MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We hebben nog altijd te maken met een blokkerend hogedrukgebied. De kern ervan ligt tussen Schotland en Noorwegen. Een wegtrekkend lagedrukgebied boven Rusland heeft een erg lang koufront waarvan de staart vanochtend van oost naar west door onze omgeving trekt. Dit front is inactief, maar het markeert wel de overgang naar veel koudere lucht die later vandaag over ons uitstroomt. Vervolgens blijven we een paar dagen in die koude lucht zitten waarbij de temperaturen flink achteruit gaan met algemene nachtvorst. Intussen komt er op de Atlantische Oceaan geleidelijk steeds meer depressie-activiteit op gang. Naar het midden van de week toe gaat er een clash plaatsvinden tussen de koude noordelijke lucht en zachtere lucht die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij probeert te komen. Die clash gaat in onze omgeving plaatsvinden en is er de oorzaak van dat de modellen de voorbije dagen zo goed als alle richtingen zijn uitgeslagen. De laatste berekening van het Europese model kiest nu echter resoluut voor het doorbreken van zachte lucht in onze omgeving. De pluim laat er vandaag dan ook geen enkele twijfel over bestaan: de kerst wordt zeer zacht en erg nat … Althans volgens het Europese model. Gisterenavond gingen alle modellen hier trouwens in mee, maar met die kanttekening dat de koude lucht niet zo ver weg zit. Noord-Nederland bijvoorbeeld blijft in of vlak bij de koude lucht. Het gevecht tussen beide luchtsoorten blijft dus sowieso dicht in onze omgeving en een kleine verschuiving kan zomaar tot een ander weerbeeld leiden en het zal kilometerwerk worden om te zien waar de grootste clash (met veel neerslag) precies zal uitkomen. Echter: de allerlaatste run van het Amerikaanse model laat dan nu toch weer een veel grotere weerstand zien van de koude lucht rond en na de kerstdagen. Nog niet alles is dus al beslist en het blijft een echte thriller op de weerkaarten om te zien waar de grens van beide luchtsoorten de komende dagen precies zal komen te liggen. Hieronder dus de heel erg zachte en natte pluim voor de kerstdagen van het Europese model van gisterenavond, maar die van vanochtend kan dus zomaar toch weer anders zijn …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend trekt een zwak koufront door onze omgeving. Voordien is het nog vrij zacht, maar na passage ervan komt er koelere lucht binnen en gaan de temperaturen dalen. De dag begint ook weer met wat lokale nevel en zelfs nog een enkele mistbank, maar door het binnenlopen van drogere lucht wordt de zichtbaarheid in de loop van de dag wel geleidelijk aan weer beter. We halen ook maar een 5 à 6 graden meer. Later trekt ook de noordoostelijke wind weer wat aan. Daarbij verschijnen er geleidelijk aan wat kleine opklaringen, maar vanmiddag kunnen er vanuit het noordoosten geleidelijk bredere opklaringen binnenschuiven. Het eerst aan de Nederlands-Belgische grens en in het noordoosten, maar geleidelijk aan schuiven die ook verder zuidwestwaarts. Toch kan het in het westen en zeker in West-Vlaanderen nog de hele dag duren voordat de opklaringen echt doorbreken zodat het toch nog op diverse plekken een volledig grijze dag kan worden.

Vanavond breiden de opklaringen zich verder uit en gaat het overal vriezen. Tegen de ochtend kunnen we dan ook overal licht negatieve temperaturen noteren. Die kunnen lokaal tot een 3-4 graden onder nul zakken. Omdat de wegen er nog nat kunnen bij liggen, is er ook gevaar op gladde plekken. Er is later in de nacht ook weer kans op vormig van nevel- of mistbanken.

Morgen:

Morgen zitten we volop in koudere lucht. Die is ook droger zodat de zon zich weer laat zien. Er zijn best brede opklaringen mogelijk met flink wat zon. De maxima vallen echter terug op hoogstens een 1 à 2 graden bij een koude noordoostelijke wind.

In de nacht naar woensdag vriest het overal weer licht, lokaal zelfs matig tot rond een -5 graden.

Overmorgen:

Woensdag is het eerst nog helder tot licht bewolkt. Later wordt het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. Het is sowieso ook weer een koude dag met maxima rond maar een 2-3 graden of zelfs lager. Er staat daarbij een koude noordoostelijke wind die meest zwak tot matig waait en overdag geleidelijk naar oost tot zuidoost zal draaien.

In de nacht naar donderdag zijn de vooruitzichten erg onzeker. Of het opnieuw licht vriest, zal afhangen van de hoeveelheid bewolking en daar is momenteel nog maar weinig over te zeggen.

Later:

Donderdag komen er meer wolken en gaat het uiteindelijk ook regenen. Vanaf het westen dringt zachtere lucht weer op en die overgang vindt plaats op donderdag. De temperaturen zitten in de lift en later op de dag kan het alweer een 6 à 7 graden worden bij een naar zuid tot zuidwest draaiende en aantrekkende wind. Er zijn perioden met regen.

In de nacht naar vrijdag zit er geen nachtvorst meer en blijven de temperaturen positief.

Samenvatting:

Vandaag gaat nog grijs en bewolkt van start, maar gaandeweg komen er opklaringen binnen vanaf de Nederlandse grens. Vanmiddag schuiven die geleidelijk verder zuidwaarts, al kan het zeker in West-Vlaanderen nog lang grijs blijven en komen de opklaringen daar lokaal pas tegen de avond aan. Het wordt een koude dag met maxima rond 5-6 graden en een aanspannende noordoostelijke wind.

Geert, maandag 20 december, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze donkere grijze dagen eens wat kleur brengen en teruggrijpen naar de lente: