ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De verbinding van gisteren tussen het Azorenhoog en een Russisch hoog, valt vandaag alweer uiteen. Beide drukgebieden liggen wel nog steeds op de weerkaarten. We zien het Russische hoog geleidelijk naar het oosten wegtrekken en dat speelt voor ons weer geen rol meer. Het Azorenhoog wel, dat heeft vandaag nog een uitloper tot over onze omgeving. Verder zien we een imposant lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen. Dat trekt geleidelijk verder richting Scandinavië. Onder toenemende druk van dit, maar ook van andere lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan, wordt het hogedrukbastion daarbij geleidelijk weggedrukt naar het zuiden waarbij in de tweede helft van de week lagedrukgebieden aan invloed winnen. Tegen morgen trekken dan de eerste storingen over onze omgeving, maar die zijn uitermate verzwakt. Waarschijnlijk levert dat enkel meer wolken en tijdelijk wat meer wind op. Tegen het weekeind herstelt het Azorenhoog zich en krijgen we met een naar zuid draaiende wind een nieuwwe impuls van erg zachte lucht binnen. Op zondag zou dat hoog zich dan geleidelijk weer terugtrekken met vanaf zondag en de dagen daarop een voorzichtig inzettende wisselvalligheid.  Dat vertaalt zich in de pluim voor volgende week in geleidelijk lagere temperaturen en meer neerslagkansen, maar dat is nog steeds allemaal vrij ver weg om al met zekerheid te zeggen hoe dit precies zal verlopen. Dat het minder warm en wisselvalliger wordt, lijkt wel vast te staan want er is toch wel vrij veel steun voor dit scenario:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start net als gisteren opnieuw koel, maar niet zo koel als gisterenochtend. Toch liggen de minima vanochtend vroeg op vele plekken maar tussen 6 en 8 graden. Van zodra de zon verschijnt, lopen die temperaturen echter snel op. Daarbij krijgen we eerst nog veel zon, maar het wordt toch een overgangsdag naar een meer wisselvalliger tweede helft van de week. Er zijn gaandeweg de dag dan ook geleidelijk meer wolken te verwachten al blijft de zon zeker nog tot de avond op het appel aanwezig. De wind zit vanochtend al vroeg in het westen en draait overdag geleidelijk verder naar een zuidwestelijke hoek. Daarbij trekt die ook geleidelijk in kracht aan. Het blijft wel zeker nog de hele dag droog. Van neerslag is geen sprake.

In de nacht naar donderdag nadert dan een storing, maar ook die lijkt nog niet meteen voor regen te zullen zorgen. Wel neemt de bewolking verder toe en ook de wind blijft uit een zuidwestelijke richting waaien. Daardoor gaan de minima wat hoger blijven zitten, rond een 12 tot 13 graden.

Morgen:

Morgen passeert er overdag van het noordwesten uit al snel een eerste storing. Die brengt meer wolken met zich mee en heel misschien valt er daarbij lokaal een spat regen, maar erg waarschijnlijk lijkt dat eigenlijk niet. Het actiefste deel van de storing trekt ver ten noorden voorbij. Bij ons zou dat enkel meer wind opleveren uit een noordwestelijke hoek en ook natuurlijk meer bewolking. Later op de dag trekt nog een storing door, maar ook die brengt vooral wolken en wind met zich mee. Amper of helemaal geen regen of het moet een heel enkele lokale drup zijn. De wind kan aan zee wel vrij krachtig tot krachtig worden later op de dag. Het wordt ondanks de wolken toch nog gemakkelijk een 20-tal graden, lokaal en landinwaarts zelfs gemakkelijk een 21 graden.

Ook de nacht naar vrijdag levert nog veel bewolking op, maar geen neerslag bij nog altijd een goed doorstaande zuidwestelijke wind en minima rond een 12 tot 13-tal graden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt ook een in eerste instantie meest zwaar bewolkte dag, maar het blijft ook dan hoogst waarschijnlijk volledig droog of het zal niet veel schelen. De maxima zitten net als donderdag eerst nog rond een 20-tal graden en er is ook dan nog redelijk wat wind uit een geleidelijk meer zuidwestelijke richting. Later op de dag verschijnen er meer opklaringen en kunnen we een graadje extra noteren met maxima die opklimmen naar een 21 tot lokaal al 22 graden.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig met een mix van wat wolken en brede opklaringen en minima rond een 12-tal graden.

Later:

Zaterdag wordt opnieuw een flink betere dag. Het wordt gemakkelijk tot 23, zelfs lokaal 24 graden. De wind zit aanvankelijk in een zuidelijke richting, later draaiend naar oost tot zuidoost en voert warme lucht aan. Het is volop zonnig met weinig of geen wolken.

Samenvatting:

Vandaag start opnieuw fris, maar de temperaturen lopen snel op en halen vanmiddag gemakkelijk 21 tot wel 22 graden. Daarbij is er veel zon, al neemt de bewolking vanmiddag mogelijk geleidelijk wat toe. Ook de wind neemt langzaam wat toe en komt vandaag uit een zuidwestelijke richting.

Extra weetje: om 21.21 uur vanavond passeert de zon loodrecht op de evenaar en begint de astronomische herfst.

Geert, woensdag 22 september, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een mooie agapanthussoort steelt de show in de minuut van deze week: