VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied strekt zich uit vanaf het Iberisch schiereiland tot over de Alpen en de Balkan. Het heeft een uitloper tot over onze omgeving waar we vanochtend tijdelijk van profiteren. Op de Atlantische Oceaan vinden we tal van lagedrukgebieden terug die zich in een vrij noordelijke westelijke circulatie bewegen tot over Scandinavië. De komende dagen ontwikkelt zich tussen IJsland en de Britse Eilanden een imposant laag dat ook het sturende laag zal worden voor deze westcirculatie. Dat laag stuurt dan vervolgens tal van storingen van het westen uit over onze omgeving, de ene al actiever dan de andere. Daarbij zitten we vooral de eerste dagen nog in extreem zachte lucht. Met het dichterbij komen van het laag, wordt die aangevoerde lucht geleidelijk wat minder zacht. Tegen midden volgende week komen we achter de depressie terecht en zien we tijdelijk wat meer hoge druk boven de Britse Eilanden. Daardoor wordt de stroming tegen dan bij ons noordwest en komen we met meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar te zitten. Eventueel zou dan al eens een lichte nachtvorst kunnen voorkomen. Nadien herpakt de westcirculatie zich en krijgen we opnieuw zachtere lucht aangevoerd met alweer de passage van tal van storingen. Merk op dat de controlerun (blauwe lijn) in de pluim afwijkt, maar daar hou ik voorlopig geen rekening mee gezien het onrealistische scenario dat deze schetst en gezien deze ook alleen staat.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag, op de laatste dag van het jaar, lijkt het grotendeels droog te kunnen blijven. Er is vanochtend ook ruimte voor enkele korte en verspreide opklaringen bij erg hoge temperaturen. Ondanks de opklaringen die er ook de voorbije nacht al waren, zijn we amper onder de 11 graden gezakt! Gisteren hadden we daarbij maxima van rond 14 graden en meer, wat een dagrecord was voor de 30ste december. Dat is ook vandaag weer mogelijk! Die temperaturen kunnen ook vandaag nog gemakkelijk een 13 tot 14-tal graden halen, lokaal zelfs nog wat meer. Daarbij neemt vanmiddag de bewolking wel toe en verliezen we de zon. Heel lokaal is een heel klein spatje regen mogelijk, maar meestal houden we het droog. Er staat wel weer een flink doorstaande zuidwestelijke wind. Zeker aan zee.

De wissel van oud naar nieuw lijkt ook droog te kunnen verlopen en opnieuw erg zacht met minima rond een 10 à 11-tal graden. Er is wel heel veel bewolking.

Morgen:

Ook het nieuwe jaar start erg zacht met dubbele cijfers in de maxima die alweer tot een 13 à 14 graden kunnen oplopen. Het blijft op nieuwjaar grotendeels droog, al is een bui niet onmogelijk. Er lijken zeker morgen in de ochtend wel meer opklaringen te kunnen doorbreken. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel geleidelijk aan wat toe.

Tegen de avond zou het kunnen gaan regenen en ook de nacht verloopt regenachtig. Het blijft erg zacht.

Overmorgen:

Zondag start met regen. Vooral in de ochtend kan die per momenten intens zijn. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droger, al blijven perioden met regen zeker nog tot de mogelijkheden behoren. Het is nog altijd erg zacht met maxima rond 11-12 graden.

Later:

Maandag wordt het geleidelijk minder warm. Storingen met regen en buien trekken over onze omgeving en de maxima vallen op een tiental graden terug. Tijdens de regen is dat dikwijls nog wat minder. De wind krijgt ook een meer westelijke component.

Samenvatting:

We krijgen vandaag eerst een aantal opklaringen. Geleidelijk aan neemt de bewolking echter weer toe en wordt het weer zwaar bewolkt tot betrokken. Het is met maxima rond 14 graden opnieuw recordzacht bij een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind. Het is meestal droog al is later in de middag een drupje regen niet uitgesloten.

Geert, vrijdag 31 december, 07.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Kerstwensen: