MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nog steeds blokkerend hogedrukgebied strekt zich ook vandaag nog uit van boven Noorwegen tot over de Britse Eilanden. Het heeft nog steeds een tweede kern boven de oostelijke Alpen. Ook onze omgeving wordt voorlopig nog even door dat gebied van hoge luchtdruk overvleugeld. Verder vinden we op de Atlantische Oceaan intussen een groot complex laag dat de aanval inzet op onze muur van hoge druk. Daardoor wordt dit hoog naar het oosten geduwd waarbij de kern zich geleidelijk aan boven Oost-Europa gaat positioneren. Wij blijven daarbij nog heel even in de koude lucht zitten, maar morgen al loopt een warmtefront van het grote Atlantische laag gemakkelijk doorheen onze omgeving en komt ergens boven Denemarken tot stilstand. De koude lucht wordt daarmee gemakkelijk verdreven. Tijdens de kerstdagen komen wij dan ook in erg zachte lucht terecht met regelmatig perioden van regen. De koude lucht geeft zich echter niet zo gemakkelijk gewonnen en vecht tijdens de kerstdagen terug. Daarbij komt het noorden van Nederland weer volop in de koude lucht terecht. Wij blijven in de zachte lucht zitten met erg zachte temperaturen en regelmatig regen. Het gevecht tussen “onze” zachte lucht en winterse kou zal tijdens de kerstdagen ergens boven Midden Nederland plaatsvinden. De wispelturigheid van de modellen op langere termijn blijft echter voortduren. Zagen we gisteren heel duidelijk een erg zachte pluim voor onze omgeving, dan is dat nu weer omgekeerd. Na het kerstweekeind kiest de oper (rode lijn) nu weer samen met een flink aantal leden van het ensemble voor een koude oplossing en zo blijven we in een jojo-beweging zitten wat betreft de verdere verwachtingen. Ook nu weer is het niet verstandig om grote uitspraken te doen op langere termijn zodat we opnieuw even heel voorzichtig zijn voor de evolutie later volgende week en we moeten dan ook zeggen: het kan vriezen, het kan dooien …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het eerst nog helder tot licht bewolkt. De dag start ook erg koud met minima die overal zijn gezakt naar waarden tussen een -3 en -6 graden. Later, maar dan zijn we al flink in de middag gevorderd, wordt het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. Het is sowieso ook weer een koude dag met maxima rond maar een 2-3 graden of zelfs lager. Er staat daarbij een koude zuidoostelijke wind die meest zwak tot matig waait en overdag geleidelijk naar zuid tot zuidoost zal draaien.

Vanavond zakken de temperaturen aanvankelijk weer snel en gaat het eerst overal weer lichtjes vriezen. Die kou wordt echter veel minder uitgesproken dan de voorbije nacht omdat er geleidelijk meer wolken binnenlopen. Tegen de nacht gaan de temperaturen dan ook geleidelijk weer wat oplopen. Er staat ook wat wind uit een zuid tot zuidwestelijke richting.

Morgen:

Morgen komen er meer wolken en gaat het uiteindelijk ook wat licht of verspreid regenen. Zeker naar de avond toe. Vanaf het westen dringt zachtere lucht weer op en die overgang vindt morgen plaats. De temperaturen zitten in de lift en tegen de middag kan het alweer een 6 à 7 graden worden bij een naar zuid tot zuidwest draaiende en aantrekkende wind. In de namiddag gaat het nog sneller en tegen het eind van de dag zitten we al aan 8 tot 10 graden. Veel regen zal er echter niet vallen. Hoogstens wat lichte regen en veel plekken houden het waarschijnlijk zelfs helemaal droog.

In de nacht naar vrijdag zit er geen nachtvorst meer en blijven de temperaturen positief. Flink positief zelfs met waarden rond een 7 tot 8 graden. Er valt dan ook geregeld wat regen bij een matige, soms zelfs vrij krachtige zuidwestelijke wind, zeker aan zee.

Overmorgen:

Ook vrijdag wordt een erg zachte dag met maxima die ook dan gemakkelijk doorlopen naar dubbele cijfers van rond een 10-tal graden. Er is ook een verder oplopende kans op regen, maar nog steeds geen grote hoeveelheden en ook dan houden diverse plekken het weer helemaal droog.

De kerstnacht is ook erg zacht met minima rond 7-8 graden en perioden van regen.

Later:

Tijdens de kerstdagen vindt boven de Lage Landen een clash plaats tussen zachte oceaanlucht en veel koudere lucht boven Scandinavië. De scheiding zal daarbij ergens boven midden of noord Nederland liggen. Bij ons blijft het zacht en krijgen we een groene, zachte en bij tijden natte kerst. Vooral op kerstdag zelf liggen actievere regenzones in onze buurt en kan het intens gaan regenen.

Samenvatting:

Het wordt opnieuw een koude winterdag die erg koud start. Gaandeweg loopt het kwik op naar een maximum van 2-3 graden. Daarbij is het eerst vrij zonnig, maar stilaan schuiven er wat hoge sluierwolken binnen. De wind waait zwak uit het zuiden.

Geert, woensdag 22 december, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze donkere grijze dagen eens wat kleur brengen en teruggrijpen naar de lente: