DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie midden op de Atlantische Oceaan doet een aanval op ons mini winters prikje. Een eerste warmtefront van dit lagedrukgebied trok de voorbije nacht al in zwakke vorm over onze omgeving. Overdag wordt dit front geleidelijk door steeds zachtere lucht gevolgd. Het sturende hogedrukgebied van de voorbije dagen heeft zich daarbij intussen boven Oost-Europa teruggetrokken en ligt nu met kern boven de Balkan. Ook boven Groenland blijft de luchtdruk voorlopig nog hoog. Een ander lagedrukgebied bevindt zich boven het noorden van Scandinavië. Door deze luchtdrukverdeling blijft de winter voorlopig goed standhouden boven Scandinavië waarbij de grens tussen de koude en zachte lucht ongeveer boven het midden van Nederland komt te liggen. Wij blijven onder de invloedssfeer van de Atlantische depressie zitten die geleidelijk richting de Britse Eilanden trekt en haar fronten tijdens de kerstdagen tot over onze omgeving stuurt. Die fronten komen wel boven Nederland tot stilstand en de koude lucht weet zich daar tot na het kerstweekend te handhaven en keert zelfs mogelijk eventjes weer wat naar het zuiden terug, maar komt niet tot bij ons. In de loop van volgende week volgt dan een nieuwe impuls van zachte lucht en wordt de winter verder naar het noorden teruggedreven, maar tot een echte soepele westcirculatie lijkt het ook niet te komen. Op langere termijn lijkt een scenario met een Europees hogedrukgebied het meest plausibele scenario, maar de lange vooruitzichten blijven toch wel erg wispelturig al zie je dat de pluim vandaag toch veel zachter geworden is. Er zijn nog wel enkele koude lijntjes, maar die zijn veruit in de minderheid:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen er meer wolken en gaat het uiteindelijk ook wat licht of verspreid regenen. Zeker naar de avond toe. Grote hoeveelheden zullen het echter niet zijn. Vanaf het westen dringt zachtere lucht weer op en die overgang vindt vanochtend plaats. De dag start nog met temperaturen rond het vriespunt, maar die lopen snel op. De temperaturen zitten in de lift en tegen de middag kan het alweer een 6 à 7 graden worden bij een naar zuid tot zuidwest draaiende en aantrekkende wind. In de namiddag gaat het nog sneller en tegen het eind van de dag zitten we al aan 8 tot 10 graden aan zee. Boven land is dat een 7 à 8 graden. Veel regen zal er echter niet vallen. Hoogstens wat lichte regen en veel plekken houden het waarschijnlijk zelfs helemaal droog. De zuidwestelijke wind wordt daarbij matig, aan zee soms vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag zit er geen nachtvorst meer en blijven de temperaturen positief. Flink positief zelfs met waarden rond een 7 tot 8 graden. Er valt dan ook geregeld wat lichte en verspreide regen bij een matige, soms zelfs vrij krachtige zuidwestelijke wind, zeker aan zee.

Morgen:

Ook morgen wordt een erg zachte dag met maxima die ook dan gemakkelijk doorlopen naar dubbele cijfers van rond een 10-tal graden aan zee. Boven land zitten we aan een graad of 8. Er is ook een verder oplopende kans op regen, maar nog steeds geen grote hoeveelheden en ook dan houden diverse plekken het weer helemaal droog. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is meest matig.

De kerstnacht is ook erg zacht met minima rond 7-8 graden en perioden van regen. Die kan soms intens zijn.

Overmorgen:

Tijdens de kerstdagen vindt boven de Lage Landen een clash plaats tussen zachte oceaanlucht en veel koudere lucht boven Scandinavië. De scheiding zal daarbij ergens boven midden of noord Nederland liggen. Bij ons blijft het zacht en krijgen we een groene, zachte en bij tijden natte kerst. Vooral op kerstdag zelf liggen actievere regenzones in onze buurt en kan het intens gaan regenen. De temperaturen blijven erg zacht. Van 9 tot 10 graden aan zee en in het uiterste westen van de regio tot een 7-8 graden in Oost-Vlaanderen.

In de nacht van zaterdag op zondag keert de koude lucht boven Nederland geleidelijk wat naar het zuiden terug, maar de echt koude lucht bereikt ons niet.

Later:

Ook tweede kerstdag wordt een vrij zachte dag met regelmatig regen, maar de koude lucht vanuit het noorden schuift dan wel geleidelijk weer wat meer zuidwaarts. Daarbij wordt het dan aan de Nederlandse grens wat kouder met daar maxima rond 3 à 5 graden, meer naar het zuiden lopen de temperaturen op tot rond 8 graden aan de Frans-Belgische grens. De koude komt dus niet tot bij ons.

Samenvatting:

Na een koude start lopen de temperaturen vandaag geleidelijk aan op tot rond 8 graden tegen het eind van de dag. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag een stijgende kans op wat lichte regen of motregen. Daarbij staat een aantrekkende zuidwestelijke wind die aan zee zelfs vrij krachtig kan worden.

Geert, donderdag 23 december, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze donkere grijze dagen eens wat kleur brengen en teruggrijpen naar de lente: