ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Twee imposante hogedrukgebieden gaan vandaag een huwelijk aan. We zien op de weerkaarten een verbinding tot stand komen tussen een sterk Russisch hogedrukgebied en het Azorenhoog. Beide gaan een kortdurende alliantie aan. Tussen beide in ligt nog een oud front, maar behalve wolkenvelden levert dat voor ons niet veel op. Vervolgens krijgen we enkele dagen met een naar noordoost draaiende stroming waarbij de gordel van hogedruk minder warme, maar wel droge lucht aanvoert vanuit het noordoosten. Onder invloed van toenemende depressie-activiteit op de Atlantische Oceaan wordt het hogedrukbastion daarbij geleidelijk weggedrukt naar het zuiden waarbij in de tweede helft van de week lagedrukgebieden aan invloed winnen. De overgangsdag naar dat meer wisselvalligere scenario vindt plaats op woensdag. Tegen donderdag trekken dan de eerste storingen over onze omgeving, maar de trend van de voorbije dagen wordt daarin verder gezet, namelijk dat die storingen steeds verder aan activiteit verliezen. Zowel op donderdag als op vrijdag lijken die storingen zo goed als geruisloos door onze regio te trekken. Waarschijnlijk levert dat enkel meer wolken en tijdelijk wat meer wind op. Tegen het weekeind zouden we zelfs een nieuwe impuls van hogedruk krijgen met weer enkele rustigere en mooiere dagen. De echte wisselvalligheid is vandaag in de pluim ver naar achteren geschoven en komt er niet voor volgende week in, en dan nog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er eerst nog veel bewolking. Die hoort bij een zwakke storing die boven Noord-Frankrijk een aantal buien produceert. Bij ons is er enkel vlak aan de Frans-Belgische grens kans op een enkel licht buitje, maar dat verdwijnt daar snel. Vervolgens is het vanochtend overwegend zwaar bewolkt tot betrokken en verschijnen er gaandeweg de ochtend hele geleidelijk wat opklaringen vanaf het noordoosten. Later in de middag zijn er weer bredere opklaringen die vanuit het noordoosten binnenkomen met tegen de late middag dan geleidelijk weer flink wat zonneschijn vanaf die regio. In het zuidwesten gaat het wel veel moeizamer. Een naar noordoost gedraaide wind voert overdag ook wat minder warme lucht aan met een wat schraler gevoel, maar toch halen we nog gemakkelijk een graad of 20 landinwaarts, aan zee is dat net niet het geval. Daar kan de wind later zelfs vrij krachtig gaan waaien.

In de nacht naar dinsdag is het licht tot wisselend bewolkt en koelt het weer wat meer af. De wind gaat tegen de ochtend liggen en het kan dan landinwaarts afkoelen tot rond een 8 à 9 graden.

Morgen:

Morgen wordt een mooie, maar wat minder warme dag. Er is veel zon en we halen landinwaarts nog wel een graad of 20, maar een schrale noordoostenwind zorgt voor een wat koeler gevoel. Toch is het een mooie en rustige dag met een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

De nacht naar woensdag kan een graadje koeler verlopen. Er duikt dan tegen de ochtend eventueel ook weer een nevel- of mistbank op.

Overmorgen:

Woensdag krijgen we nog veel zon, maar het wordt toch een overgangsdag naar een meer wisselvalliger tweede helft van de week. Er zijn gaandeweg de dag meer wolken te verwachten en de wind wordt veranderlijk van richting, later kiest die voor het westen en trekt geleidelijk in kracht aan. Het blijft wel zeker nog de hele dag droog.

In de nacht naar donderdag nadert dan een storing, maar ook die lijkt nog niet meteen voor regen te zullen zorgen.

Later:

Donderdag passeert er overdag van het noordwesten uit een storing. Die brengt meer wolken met zich mee en heel misschien valt er daarbij lokaal een spat regen, maar erg waarschijnlijk lijkt dat eigenlijk niet. Het actiefste deel van de storing trekt ver ten noorden voorbij. Bij ons zou dat enkel meer wind opleveren uit een noordwestelijke hoek en ook natuurlijk meer bewolking.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken en dat blijft even zo. Gaandeweg de dag breekt de bewolking van het noordoosten uit weer open en krijgen we weer meer en bredere opklaringen. De noordoostelijke wind trekt daarbij wel aan en wordt matig, aan zee zelfs mogelijk vrij krachtig. Het wordt een 19 graden aan zee tot 20-21 landinwaarts.

Geert, maandag 20 september, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een mooie agapanthussoort steelt de show in de minuut van deze week: