ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Azorenhoog heeft nog altijd een, weliswaar verzwakte uitloper tot boven onze omgeving. In die uitloper zijn enkele zwakke fronten terechtgekomen die geleidelijk weer noordwaarts geduwd worden doordat de uitloper zich weer versterkt. Die uitloper ontwikkelt zich in het weekeind tot een apart hoog dat vrij snel doorschuift richting Scandinavië. Daar vinden we op dit moment nog een paar lagedrukgebieden terug, maar die trekken snel verder oostwaarts. Door het ‘kantelen’ van het hoog en het arriveren van nieuwe lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, krijgen we dan in het weekeind met een diepe zuidelijke stroming te maken die erg warme lucht zal aanvoeren. Begin volgende week wordt de druk van Atlantische lagedrukgebieden steeds groter en op maandag dringen de eerste fronten daarvan tot over onze omgeving door. In de loop van de week lijkt de wisselvalligheid steeds groter te worden, al moet wel gezegd worden dat het echte herfstige scenario in de pluim toch weer wat naar achteren is geschoven en er pas in de tweede weekhelft echt lijkt door te komen. Daarbij vallen in de pluim verder op dat enerzijds de zondag nog verder is opgewarmd en dat anderzijds de operationele run tijdens de eerste helft van de week ook weer zachter geworden is, maar zich wel bovenin de pluim bevindt:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start in eerste instantie zwaar bewolkt tot betrokken, maar het blijft volledig droog. Die bewolking blijft niet aanhouden. In de loop van de ochtend vallen er links en rechts al wat gaten in en vanmiddag worden dat heuse brede opklaringen met flink wat zon tegen het eind van de dag. De temperaturen zitten vanochtend vroeg al flink hoger dan de voorbije dagen. We starten de dag al met 14-15 graden, maar aanvankelijk lopen die moeizaam op. Vanmiddag wordt het met het doorbreken van de zon dan toch wel gemakkelijk weer een 20 tot 22 graden. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens nog matig en komt uit een zuidwestelijke richting. Later vandaag draait die meer naar het zuiden.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig met eerst een mix van wat wolken en brede opklaringen. Later in de nacht neemt de bewolking toe door de vorming van lage wolken. Het wordt daarbij ook wat nevelig. Minima rond een 12 tot 14 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Zaterdag wordt opnieuw een flink betere dag. Het wordt gemakkelijk tot 23, zelfs lokaal 24 graden. De wind zit aanvankelijk in een zuidelijke richting, later draaiend naar oost tot zuidoost en voert warme lucht aan. In de ochtend moeten we echter wel rekening houden met een eerst grijze start. Het kan daarbij lokaal wel enige tijd duren voordat de zon er helemaal door geraakt. Op sommige plaatsen misschien wel tot eind van de voormiddag, maar uiteindelijk raakt de zon er wel door. In de middag is het dan volop zonnig met weinig of geen wolken.

In de avond en nacht naar zondag is het rustig. Er is weinig tot geen bewolking en het kan weer wat nevelig worden bij minima rond een 13-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Ook op zondag bevinden we ons nog in warme lucht. Het is zelfs mogelijk dat het nog een tikkeltje warmer wordt dan op zaterdag, al zal veel daarvoor wel afhangen van de aanwezige wolken. Er zijn immers gaandeweg de dag wel meer wolken aanwezig en in de loop van de dag stijgt de kans op het voorkomen van een lokale bui. Dat zou zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn, al lijkt het erop dat de meeste buien eerder voor het zuiden van het land zullen zijn. Toch mogen we een bui zeker niet uitsluiten want het wordt er zeker warm genoeg voor. met maxima die opnieuw van 22 tot 24 graden kunnen oplopen, lokaal nog meer. De zuidelijke wind trekt overdag geleidelijk wat in kracht aan.

Ook in de avond en nacht naar maandag is een enkele bui niet onmogelijk. Het wordt wel een erg zachte nacht met minima rond 14-15 graden.

Later:

Maandag trekt in de loop van de dag een storing door met een periode van regen en meer wind. De temperaturen gaan ook lager zitten, maar halen toch nog maxima rond een graad of 20. Tijdens de regenval is dat uiteraard een stuk minder.

Samenvatting:

Vandaag is het eerst zwaar bewolkt tot betrokken. Geleidelijk breken er opklaringen door en vanmiddag wordt het vrij zonnig tot uiteindelijk zelfs zonnig. Het is zacht met ruim 15 graden bij het begin van de dag, oplopende naar 20 tot 22 graden vanmiddag. Daarbij staat een zwakke zuidwestelijke wind die hoogstens matig wordt overdag.

Geert, vrijdag 24 september, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een mooie agapanthussoort steelt de show in de minuut van deze week: