VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot en sterk hogedrukgebied ligt inmiddels met kern boven Groot-Brittannië. Het hoog heeft een uitloper tot boven ons land. Het strekt zich verder uit over een groot deel van Europa tot ver west van de Britse Eilanden. Rondom dit hoog worden lagedrukgebieden in een erg noordelijke koers gedwongen en trekken van over de Atlantische Oceaan richting Scandinavië. Dit hoog trekt geleidelijk nog wat verder noordwaarts en komt steeds meer in een noord-noordoostelijk / zuid-zuidwestelijke ligging te zitten over de Britse Eilanden en de Noordzee met uitlopers richting Groenland. Na het weekeind trekt een zwak koufront, behorende bij een Scandinavisch lagedrukgebied, ook doorheen onze omgeving. Daarachter komen we geleidelijk in koelere lucht terecht met meer opklaringen. Dat levert dan tijdelijk een licht winters weerbeeld op met mogelijk wat lichte stralingsvorst in de nachten en overdag temperaturen die maar enkele graden boven nul meer geraken. Vervolgens is het afwachten op een mogelijke tweede winterse impuls op de kerstdagen. In tegenstelling tot gisteren, is dat scenario vandaag echter weer een flink stuk afgezwakt. Diverse modellen gaan helemaal niet meer mee met dit winterse scenario. Het Amerikaanse GFS-model toont in zijn laatste berekening voor onze omgeving zelfs een +10 graden op kerstdag met regen … Ook andere modellen gaan hierin mee, maar er zijn ook nog steeds totaal tegengestelde berekeningen die wel een doorzettende kou laten zien, zelfs met sneeuw rond de kerstdagen. Ook het Europese EPS-ensemble zoals het hieronder staat, weet het duidelijk (nog steeds) niet. We zien op kerstdag berekeningen die gaan van -7°C graden tot +13 … Daar kunnen we uiteraard niet veel meer mee dan te zeggen zoals de voorbije dagen: er is bijzonder grote onzekerheid voor wat er volgende week gaat gebeuren. De modellen zwabberen enorm en tonen beurtelings erg koude kaarten en dan weer zachte. Eén ding is zeker: er vindt volgende week ergens in onze buurt een clash plaats tussen diverse luchtsoorten en de uitkomst ervan is erg onzeker. Beide kampen (zachte en koude lucht) gaan ongeveer gelijkmatig op. Het heeft dan ook nog steeds geen zin om stellige uitspraken te doen over volgende week en de kerstdagen. Dat zie je zelf ook al als je een blik op onderstaande pluim werpt:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag start vandaag met verspreide nevel en mist. Lokaal is er erg slecht zicht, maar op andere plekken valt het beter mee. De mitst kan hier en daar een beetje uitvallen, maar veel is het niet. Overdag zijn er uitgebreide wolkenvelden en gaan nevel en mist in lage wolken over, maar er komen mogelijk hier en daar ook tijdelijk eens wat opklaringen kijken. Gisteren hebben we dat ook lokaal gezien en ook vandaag is dat lokaal niet uitgesloten. Het blijft zacht, al leveren de temperaturen heel geleidelijk aan wel een beetje in. We halen nog een graad of 9 als maximale temperaturen. De wind waait daarbij zwak uit een intussen noordoostelijke richting.

Vanavond en vannacht koelt het dan af naar een 6 à 7 graden tegen de ochtend. Verder verandert er werkelijk niets aan het heersende weerbeeld. Er kan opnieuw nevel en mist en lage bewolking gevormd worden.

Morgen:

Ook morgen is nog een zachte dag met maxima rond een 8 à 9 graden. Er verandert echt weinig tot niets aan het weerbeeld met ook dan nog steeds een overwegend grijze lucht met wat nevel. Ook morgen is het niet onmogelijk dat er toch plotsklaps een aantal opklaringen doorbreken en dan heb je natuurlijk direct een veel vriendelijker weerbeeld.

De nacht naar zondag is bewolkt, nevelig en mistig. Minima rond 5-6 graden. De wind blijft zwak uit een noord tot noordoostelijke hoek waaien.

Overmorgen:

Zondag wordt het geleidelijk wat koeler. De maxima vallen dan op een 8-tal graden terug, maar verder blijft het weerbeeld zoals we dat nu al een paar dagen kennen: grijs en rustig met slechts sporadisch een opklaring of zelfs dat niet. Toch blijft links en rechts de kans op een wat bredere opklaring zeker aanwezig.

Later:

Maandag trekt een zwak koufront door onze omgeving. Voordien is het nog zacht, maar na passage ervan komt er koelere lucht binnen en gaan de temperaturen dalen. In de nacht naar dinsdag zijn opklaringen mogelijk en kan het wat licht gaan vriezen.

Samenvatting:

Vandaag start grijs, nevelig en mistig. De mist gaat snel over in lage wolken en overdag kan er net als gisteren toch hier en daar al eens een (bredere) opklaring doorbreken. Het blijft vrij zacht met maxima rond 9 graden en een zwakke noordoostelijke wind.

Geert, vrijdag 17 december, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Magnolia lennei alba: een sneeuwwitte magnolia: