ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Twee imposante hogedrukgebieden zijn een kortdurende alliantie aan gegaan boven ons hoofd. We zien een verbinding tussen het Azorenhoog en een Russisch hoog. Daardoor krijgen we enkele dagen met een naar noordoost draaiende stroming waarbij de gordel van hogedruk minder warme, maar wel droge lucht aanvoert vanuit het noordoosten. Onder invloed van toenemende depressie-activiteit op de Atlantische Oceaan wordt het hogedrukbastion daarbij geleidelijk weggedrukt naar het zuiden en splitst zich opnieuw in twee delen waarbij in de tweede helft van de week lagedrukgebieden aan invloed winnen. De overgangsdag naar dat meer wisselvalligere scenario vindt plaats op woensdag. Tegen donderdag trekken dan de eerste storingen over onze omgeving, maar de trend van de voorbije dagen wordt daarin verder gezet, namelijk dat die storingen steeds verder aan activiteit verliezen. Zowel op donderdag als op vrijdag lijken die storingen zo goed als geruisloos door onze regio te trekken. Waarschijnlijk levert dat enkel meer wolken en tijdelijk wat meer wind op. Tegen het weekeind zouden we zelfs een nieuwe impuls van hogedruk krijgen met weer enkele rustigere en mooiere dagen. De echte wisselvalligheid is in de pluim ver naar achteren geschoven. De warmte van het weekeind wordt mogelijk tegen zondagavond door enkele buien verdreven, waarna er in de pluim geleidelijk wat herfst binnensluipt, maar dat is voorlopig allemaal buiten de betrouwbare termijn:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend starten we vrij fris aan de dag. De minima waren rond 8-9 graden voorzien, maar zitten zelfs nog lager. Lokaal zitten we zelfs dicht tegen een 5 graden aan om de dag af te trappen. Die temperaturen lopen overdag echter snel op want vandaag wordt een mooie dag. Er is veel zon en we halen landinwaarts vanmiddag dan toch weer gemakkelijk een 21 tot 22 graden. Aan zee lopen de maxima naar een graad of 20 op. Daarbij staat wel een noordoostelijke wind die het wat schraal kan doen aanvoelen, maar veel meer dan een zwakke wind zal dat niet worden. De zon is er volop bij al kunnen er af en toe wel eens een paar wolkenvelden passeren.

De nacht naar woensdag kan weer wat koeler verlopen. De minima duiken tegen de ochtend naar een 8 à 9 graden. Het is helder tot licht bewolkt. Er verschijnt dan tegen de ochtend eventueel ook weer een nevel- of mistbank.

Morgen:

Morgen krijgen we nog veel zon, maar het wordt toch een overgangsdag naar een meer wisselvalliger tweede helft van de week. Er zijn gaandeweg de dag meer wolken te verwachten en de wind wordt veranderlijk van richting, later kiest die voor het westen en trekt geleidelijk in kracht aan. Het blijft wel zeker nog de hele dag droog.

In de nacht naar donderdag nadert dan een storing, maar ook die lijkt nog niet meteen voor regen te zullen zorgen.

Overmorgen:

Donderdag passeert er overdag van het noordwesten uit een storing. Die brengt meer wolken met zich mee en heel misschien valt er daarbij lokaal een spat regen, maar erg waarschijnlijk lijkt dat eigenlijk niet. Het actiefste deel van de storing trekt ver ten noorden voorbij. Bij ons zou dat enkel meer wind opleveren uit een noordwestelijke hoek en ook natuurlijk meer bewolking. Die wind kan aan zee vrij krachtig worden later op de dag.

Ook de nacht naar vrijdag levert nog veel bewolking op.

Later:

Vrijdag wordt ook een meest zwaar bewolkte dag, maar het blijft ook dan hoogst waarschijnlijk volledig droog of het zal niet veel schelen. De maxima zitten net als donderdag net onder of net rond een 20-tal graden en er is ook dan nog redelijk wat wind uit een geleidelijk meer zuidwestelijke richting.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel zon te zien met kans op af en toe een paar wolken. De dag is daarbij erg fris gestart, maar uiteindelijk wordt het vanmiddag tussen 20 graden aan zee tot 21-22 landinwaarts. Daarbij staat wel een zwakke en wat fris aanvoelende noordoostelijke wind.

Geert, dinsdag 21 september, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een mooie agapanthussoort steelt de show in de minuut van deze week: