden en dikwijls nog steeds veel wind. Het blijft wel zacht met maxima telkens in de dubbele cijfers.

Samenvatting:

Vandaag gaat het zwaar stormen! In de ochtend is het zwaar bewolkt met wat verspreide regen. Rond de middag trekt een zone met intensere neerslag door. Daarna wordt het wisselend bewolkt met zelfs zonnige perioden en een enkele bui, maar de wind trekt aan! We gaan naar een zware storm aan zee, storm boven land. Op zee staat zelfs een zeer zware storm. De zwaarste rukwinden doen zich daarbij voor tussen 13 en 17 uur en kunnen uithalen tot 130-140-145 km per uur aan zee. Tot heel diep landinwaarts (het hele West- en Oost-Vlaamse grondgebied) zijn windstoten mogelijk van 120 tot 130 km per uur, mogelijk lokaal nog iets meer. Daarbij zal uitgebreide schade optreden. Wees voorzichtig, blijf binnen tijdens de storm en blijf weg van obstakels, bomen en alles wat kan loswaaien. Na 18 uur zal de wind beginnen luwen. Het is daarbij ook weer erg zacht met maxima van 12-13 graden. Ook vanavond en vannacht blijven er nog tot rond middernacht forse windstoten mogelijk. Daarna wordt het rustiger.

Geert, vrijdag 18 februari, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: