DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een randstoring trok de voorbije nacht door onze omgeving en ligt inmiddels al boven Denemarken. Al onze ogen zijn nu echter gericht op een nieuwe storm, ‘Franklin’ genaamd, die vandaag en morgen ons weer zal beheersen. Het warmtefront van ‘Franklin’ trok vanochtend vroeg al door onze omgeving en vandaag overdag zitten we in een uitgebreide warme sector met vrij zachte lucht, veel bewolking en van tijd tot tijd wat regen of een bui. Er staat daarbij al veel wind. Vanavond trekt dan het zeer actieve koufront van ‘Franklin’ door onze regio wat tijdelijk gepaard zal gaan met erg felle regen en daarbij komt tijdelijk weer een storm te staan met felle rukwinden. Daarachter wordt het rustiger, maar ook morgen moeten we nog rekening houden met de doortocht van een actieve randstoring met veel regen en wind. ‘Franklin’ trekt daarna weg, maar het blijft erg wisselvallig met ook op dinsdag nog de passage van een storing met regen en (veel minder) wind. Tegen woensdag wurmt zich tijdelijk een gebied van hoge luchtdruk tussen de depressies door en komt de atmosfeer tijdelijk tot rust. Op donderdag en vrijdag trekken dan nog staartjes van storingen door met af en toe wat regen, maar het wordt duidelijk stabieler. Tegen volgend weekend leven we onder hoge druk met overdag best aardig weer met flink wat zon en vrij aangename maxima, maar dan in de nachten wel met koelere temperaturen die zelfs rond het vriespunt zouden kunnen uitkomen. De pluim laat dit allemaal duidelijk zien:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we te maken met een nieuwe stormdepressie, ‘Franklin’ genaamd. De dag begint dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. Nadien volgt een drogere periode mogelijk zelfs met enkele opklaringen. Later in de middag trekt de lucht weer dicht, gevolgd door nieuwe regen die bij een volgende storing hoort. De wind waait de hele dag fors door met windstoten van 70 tot 80 km per uur. Daarbij lopen de maxima op tot ongeveer 11 graden.

Tegen de avond steekt de wind nog een tandje bij en kan het aan zee weer gaan stormen met windstoten van 100 tot 110 km per uur. Ergens tussen 21 en 23 uur trekt dan het koufront van Franklin door onze regio. Op passage van dat front, komen er nog zwaardere rukwinden voor. Die kunnen dan in de hele regio weer aantrekken tot 110 à 120 km per uur. Tijdens een verscholen bui in dat front mogelijk nog iets zwaarder. Aan zee, maar ook boven land kan er dan tijdelijk weer een volle 9 Bft, dat is stormkracht, komen te staan. Dat leidt zeker weer her en der tot bijkomende schade en ook zaken die al los of zwak stonden van de vorige storm, kunnen de genadestoot krijgen. Blijf dus tijdens het stormweer zeker binnen en neem opnieuw je voorzorgen: niet parkeren bij bomen of andere zaken die kunnen omwaaien en leg vast wat los zit!

Na passage van dit koufront wordt het kalmer en gaan de zwaarste windstoten er weer uit, maar ook in de nacht naar maandag blijft het hard waaien met nog altijd windstoten van rond de 100 km per uur aan zee, rond 80-90 km per uur landinwaarts. Er vallen dan nog enkele buien bij minima die dalen naar 5-6 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen blijft het nog guur met ook dan weer de passage van regen- en buiengebieden en dikwijls nog steeds veel wind. Het blijft wel zacht met maxima telkens in de dubbele cijfers. Maandag trekt in de loop van de dag nog een front door dat nog bij ‘Franklin’ hoort. Dat zorgt overdag tijdelijk weer voor een periode met regen en buien. Dat zou zelfs een onweerachtige bui kunnen worden. Er staat de hele dag ook veel wind die later op de dag zelfs weer tot stormkracht kan aantrekken met opnieuw rukwinden van om en bij of zelfs over de 100 km per uur. Vooral vanaf de late ochtend tot ongeveer halfweg de middag zijn weer zware rukwinden mogelijk, maar toch van een minder kaliber dan de vorige dagen. Niettemin is lokale (bijkomende) schade toch ook weer zeker niet uit te sluiten. Het wordt morgen een 8 à 9 graden.

Er staan ons dus nog enkele onstuimige dagen te wachten. In de avond en nacht wordt het dan geleidelijk aan rustiger, maar er blijft toch nog veel wind staan.

Overmorgen:

Dinsdag wordt het kalmer. De wind neemt af, maar er is nog steeds kans op perioden van regen en buien. De maxima blijven erg zacht met opnieuw een 11-tal graden als hoogste temperatuur. De verwachting is dat de dag wel droog zal starten en dat de ochtend ook grotendeels droog verloopt. Het is vooral in de middag dat de kans op regen groter wordt op doortocht van een storing.

In de avond en nacht wordt het droog en rustiger.

Later:

Woensdag krijgen we even respijt. Een zich ontwikkelend hogedrukgebied houdt storingen dan even op een afstand en met een aantal opklaringen erbij wordt dat best een aardige dag. Ook de wind houdt zich veel koester en het is dus een stuk rustiger met maxima rond een 10-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag is nat gestart, maar dan volgt een drogere periode, zelfs misschien tijdelijk met een opklaring rond de middag. Later vanmiddag volgt nieuwe regen. Het wordt een 11-tal graden. De wind waait weer flink door en wordt vrij krachtig tot krachtig boven land met uitschieters tot 70-80 km per uur. Aan zee waait die hard tot stormachtig met uitschieters tot 90 km per uur. Vanavond trekt de wind aan. Ergens tussen 21 en 23 uur trekt een zeer actief koufront door de regio met tijdelijk intense regen en tot storm aantrekkende wind! Er zijn dan tijdens die passage rukwinden mogelijk van 100 tot 120 km per uur, mogelijk lokaal nog wat meer. Nieuwe en bijkomende stormschade is dan zeker mogelijk! Na middernacht wordt het weer rustiger.

Geert, zondag 20 februari, 09.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: