DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nog steeds blokkerend hogedrukgebied strekt zich nu uit van boven Noorwegen tot over de Britse Eilanden. Het heeft een tweede kern boven de oostelijke Alpen. Ook onze omgeving wordt volledig door dat gebied van hoge luchtdruk overvleugeld. Verder vinden we op de Atlantische Oceaan diverse lagedrukgebieden terug en er ligt er ook eentje tussen het uiterste noorden van Noorwegen en Groenland in. De lagedrukgebieden op de oceaan activeren verder en vormen de komende 24 tot 48 uur daar een groot complex laag dat de aanval inzet op onze muur van hoge druk. Daardoor wordt dit hoog naar het oosten geduwd waarbij de kern zich geleidelijk aan boven Oost-Europa gaat positioneren. Wij blijven daarbij nog een tweetal dagen in koude lucht zitten, maar tegen donderdag loopt een warmtefront van het intussen gevormde grote laag gemakkelijk doorheen onze omgeving en komt ergens boven Denemarken tot stilstand. De koude lucht wordt daarmee gemakkelijk verdreven. Tijdens de kerstdagen komen wij dan ook in erg zachte lucht terecht met regelmatig perioden van regen. De koude lucht geeft zich echter niet zo gemakkelijk gewonnen en vecht tijdens de kerstdagen terug. Daarbij komt het noorden van Nederland weer volop in de koude lucht terecht. Wij blijven in de zachte lucht zitten met erg zachte temperaturen en regelmatig regen. Het gevecht tussen “onze” zachte lucht en winterse kou zal tijdens de kerstdagen ergens boven Midden Nederland plaatsvinden. De pluim voor onze regio hieronder is dan ook heel duidelijk en heeft echt wel definitief de koude opties verlaten: het wordt een zachte, groene en bij tijden natte kerst. Ook nadien verdwijnen de winterse opties steeds meer uit de pluim, al blijft op langere termijn toch wel wat voorzichtigheid geboden want de echt koude lucht blijft voorlopig toch wel vrij dicht in de buurt zitten.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we volop in koudere lucht. Die is ook droger zodat de zon zich weer laat zien. Er zijn best brede opklaringen mogelijk met flink wat zon. De dag start ook overal met negatieve temperaturen. Dat gaat van een -3 tot -4 landinwaarts, tot rond een -1 graad aan zee. Lokaal vormt zich daarbij een enkele mistbank, maar die lost snel op. Overdag vallen de maxima daarbij terug op hoogstens een 1 à 2 graden landinwaarts bij een koude oostelijke wind. Aan zee en in het westen kan het mogelijk nog wel net een 3-tal graden worden.

Vanavond en vannacht koelt het snel weer af. In de nacht vriest het dan ook overal weer licht, lokaal zelfs matig tot rond een -5 graden. De lucht blijft over het algemeen helder, al kan er zich lokaal wel weer wat nevel of mist vormen. Er is ook gevaar op een enkele gladde plek dus het is uitkijken op de weg daarvoor, maar de meeste wegen liggen er intussen toch wel weer droog bij.

Morgen:

Morgen is het eerst nog helder tot licht bewolkt. Later wordt het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. Het is sowieso ook weer een koude dag met maxima rond maar een 2-3 graden of zelfs lager. Er staat daarbij een koude zuidoostelijke wind die meest zwak tot matig waait en overdag geleidelijk naar zuid tot zuidoost zal draaien.

In de nacht naar donderdag zijn de vooruitzichten nog wat onzeker. Of het opnieuw licht vriest, zal afhangen van de hoeveelheid bewolking en die neemt verder toe. Omdat we echter nog wel in koude lucht zitten, wordt het daarbij toch wel weer koud met minima die waarschijnlijk rond of net onder het vriespunt zullen uitkomen.

Overmorgen:

Donderdag komen er meer wolken en gaat het uiteindelijk ook wat licht of verspreid regenen. Vanaf het westen dringt zachtere lucht weer op en die overgang vindt plaats op donderdag. De temperaturen zitten in de lift en later op de dag kan het alweer een 6 à 7 graden worden bij een naar zuid tot zuidwest draaiende en aantrekkende wind. Veel regen zal er echter niet vallen. Hoogstens wat lichte regen en veel plekken houden het waarschijnlijk zelfs helemaal droog.

In de nacht naar vrijdag zit er geen nachtvorst meer en blijven de temperaturen positief.

Later:

Vrijdag lopen de temperaturen verder op. We halen zelfs een 8 à 9 graden, mogelijk nog wat meer. Er is ook een verder oplopende kans op regen, maar nog steeds geen grote hoeveelheden en ook dan houden diverse plekken het weer helemaal droog.

Samenvatting:

Vandaag staat in schril contrast met de vorige dagen. Het wordt eindelijk weer vrij zonnig tot zonnig. Er kan mogelijk eerst een lokale mistbank voorkomen, maar die lost op. Het is wel koud met algemene lichte nachtvorst om de dag te starten en overdag maar maxima rond een 2-3 graden bij een koude oostelijke wind. Ook komende avond en nacht vriest het overal weer licht, lokaal landinwaarts zelfs matig tot -5°C of wat lager.

Geert, dinsdag 21 december, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze donkere grijze dagen eens wat kleur brengen en teruggrijpen naar de lente: