WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sturend lagedrukgebied met diverse kernen ligt tussen IJsland en de Britse Eilanden. Samen met een verder verzwakkend hogedrukgebied ten zuiden van ons, zorgt het bij ons voor een zeer zachte zuidwestelijke aanvoer van nog altijd extreem zachte lucht. In die stroming trekken enkele fronten mee waarvan er vanochtend nog eentje door onze omgeving trok. Tegen vanavond volgt er een CAD (Cold Air Development). Een storing die zich in koude lucht ontwikkelt, maar de kenmerken van een front aanneemt. Daarop kunnen enkele actieve buien zitten en vooral ook veel wind. Morgen komen we dan in onstabiele en koelere lucht achter die CAD terecht. Tegen de nacht van maandag op dinsdag trekt er een actieve golf in het polaire front over Noord Frankrijk. Waarschijnlijk blijven wij daarbij net uit het actieve neerslaggebied, maar zeker is dat nog niet. Daarachter komen we op woensdag in een meer noordwestelijke stroming terecht met opbouw van hogedruk boven de Britse Eilanden. Daarbij lekt dan tijdelijk wat koelere lucht tot bij ons. Donderdag profiteren we dan nog tijdelijk van de invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk, alvorens de wisselvalligheid in de tweede helft van de week zich herneemt. Op langere termijn is het nog onduidelijk welke kant we opgaan. De pluim toont zowel koude als zachte oplossingen en het is afwachten welke het halen. Gezien de voorgeschiedenis van deze winter echter, maken de zachte oplossingen toch wel meer kans … Het lijkt ergens vanaf 10 januari echter wel droger te gaan worden met meer invloed van hogedrukgebieden en dat is toch ook al iets:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag startte in alle vroegte eerst nog met wat regen. Nadien verloopt de dag droger. Daarbij wisselen bewolkte periodes af met enkele opklaringen. Daarbij zouden er zelfs best enkele bredere opklaringen kunnen zitten. Het is nog altijd erg zacht met maxima rond 11-12, lokaal 13 graden, wat iets minder extreem is, maar nog steeds zeer hoog. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en trekt aan.

Tegen vanavond kan het tijdelijk hard gaan waaien aan zee met daar uitschieters tot rond een 70 à 80 km per uur. Mogelijk zelfs nog wat hoger. Boven land is dat rond een 60 à 75 km per uur. Er vallen dan ook een aantal pittige buien. Zelfs een klap onweer is daarbij niet uitgesloten! Zeker niet aan zee. In de nacht naar maandag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met kans op nog wat verspreide regen of enkele buien. De minima blijven rond 10 graden zitten en de wind neemt daarbij geleidelijk weer in kracht af.

Morgen:

Morgen wordt het geleidelijk minder warm. Storingen met eventueel wat lichte verspreide regen en enkele verspreide buien trekken over onze omgeving en de maxima vallen op een tiental graden terug. Tijdens de regen is dat dikwijls nog wat minder. De wind krijgt ook een meer westelijke component. Toch overheersen de droge perioden en valt het met de regen en buien nogal mee.

In de nacht naar dinsdag trekt een intens regengebied over het noorden van Frankrijk en het is nog niet helemaal duidelijk hoe ver noordelijk dit gebied gaat komen. De gebieden bij de Franse grens maken het meest kans op felle regen, meer naar het noorden is het droger. De minima dalen naar een 7-8 graden tegen de ochtend bij een naar noordwest draaiende wind.

Overmorgen:

Dinsdag trekt de regen overdag al snel weg, voor zover die tot bij ons geraakt is. Een bui is nog mogelijk bij een wisselende bewolking en een naar noordwest draaiende wind die overdag in kracht afneemt.

In de nacht naar woensdag kan het flink afkoelen en is vorst aan de grond mogelijk. In de lucht is het tegen woensdagochtend nog een 1 à 2 graden.

Later:

Woensdag is het rustiger. Een bui is eventueel nog wel mogelijk, maar meestal is het toch droog met een mix van wolken en opklaringen. Het is met een 7-tal graden ook koeler dan de vorige dagen.

Samenvatting:

Na een start met wat regen, krijgen we vandaag overdag een mix van wolken en opklaringen. Sommige opklaringen kunnen best breed uitvallen. Het is meestal droog al is een enkele bui niet onmogelijk en het blijft zeer zacht met maxima van 11 tot 13 graden. Tegen vanavond trekt de wind fors aan met felle windstoten! Er vallen dan enkele pittige buien, sommige mogelijk met onweer!

Geert, zondag 02 januari, 10.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Kerstwensen: