DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern intussen boven Ierland, beïnvloedt ons weer. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog in een koele noordelijke tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Daarin vormen zich nog altijd enkele buitjes doordat de koude lucht boven het nog warme zeewater strijkt met als reactie wat buienvorming. Het hoog schuift de komende dagen geleidelijk steeds meer naar het noordoosten op waardoor tegen zondag de kern vlak boven ons komt te liggen. Ook de hele volgende week lijkt dit hoog het verder uit te zingen wat opnieuw tot een complete stilstand in ons weerbeeld leidt. Er gebeurt de komende dagen op de weerkaarten dan ook verder weinig tot niets en het is bijzonder opmerkelijk wat een lange rustige periode we weer tegemoet gaan met een zo goed als vlak temperatuursverloop. Er is in de pluim werkelijk niets te vinden wat wijst op enerzijds hogere temperaturen, maar anderzijds ook niets wat wijst op eventuele winterse aspiraties. Zoals verwacht de vorige dagen, zijn nu zelfs ook de meeste koude lijntjes op termijn uit de pluim verdwenen. Het hoogst haalbare is nog steeds eens een enkele lichte nachtvorst als het in de nachten voldoende zou uitklaren, wat echter meestal niet het geval is. Neerslag valt er op de paar buitjes van vandaag niet te na gesproken, ook al nauwelijks te verwachten en de luchtdruk blijft tot in lengte van dagen bijzonder hoog:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt de kern van het nieuwe hogedrukgebied geleidelijk weer dichter. De nog steeds noordwestelijke wind neemt daarbij langzaam weer wat in kracht af, maar voert nog steeds een aantal wolkenvelden aan. Daarbij kan er nog altijd een licht buitje vallen en dat kan ook nog steeds licht winters zijn met wat hagel of stofhagel. Er is sporadisch wat ruimte voor de zon, maar de wolken zullen overheersen. Er trekt in de loop van de dag immers een zwakke afloper van een warmtefront over onze omgeving, waarbij opnieuw een tikkeltje zachtere lucht aangevoerd zal worden, maar dat gaat met heel veel bewolking gepaard en maxima tot rond 6 graden.

Ook in de nacht naar zaterdag is het meestal zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond een 3-4 graden. Het is overwegend droog met een geleidelijk weer meer naar west draaiende wind. Toch kan er tijdelijk hier en daar eens een licht drupje regen aan te pas komen.

Morgen:

Morgen wordt een rustige dag onder de vleugels van een nieuw hogedrukgebied dat zorgt voor rustig weer met een nog zwakke westelijke wind. Er is veel bewolking en daarbij zou er links of rechts tijdelijk al eens een enkel spatje regen kunnen vallen. Sowieso is het heel weinig en overheersen de droge perioden. We halen een 6 à 7 graden.

In de nacht naar zondag zijn er ook veel wolken met minima rond de helft van de dagwaarden. Als het tijdelijk ergens wat meer opklaart, kan dat tijdelijk wat minder zijn.

Overmorgen:

Ook zondag is een compleet rustige dag onder de vleugels van een groot hogedrukgebied. Er is opnieuw veel bewolking met maxima rond een 6 à 7 graden. Tijdelijk kan er al eens een opklaring voorkomen, maar de wolken overheersen wel weer.

Later:

Maandag moeten we ook hetzelfde weerbeeld verdragen. Hogedrukgebieden zorgen voor complete rust in de atmosfeer met weinig of geen wind. Er blijft vrij veel bewolking hangen en het kan ook weer wat nevelig worden bij vrij normale maxima van rond een 6 à 7 graden.

Samenvatting:

Er vallen vandaag in eerste instantie nog wat lichte winterse buitjes. Geleidelijk aan neemt daarbij de bewolking toe en tegen de avond raakt het volledig bewolkt. De maxima zitten rond een graad of 6 bij een matige noordwestelijke wind.

Geert, vrijdag 21 januari, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: