ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over Midden-Europa domineert ons weer. Het zorgt voor vrij rustige omstandigheden. Door het ‘kantelen’ van het hoog waarbij het richting Scandinavië trekt en het arriveren van nieuwe lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, krijgen we dit weekeind met een diepe zuidelijke stroming te maken die erg warme lucht zal aanvoeren. Begin volgende week wordt de druk van Atlantische lagedrukgebieden steeds groter en op maandag dringen de eerste fronten daarvan tot over onze omgeving door. In de loop van de week lijkt de wisselvalligheid steeds groter te worden onder regie van een sturend lagedrukgebied bij IJsland. Randstoringen daarvan dringen later in de week geregeld tot in onze omgeving door, al worden die ook afgewisseld door trekruggen van hoge druk. We komen daarbij in flink koelere lucht terecht waarbij de temperaturen vanaf maandag duidelijk een klasse lager gaan spelen. Dat zie je duidelijk in de pluim van vandaag terug. Wat de neerslag betreft, is die in de pluim van vandaag een flink stuk minder geworden, maar er passeren duidelijk van tijd tot tijd wel storingen. We kijken hierbij ook beter richting regionale modellen want de pluim levert hiervoor een veel minder betrouwbaar beeld op:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt opnieuw een flink betere dag. Het wordt gemakkelijk tot 22-23, zelfs lokaal tot dicht tegen de 24 graden. De wind zit daarbij in een zuidelijke richting en voert warme lucht aan. In de ochtend moeten we echter wel rekening houden met een eerst lokaal grijze start. Niet overal, maar hier en daar hangen er eerst wel wat lage wolken die geleidelijk optrekken. Het kan daarbij lokaal wel enige tijd duren voordat de zon er helemaal door geraakt. Op sommige plaatsen misschien wel tot eind van de voormiddag, maar uiteindelijk raakt de zon er wel door. In de middag is het dan volop zonnig met weinig of geen wolken of het zijn wat hoge sluierwolken die soms eens voorbij trekken.

In de avond blijven de temperaturen nog lang op een vrij hoog niveau zitten en gaan maar langzaam dalen. In de nacht naar zondag is het eerst rustig. Er is aanvankelijk weinig tot geen bewolking en het kan weer wat nevelig worden bij minima rond een 13-tal graden tegen de ochtend. Later in de nacht schuiven er wel geleidelijk wat wolken binnen en zou zelfs een lokale bui tot de mogelijkheden kunnen behoren. Wie weet zelfs met een enkele donderklap …

Morgen:

Ook morgen bevinden we ons nog in warme lucht. Het is zelfs mogelijk dat het nog een tikkeltje warmer wordt dan op zaterdag, al zal veel daarvoor wel afhangen van de aanwezige wolken. Er zijn immers gaandeweg de dag wel meer wolken aanwezig en in de loop van de dag stijgt de kans op het voorkomen van een lokale bui. Dat zou zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn, al lijkt het erop dat de meeste buien eerder voor het zuiden van het land zullen zijn. Toch mogen we een bui zeker niet uitsluiten want het wordt er zeker warm genoeg voor. Vooral West-Vlaanderen zou met een enkele bui rekening moeten houden die later in de middag kan opduiken, met maxima die opnieuw van 22 tot 24 graden kunnen oplopen, lokaal nog meer. De zuidelijke wind trekt overdag geleidelijk wat in kracht aan.

Ook in de avond en nacht naar maandag is een enkele bui niet onmogelijk. Het wordt wel een erg zachte nacht met minima rond 14-15 graden.

Overmorgen:

Maandag begint nog droog met een toenemende bewolking. Er trekt in de loop van de dag een storing door met een periode van regen en meer wind. Zoals het er nu naar uitziet zal die ergens rond of begin van de middag door onze regio trekken. De temperaturen gaan ook lager zitten, maar halen toch nog maxima rond een graad of 20. Tijdens de regenval is dat uiteraard een stuk minder.

Tegen de avond is het weer droog geworden met een mix van wolken en opklaringen.

Later:

Op dinsdag hebben we te maken met een rug van hoge luchtdruk die door onze regio trekt. Het zou dan droog blijven met een mix van wolken en opklaringen. We zijn dan wel duidelijk in koelere lucht gearriveerd met maxima die maar 17 tot 19 graden meer halen bij een goed doorstaande westelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag kan lokaal grijs starten en het kan even duren voordat dat grijs overal verdwijnt, maar het wordt uiteindelijk overal zonnig met hoge maxima van 22 tot 23, lokaal zelfs 24 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind bij.

Geert, zaterdag 25 september, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een mooie agapanthussoort steelt de show in de minuut van deze week: