MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies maken de dienst uit. Het Oost-Europese hoog is intussen zo goed als van de weerkaarten verdwenen en onze aandacht wordt opgeëist door een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan, nog een stuk ten westen van de Britse Eilanden. Ook boven het noorden van Scandinavië vinden we een lagedrukgebied terug. Beide zijn van belang voor ons weer. Het Atlantische laag heeft de voorbije 24 uur een aanval ingezet op de koude lucht die bij ons aanwezig was en die koude lucht is intussen tot boven Denemarken terug gedrongen. Daar ligt een front met ten noorden daarvan dus veel koudere lucht. Het Scandinavische laag heeft ook een front waarachter nog koudere, arctische lucht, zich bevindt. Dat front smelt samen met het Atlantische front boven Denemarken en trekt de komende 24 uur opnieuw naar het zuiden. Geholpen door een achter dat front opbouwende rug van een Groenlands hoog. Dat arctische front komt vervolgens morgen tot stilstand boven het zuiden van Nederland waarbij wij nog net in de zachtere lucht blijven, maar waarbij het toch weer meer zal afkoelen dan eerst gedacht. Op zondag vindt dan een volgende aanval plaats op deze koude lucht met een nieuw Atlantisch front dat de koude lucht opnieuw naar het noorden zal duwen. Dit keer definitief want volgende week komen we dan op de flank van een Europees hoog terecht waarbij een zich installerende diepe zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht tot bij ons zal blazen. Tegen het midden en de tweede helft van volgende week komen we dan zelfs ver in de dubbele cijfers terecht. De pluim toont mooi al deze evoluties:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg zachte dag met maxima die gemakkelijk doorlopen naar dubbele cijfers van rond een 10-tal graden aan zee. Boven land zitten we aan een graad of 8 à 9. Er is ook een verder oplopende kans op regen, maar nog steeds geen grote hoeveelheden en ook vandaag houden diverse plekken het weer helemaal droog. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is meest matig en draait geleidelijk meer naar zuid tegen de avond.

De kerstnacht is ook erg zacht met minima rond 7-8 graden en perioden van regen. Die kan soms intens zijn. Tegen de ochtend draait de wind meer naar zuidoost tot oost en koelt het af naar een 5-6 graden.

Morgen:

Morgen vindt boven het zuiden van Nederland een heuse clash plaats tussen erg koude lucht boven Nederland en zachtere lucht boven Frankrijk. Wij komen tussen beide luchtsoorten terecht in koudere lucht. De maxima vallen morgen terug op 3-4 graden aan de Belgisch-Nederlandse grens tot rond een 5-6 graden aan de Franse grens. Het is dus echt waterkoud met daarbij ook een koude oostelijke wind die matig waait. In de ochtend kan het nog wat regenen, maar overdag is het meest droog.

Tegen morgenavond stijgt de kans op regen weer en in de nacht van zaterdag op zondag kan het ook weer regenen. Dan lopen de temperaturen trouwens geleidelijk aan weer op.

Overmorgen:

Tweede kerstdag wordt dan weer een vrij zachte dag met regelmatig regen, vooral in de ochtend. Ook overdag kan er eventueel af en toe nog eens wat regen vallen, maar geen grote hoeveelheden. Het wordt een 7 à 9 graden bij een naar zuid terugdraaiende wind en de koude lucht boven Nederland wordt weer naar het noorden terug gedrongen.

In de nacht naar maandag is het zwaar bewolkt met minima rond een 5-6 graden.

Later:

Maandag wordt een meest droge dag met weinig of geen regen en temperaturen rond een 8 à 9 graden. Het is zwaar bewolkt met weinig of geen zon.

Samenvatting:

Vandaag is een zachte dag met maxima van 8 tot 10 graden. Er is veel bewolking en er is kans op wat lichte regen, maar even zo goed wel eens op een streepje zon. Er staat daarbij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. In de kerstnacht is het zacht met perioden van regen en tegen de ochtend weer dalende temperaturen.

Geert, vrijdag 24 december, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze donkere grijze dagen eens wat kleur brengen en teruggrijpen naar de lente: