DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een thermisch lagedrukgebied ligt nog steeds boven het westen van Frankrijk. Het tolt daar wat rond en stuurt nog steeds warme, maar tegelijk zeer onstabiele lucht naar onze omgeving. Daarin trekken nog steeds buien(restanten) over onze omgeving. In de loop van de dag vormen zich nieuwe regen- en onweersbuien. Waar die precies allemaal terechtkomen, is nog steeds totaal onvoorspelbaar. Tegelijk ligt boven het noordoosten van Nederland een tweede thermisch laag, waarbij het Franse laag ook geleidelijk meer noordwaarts beweegt en vandaag en morgen via ons land richting Duitsland gaat bewegen. Boven de Atlantisch Oceaan is de luchtdruk intussen hoog, maar dat hogedrukgebied trekt in de loop van de week geleidelijk ook naar het noorden weg. Daardoor komt later op de week op de zuidelijke Atlantische Oceaan een lagedrukgebied richting de Britse Eilanden gekropen dat daar tegen het eind van de week aankomt. Als gevolg van al deze ontwikkelingen draait de stroming die eerst noord wordt, tegen het eind van de week weer naar west tot zuidwest en blijft het bij ons onstabiel aan de voorzijde van dat nieuwe laag. Het is dan wachten hoe ver de invloed van dat nieuwe laag zal reiken, maar voor stabiele en hoog zomerse aspiraties ziet het er alleszins niet goed uit. We evolueren volgende week zelfs geleidelijk naar een soort van westcirculatie op de weerkaarten … Je ziet in de pluim eerst de geleidelijke daling van de temperaturen de komende dagen, waarna het dan afhankelijk van de ligging van het nieuwe laag eventueel weer wat warmer kan worden, maar de neerslagpluim blijft regelmatig neerslagsignalen tonen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start een beetje zoals gisteren. Er is de voorbije nacht nevel en mist ontstaan, vooral aan zee, en die trekt weer maar moeizaam op. Uiteindelijk worden de zichtbaarheden beter, maar boven de nevel en mist zit er ook nog veel bewolking. Die hoort bij Franse buienrestanten die over onze omgeving trekken. Daaruit valt links en rechts nog wel eens een drupje regen, maar veel is het niet meer. Uiteindelijk komen er ook opklaringen doorbreken. Van zodra die er geraken, loopt het kwik op naar een 20 graden aan zee tot 22 landinwaarts. Lokaal misschien nog net 23. Later vanmiddag duiken er net als de vorige dagen weer lokale regen- en onweersbuien op. Die kunnen weer heel fel zijn met veel regen op een korte periode, onweer en rukwinden. Er is nog een kleine kans op wat hagel. De buien lijken vandaag wel meer landinwaarts te zitten. Aan zee en in de kustregio is de kans op buien vandaag een flink stuk kleiner, maar toch niet helemaal uitgesloten. De felste buien zullen vanmiddag echter eerder in Oost-Vlaanderen te vinden zijn en in het zuiden van West-Vlaanderen. De wind zit daarbij overal in een noordelijke richting en trekt gedurende de dag wat aan. Ze voert dan in de kustregio geleidelijk wat koelere en drogere lucht aan.

Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk, maar er schuift veel bewolking binnen met in de loop van de nacht ook perioden van regen. De minima zitten daarbij rond een 14-tal graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Morgen:

Morgen blijft de wind overal in een noord tot noordwestelijke richting zitten en gaat daarbij ook wat harder waaien. Er komt dan stilaan koelere lucht binnen met maxima die niet veel hoger meer geraken dan rond 17-18 graden aan zee en rond 19 landinwaarts. Het is daarbij zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van (lichte) regen. Gaandeweg de dag verplaatst de regen zich meer en meer naar het zuiden en trekt verder landinwaarts. Vanaf de kust komen dan droge perioden binnen met in de late middag geleidelijk ook wat opklaringen.

In de nacht naar donderdag is het dan wisselend tot zwaar bewolkt met vorming van wat nevel of wat mist. De minima dalen tegen de ochtend naar een 10 tot 12-tal graden.

Overmorgen:

Donderdag wordt een meer droge dag met bredere opklaringen. De wind zit in een noordelijke hoek en waait matig. Die voert dan ook weer drogere lucht aan met meer ruimte voor (brede) opklaringen. Zeker aan de kust kan het vrij zonnig worden, landinwaarts vormen zich nog stapelwolken. De maxima zitten net aan geen 20 graden aan zee terwijl dat landinwaarts net onder, rond of vooraan de 20 zal zijn.

De nacht naar vrijdag verloopt droog, rustig en koeler.

Later:

Vrijdag zoekt de wind geleidelijk een meer west tot zuidwestelijke hoek op en kan het kwik iets oplopen. Er is ruimte voor de zon, maar er zijn ook wolkenpartijen.

Samenvatting:

Vandaag start opnieuw grijs en dat blijft in vele streken weer lang duren. Zeker aan zee is het ook lang nevelig/mistig. Hier en daar kan er ook een drupje regen vallen van restanten van Franse regen- en onweersbuien. Later vanmiddag duiken weer nieuwe buien op in onze omgeving. Dat kunnen felle buien zijn met onweer. Het wordt een 20 graden aan zee tot 22 graden landinwaarts bij een eerst zwakke, later wat meer uitgesproken noordelijke wind. De buien van vanmiddag hebben wel een uitgesproken voorkeur voor gebieden die meer landinwaarts liggen. Aan zee en in het noordwesten is de buienkans een flink stuk kleiner.

Geert, dinsdag 29 juni, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

“Pyjamarupsen” in de hoofdrol van de nieuwe minuut natuur: