MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten zijn niet veranderd: een groot en sterk hogedrukgebied ligt nog steeds met kern boven Groot-Brittannië. Het hoog heeft een uitloper tot boven ons land. Het strekt zich verder uit over een groot deel van Europa tot ver west van de Britse Eilanden. Rondom dit hoog worden lagedrukgebieden in een erg noordelijke koers gedwongen en trekken van over de Atlantische Oceaan richting Scandinavië. Dit hoog trekt geleidelijk nog wat verder noordwaarts en komt steeds meer in een noord-noordoostelijk / zuid-zuidwestelijke ligging te zitten over de Britse Eilanden en de Noordzee met uitlopers richting Groenland. Morgen en maandag trekt een zwak koufront, behorende bij een Scandinavisch lagedrukgebied, ook doorheen onze omgeving. Daarachter komen we geleidelijk in koelere lucht terecht met meer opklaringen. Dat levert dan tijdelijk een licht winters weerbeeld op met mogelijk wat lichte stralingsvorst in de nachten en overdag temperaturen die maar enkele graden boven nul meer geraken. Vervolgens is het afwachten op een mogelijke tweede winterse impuls op de kerstdagen. Dat blijft een bijzonder spannend gebeuren op de weerkaarten. De wintergrens komt daarbij ergens in de Benelux te liggen, maar de uitkomst verandert run na run. Zoals het er nu naar uitziet zou de wintergrens boven midden Nederland komen te liggen tijdens de kerstdagen met Groningen volop in de winterkou, maar Vlaanderen in de zachte lucht. Er hoeft echter niet veel te gebeuren of deze grens schuift wat meer naar het noorden of wat meer naar het zuiden. Op de pluim hieronder zie je dat wij tijdens de kerstdagen volgens de operationele run (rode lijn) in zeer zachte lucht zouden terechtkomen met maxima rond 10°C. Er zijn echter tal van andere oplossingen, waaronder ook veel koudere. Ook de operationele run verandert beurtelings eens van kamp. Er valt dus weinig pijl op te trekken voorlopig en we moeten het even verder aanzien wat de definitieve uitkomst tijdens de kerstdagen zal worden, maar dat er volop winterse kansen zijn, is zeker. Ze nu alleen nog benutten …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is nog een zachte dag met maxima rond een 8 à 9 graden. Er verandert echt weinig tot niets aan het weerbeeld met ook vandaag nog steeds een overwegend grijze lucht met wat nevel. Die kan zelfs wat uitvallen in de vorm van wat hele lichte motregen. Daarbij is het niet onmogelijk dat er toch plotsklaps een aantal opklaringen doorbreken en dan heb je natuurlijk direct een veel vriendelijker weerbeeld, maar die kans is toch maar heel klein. We zitten verder met een zwakke noordoostelijke wind.

De nacht naar zondag is bewolkt, nevelig en mistig. Minima rond 6-7 graden. De wind blijft zwak uit een noord tot noordoostelijke hoek waaien.

Morgen:

Morgen wordt het geleidelijk wat koeler. De maxima vallen dan op een 8-tal graden terug, maar verder blijft het weerbeeld zoals we dat nu al een paar dagen kennen: grijs en rustig met slechts sporadisch een opklaring of zelfs dat niet. Gaandeweg de dag neemt zelfs de kans op een licht drupje regen eerder wat toe.

In de nacht naar maandag blijven er veel wolken.

Overmorgen:

Maandag trekt een zwak koufront door onze omgeving. Voordien is het nog zacht, maar na passage ervan komt er koelere lucht binnen en gaan de temperaturen dalen. In de nacht naar dinsdag zijn opklaringen mogelijk en kan het wat licht gaan vriezen.

Later:

Dinsdag zitten we volop in koudere lucht. Die is ook droger zodat de zon zich weer laat zien. Er zijn best brede opklaringen mogelijk met flink wat zon. De maxima vallen echter terug op hoogstens een 4-tal graden bij een koude noordoostelijke wind.

In de nacht naar woensdag vriest het overal licht.

Samenvatting:

Vandaag start opnieuw grijs, nevelig en mistig. Er zijn opnieuw weinig of helemaal geen opklaringen. Het blijft vrij zacht met maxima rond 9 graden en een zwakke noordoostelijke wind.

Geert, zaterdag 18 december, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Magnolia lennei alba: een sneeuwwitte magnolia: