ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern in de buurt van Ierland, beïnvloedt ons weer. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog in een koele  stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Het hoog schuift de komende dagen geleidelijk steeds meer naar het noordoosten op waardoor tegen zondag de kern vlak boven ons komt te liggen. Ook de hele volgende week lijkt dit hoog het verder uit te zingen wat opnieuw tot een complete stilstand in ons weerbeeld leidt. Er gebeurt de komende dagen op de weerkaarten dan ook verder weinig tot niets en het is bijzonder opmerkelijk wat een lange rustige periode we weer meemaken met een zo goed als vlak temperatuursverloop. De enige variatie die we zien is eventueel eens een nacht met temperaturen rond het vriespunt als het eens tijdelijk wat weet op te klaren. We zien wel een verandering op langere termijn. Tegen het eind van de week / volgend weekeind zou het hoog zich zuidelijker gaan terugtrekken, wat dan de deur openzet voor een westelijke circulatie die dichter bij ons zou geraken. Dat zou dan betekenen dat lagedrukgebieden het meer voor het zeggen krijgen en dat de kansen op regen en wind groter worden. Dat zie je tegen volgend weekeind in de pluim duidelijk gebeuren.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een rustige dag onder de vleugels van een nieuw hogedrukgebied dat zorgt voor rustig weer met een nog heel zwakke zuidwestelijke wind. Er is veel bewolking en daarbij zou er links of rechts tijdelijk al eens een enkel spatje regen kunnen vallen. Sowieso is het heel weinig en overheersen de droge perioden. We halen een 6 à 7 graden. Er is een kleine kans dat er wat zon doorbreekt in het uiterste westen later op de dag, maar dat gaat maar om een waterkansje. De meeste plekken krijgen een volledig grijs weerbeeld voorgeschoteld.

In de nacht naar zondag zijn er ook veel wolken met minima rond de helft van de dagwaarden. Als het tijdelijk ergens wat meer opklaart, kan dat tijdelijk wat minder zijn.

Morgen:

Ook morgen is een compleet rustige dag onder de vleugels van een groot hogedrukgebied. Er is opnieuw veel bewolking met maxima rond een 6 à 7 graden. Tijdelijk kan er al eens een opklaring voorkomen, maar de wolken overheersen wel weer. De wind waait heel zwak uit het zuiden, maar is meest gewoon afwezig.

Tegen de avond en nacht kan er wat meer ruimte zijn voor opklaringen, waardoor de temperaturen dan in de nacht tot rond het vriespunt of zelfs net iets daaronder zouden kunnen zakken. Het is dan tegen de ochtend uitkijken voor een lokale gladde plek.

Overmorgen:

Maandag moeten we ook hetzelfde weerbeeld verdragen. Hogedrukgebieden zorgen voor complete rust in de atmosfeer met weinig of geen wind. Er blijft vrij veel bewolking hangen en het kan ook weer wat nevelig worden bij vrij normale maxima van rond een 6 à 7 graden.

In de nacht zijn weer wat opklaringen mogelijk met minima rond het vriespunt.

Later:

Dinsdag: hoe kan je het raden: amper of geen verandering in het weerbeeld … Wolken, heel veel wolken zelfs met kans op eens een korte opklaring en maxima rond een 6-7 graden bij weinig of geen wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Samenvatting:

Vandaag wordt een meest grijze dag met amper of helemaal geen opklaringen. Er staat ook amper wind uit het zuidwesten met maxima rond 6-7 graden. Gaandeweg de middag zou er al eens wat lichte regen of motregen mogelijk zijn, maar dat blijft heel lokaal en tijdelijk.

Geert, zaterdag 22 januari, 10.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: