VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied dat ons de voorbije dagen de nodige wisselvalligheid bezorgde, ligt intussen boven Duitsland. Het tolt daar nog wat rond alvorens tegen morgen verder richting Tsjechië te trekken. De invloed van dit laag op ons weer is echter nog lang niet uitgespeeld. Rond het laag liggen enkele storingen en buienlijnen gekruld, waarvan de belangrijkste voor ons een oude occlusiestoring is die via de Noordzee van het noorden uit terug over onze regio komt gekropen. Het hele systeem trekt erg traag in zuidoostelijke richting verder weg en zal pas in de loop van morgen geleidelijk uitgespeeld geraken. Daarachter stijgt de luchtdruk geleidelijk met een wig van hoge luchtdruk die tegen vrijdag over onze omgeving komt te liggen. Tegelijk stijgt de luchtdruk wat boven de Britse Eilanden, maar van over de Atlantische Oceaan nadert een volgend lagedrukgebied. Dat komt in het weekend geleidelijk dichterbij en zorgt ervoor dat de wind tegen dan weer naar een zuidwestelijke richting terugdraait. Vanaf dan beginnen de hoofdmodellen uit elkaar te lopen. Het Europese model laat dit laag op de Atlantische Oceaan liggen waarbij bij ons ons de luchtdruk na het weekeind verder zou stijgen. Dat zou uitlopen op gematigd zomerweer, wat in de pluim voor volgende week duidelijk te zien is, waarbij dient aangestipt te worden dat de operationele run (rode lijn) aan de onderkant van de verwachtingen bevindt. Het Amerikaanse model is pessimistischer en laat de Atlantische depressies volgende week tot in Europa doorstoten met een soort van westcirculatie. In allebei de gevallen is hoogzomers weer voorlopig niet aan de orde. Verder valt in de pluim nog de grote neerslagpiek op die er van vrijdag op zaterdag in zit. Dit zou een oude storing zijn die om één of andere reden erg activeert in onze omgeving. Het is niet meteen duidelijk waar het Europese model dit vandaan haalt en het model staat hiermee ook alleen, maar het is opvallen genoeg om dit toch in het achterhoofd te houden … Ook in het weekeind rekent het Europese model trouwens erg scheutig wat de buienactiviteit betreft. Vooral op zondag tekent dit model ook weer een pak neerslag in … Even afwachten of dit er de komende runs blijft inzitten, maar ik denk het niet.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft de wind overal in een noord tot noordwestelijke richting zitten en gaat daarbij ook wat harder waaien. Vooral aan zee kan die wind vanmiddag matig tot zelfs vrij krachtig worden. Er komt dan ook fors koelere lucht binnen met maxima die niet veel hoger meer geraken dan rond 16-17 graden aan zee en rond maximaal 17-18 graden landinwaarts. Het is daarbij zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van (lichte) regen. Gaandeweg de dag verplaatst de regen zich meer en meer naar het zuiden en trekt verder landinwaarts. Vanaf de kust komen dan ook steeds meer droge perioden binnen, maar de kans op wat regen blijft toch bestaan. De zon zal er vandaag hoogst waarschijnlijk niet aan te pas komen. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken. Pas helemaal aan het eind van de dag zou misschien vanaf de kust eens een schaarse opklaring kunnen doorbreken.

In de nacht naar donderdag is het dan wisselend tot zwaar bewolkt. Misschien dat er lokaal en vooral aan zee eens een opklaring doorbreekt, maar veel plekken houden een gesloten wolkendek vast. Het is dan wel meest droog al is een lokale drup regen zeker nog mogelijk. De minima dalen tegen de ochtend naar een 13 tot 14-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt een meer droge dag al is ook dan wat verspreide regen of een bui zeker niet uitgesloten. Vooral landinwaarts. De wind zit nog steeds in een noordwestelijke hoek en waait matig boven land, aan zee vrij krachtig. Die voert dan ook geleidelijk weer drogere lucht aan met meer ruimte voor wat opklaringen. Zeker aan de kust kan het later op de dag vrij zonnig worden, landinwaarts vormen zich nog veel stapelwolken die zich kunnen uitspreiden en daar blijft het wisselend tot zwaar bewolkt. De maxima blijven laag en worden zelfs nog wat naar omlaag bijgesteld: we zitten rond 17-18 graden aan zee terwijl dat landinwaarts rond 18-19 graden zal zijn.

De nacht naar vrijdag verloopt droog, rustig en koeler. In de opklaringen kan het dan afkoelen naar een 10-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag zoekt de wind geleidelijk een meer west tot zuidwestelijke hoek op en kan het kwik iets oplopen. Er is ruimte voor de zon, maar er zijn ook wolkenpartijen. Die overheersen zelfs mogelijk weer later op de dag. Er is nog steeds kans op een lokale bui. Het Europese model laat het later op de dag zelfs fors regenen en ook in de nacht naar zaterdag, maar dat negeren we voorlopig even.

Later:

Zaterdag wordt het weer wat onstabieler. Een zuidwestelijke wind voert dan weer wat zachtere lucht aan met maxima die weer vooraan de 20 graden zitten, mogelijk nog iets hoger landinwaarts. Er is dan zeker ruimte voor brede zonnige perioden, maar er komen ook wolkenvelden voor. Daarbij blijft er telkens toch wel een kans op een plaatselijke (onweers)bui.

Samenvatting:

Vandaag blijft het grijs. Verspreid over de dag zijn er perioden met regen mogelijk. De maxima zijn ronduit koel en schommelen tussen 16 graden aan zee tot maximaal 18 landinwaarts. Er staat overal een noordelijke wind. Aan zee kan die matig tot vrij krachtig worden. De zon laat zich niet zien.

Geert, woensdag 30 juni, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

“Pyjamarupsen” in de hoofdrol van de nieuwe minuut natuur: