VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie nabij IJsland beïnvloedt ons weer. De depressie trekt de weg open voor meer lagedrukgebieden en randstoringen van dit laag die ons weer tot diep in de nieuwe week zullen beïnvloeden. De vooruitzichten voor dit weekend zijn daarbij zeer snel verslechterd en we krijgen daarbij de ene na de andere randstoring over ons heen en ook volgende week is het een komen en gaan van buienlijnen en neerslagzones. We komen daarbij vanaf maandag ook in veel koelere lucht terecht waarbij de temperaturen een flink stuk gaan dalen. Het sturende laag komt daarbij ook steeds dichter in onze buurt te liggen en schuift via de Britse Eilanden geleidelijk meer en meer richting het Noordzeegebied. De pluim toont duidelijk de forse val in temperaturen vanaf maandag en de zeer grote neerslagkansen die er vrijwel elke dag zijn:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het wisselvalliger. Er schuiven storingen dichterbij en de regenkansen zijn zeer groot. De vooruitzichten zijn daarbij tijdens de laatste 12 tot 24 uur nog verder verslechterd en we krijgen al van in de vroege ochtend de ene na de andere regen- en buienlijn over ons heen met soms overvloedige regen. In de namiddag trekt al snel een volgende storing binnen en kan de neerslag nog intenser worden. Daar zouden zelfs enkele pittige buien kunnen tussen zitten. Er kan vandaag in totaal verspreid over de dag gemakkelijk een 10 tot 20 liter water per vierkante meter naar omlaag komen. De maxima halen desalniettemin toch nog waarden rond een 14 graden bij een pittige zuidwestelijke wind. Die kan zeker aan de kust vrij krachtig tot krachtig waaien. Boven land is dat een matige tot vrij krachtige wind.

In de avond trekken de buien en regen geleidelijk aan weg. In de nacht naar zondag een droog weerbeeld met minima rond 8-9 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zien we eerst meest droge perioden in de ochtend, maar in de namiddag schuift opnieuw een heel actieve storing dichterbij met een toenemende kans op regen. Dat zou dan ook zelfs weer erg pittige regen kunnen worden of een aantal forse buien. Zelfs een verloren donderslag hoeft niet te verwonderen. Het blijft ook matig tot vrij krachtig waaien en we zitten daarbij nog steeds in vrij zachte lucht met maxima van een 14-15 graden.

Ook in de nacht naar maandag vallen er nog actieve buien met kans op flink wat neerslag op korte tijd. Er kan ook verspreid over de zondag een 10 tot 20 liter water per vierkante meter gaan vallen.

Overmorgen:

Maandag wordt een erg wisselvallige dag. Er zijn perioden met regen en buien en die kunnen intens zijn, maar er zijn ook langere droge perioden mogelijk. De temperaturen gaan dalen en komen nog maar rond een 11 à 12 graden maximaal uit terwijl er ook flink wat wind komt te staan uit een meer zuidwestelijke tot westelijke hoek.

Later:

Dinsdag zitten we helemaal in koelere lucht met maxima tot rond een 10-12 graden. Er trekt in de loop van de dag ook weer een actieve storing door met perioden van actieve en intense regenval. Het kan daar ook weer fors bij waaien.

Samenvatting:

Vandaag wordt een echte herfstdag met perioden van regen en buien en die kan intens zijn. Er kan verspreid over de dag gemakkelijk 10 liter water per vierkante meter of meer vallen. Er staat ook een pittige wind bij uit het zuidwesten en de maxima komen daarbij uit rond een 14-tal graden.

Geert, zaterdag 30 oktober, 10.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is weer paddenstoelentijd en de nog altijd meest tot de verbeelding sprekende paddenstoel is en blijft toch wel de vliegenzwam: