MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Alvorens aan het weerbericht te beginnen, wens ik uiteraard aan iedereen een schitterend 2022 toe. Laat ons samen opnieuw een jaar genieten van al het moois dat ons weer ons te bieden heeft en uiteraard begeleid ik jullie daarbij weer dagdagelijks met het weerbericht zoals jullie dat van mij gewoon zijn. Bedankt alvast aan iedereen die dan ook dagdagelijks het weerbericht volgt!

Een hogedrukgebied strekt zich uit vanaf het Iberisch schiereiland tot over de Alpen en de Balkan. Het heeft een uitloper tot over onze omgeving waar we ook vandaag nog heel tijdelijk van profiteren. Op de Atlantische Oceaan vinden we intussen een flink lagedrukgebied terug ten westen van IJsland en de Britse Eilanden. De komende dagen schuift dit laag verder door naar een positie tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat laag stuurt dan vervolgens tal van storingen van het westen uit over onze omgeving, de ene al actiever dan de andere. Daarbij zitten we vooral de eerste dagen nog in extreem zachte lucht. Met het dichterbij komen van het laag, wordt die aangevoerde lucht geleidelijk wat minder zacht. Tegen het midden van de week komen we achter de depressie terecht en zien we tijdelijk wat meer hoge druk boven de Britse Eilanden. Daardoor wordt de stroming tegen dinsdag / woensdag bij ons noordwest en komen we met meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar te zitten. Eventueel zou dan al eens een lichte nachtvorst kunnen voorkomen. Nadien herpakt de westcirculatie zich tijdelijk en krijgen we opnieuw zachtere lucht aangevoerd met alweer de passage van tal van storingen. Rond 8 tot 10 januari zien we in de pluim een steeds groter wordende onzekerheid. Een deel van de leden gaat dan toch weer voor een hogedrukregime kiezen waarbij het geleidelijk weer kouder wordt. Een ander deel van de leden moet daar voorlopig niets van weten, maar de onzekerheid op wat langere termijn is toch geleidelijk aan weer groter aan het worden zodat het verstandig is om om langere termijn toch weer een flinke slag om de arm te houden en geen grote uitspraken te doen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook het nieuwe jaar start erg zacht met dubbele cijfers in de temperaturen. De dag begon al met een graad of 11 en vanmiddag noteren we dan ook maxima die alweer tot een 13 à 14 graden kunnen oplopen. Het blijft daarbij overdag droog. De dag start daarbij met veel bewolking, wat eerst niet voorzien was, maar die blijft niet de hele dag hangen. Er komen geleidelijk aan wat opklaringen doorbreken, al blijven er wel veel wolken hangen. Vanmiddag is het dan ook meest wisselend tot zwaar bewolkt met vooral hoge wolken, maar ook de zon laat zich toch wel wat zien. Er staat daarbij een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en later in de avond zou het kunnen gaan regenen en ook de nacht verloopt regenachtig. Het blijft erg zacht met minima die weer niet veel lager dan rond een graad of 11 uitkomen.

Morgen:

Morgen start in alle vroegte eerst nog met wat regen. Later wordt het droger, al blijven perioden met wat lichte regen zeker nog tot de mogelijkheden behoren. Het is nog altijd erg zacht met maxima rond 11-12 graden, wat iets minder extreem is, maar nog steeds zeer hoog. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en trekt aan.

Tegen morgenavond kan het tijdelijk hard gaan waaien aan zee met daar uitschieters tot rond een 70 à 80 km per uur. Boven land is dat rond een 60 km per uur. In de nacht naar maandag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide regen.

Overmorgen:

Maandag wordt het geleidelijk minder warm. Storingen met regen en buien trekken over onze omgeving en de maxima vallen op een tiental graden terug. Tijdens de regen is dat dikwijls nog wat minder. De wind krijgt ook een meer westelijke component. Vooral later op de dag en tegen de avond kan het bij tijden hard gaan regenen.

We moeten ook in de nacht naar dinsdag rekening houden met perioden van soms felle regen die erg intens kan zijn. De temperaturen dalen tegen de ochtend naar een 8 à 9 graden.

Later:

Dinsdag is het ook erg nat. Een actieve storing trekt door onze regio met veel regen en die kan overvloedig zijn. De temperaturen dalen in de loop van de dag naar een 6 à 7 graden bij een naar noordwest draaiende wind tegen de avond.

Samenvatting:

Vandaag start grijs, maar geleidelijk aan komen er toch wel opklaringen doorbreken. Uiteindelijk wordt het in de middag wisselend bewolkt met wat ruimte voor een aantal zonnige perioden. Het blijft erg zacht met maxima rond 13 tot 14 graden en een matige, soms aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind. Het blijft overdag droog.

Geert, zaterdag 01 januari, 10.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Kerstwensen: