WO

04/17/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Voor de zuidkust van Noorwegen vi [...]
Lees verder

DO

18 apr

Weertype

Weertype

| 12°

10 %

Windrichting

3 bft
Morgen wordt het rustiger. De buien verdwijnen al zou een heel enkele misschien toch in de loop [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

4 bft
Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern net west van Ierland, beïnvloedt ons weer. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog in een koele noordelijke tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Daarin vormen zich nog enkele buitjes doordat de koude lucht boven het nog warme zeewater strijkt met als reactie wat buienvorming. Het hoog schuift de komende dagen geleidelijk steeds meer naar het noordoosten op waardoor tegen zondag de kern vlak boven ons komt te liggen. Ook de hele volgende week lijkt dit hoog het verder uit te zingen wat opnieuw tot een complete stilstand in ons weerbeeld leidt. Er gebeurt de komende dagen op de weerkaarten dan ook verder weinig tot niets en het is bijzonder opmerkelijk wat een lange rustige periode we weer tegemoet gaan met een zo goed als vlak temperatuursverloop. Er is in de pluim werkelijk niets te vinden wat wijst op enerzijds hogere temperaturen, maar anderzijds ook niets wat wijst op eventuele winterse aspiraties. Zoals verwacht de vorige dagen, zijn nu zelfs ook de meeste koude lijntjes op termijn uit de pluim verdwenen. Het hoogst haalbare is nog steeds eens een enkele lichte nachtvorst als het in de nachten voldoende zou uitklaren, wat echter meestal niet het geval is. Neerslag valt er ook al nauwelijks te verwachten en de luchtdruk blijft tot in lengte van dagen bijzonder hoog:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag. Daarbij trekken er mogelijk ook nog een paar lichte buitjes door onze omgeving. Veel stelt het allemaal niet voor. Toch kunnen die paar lichte buitjes wel gepaard gaan met wat hagel of stofhagel, maar ze brengen al bij al amper neerslag met zich mee. De temperaturen lopen naar een 6 tot 7-tal graden op. De wind zit daarbij in een noordelijke tot noordwestelijke hoek en waait matig, aan zee eventueel tijdelijk vrij krachtig. In de loop van de dag neemt de wind langzaam wat in kracht af.

Ook in de nacht naar vrijdag kan er eventueel aanvankelijk nog een enkel buitje opduiken, dat zou ook dan weer met een licht winters karakter kunnen zijn. Later in de nacht is het droog en licht bewolkt met kans op wat lichte nachtvorst landinwaarts. Daarbij zou dan eventueel ook lokale gladheid kunnen optreden, zeker daar waar nog voorafgaandelijk een buitje viel. Tegen de ochtend schuiven er dan weer meer wolken binnen.

Morgen:

Vrijdag komt de kern van het nieuwe hogedrukgebied geleidelijk weer dichter. De nog steeds noordwestelijke wind neemt dan geleidelijk weer wat in kracht af, maar voert nog steeds een aantal wolkenvelden aan. Er is sporadisch wat ruimte voor de zon, maar de wolken zullen overheersen. Er trekt in de loop van de dag immers een zwakke afloper van een warmtefront over onze omgeving, waarbij opnieuw een tikkeltje zachtere lucht aangevoerd zal worden, maar dat gaat met heel veel bewolking gepaard en maxima tot rond 7 graden.

Ook in de nacht naar zaterdag is het meestal zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond een 3-4 graden. Het is wel droog met een geleidelijk weer meer naar west draaiende wind.

Overmorgen:

Zaterdag wordt een rustige dag onder de vleugels van een nieuw hogedrukgebied dat zorgt voor rustig weer met een nog zwakke noordwestelijke wind. Er is veel bewolking, al kunnen er gaandeweg zeker ook wel een aantal opklaringen voorkomen. We halen een 6 à 7 graden en het blijft droog.

In de nacht naar zondag zijn er ook veel wolken met minima rond de helft van de dagwaarden. Als het tijdelijk ergens wat meer opklaart, kan dat tijdelijk wat minder zijn.

Later:

Ook zondag is een compleet rustige dag onder de vleugels van een groot hogedrukgebied. Er is opnieuw veel bewolking met maxima rond een 6 à 7 graden.

Samenvatting:

Vandaag is er tijdelijk wat meer animo in het weerbeeld. Wolken en opklaringen wisselen af met een kleine kans op een lokaal buitje. Dat kan eventueel met wat hagel of stofhagel zijn, maar de buitjes stellen niet veel voor. Maxima daarbij rond een 6 à 7 graden bij een goed doorstaande noordwestelijke wind die in de loop van de dag langzaam in kracht afneemt.

Geert, donderdag 20 januari, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: