MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een wegtrekkend lagedrukgebied boven Noord-Duitsland – Polen lost geleidelijk verder op. Van over Scandinavië nadert nog zo’n oplossend lagedrukgebied dat boven de Centrale Noordzee zal terechtkomen en daar gaat oplossen. Tegelijk stijgt de luchtdruk boven Europa wat ervoor zorgt dat de wind geleidelijk meer naar een west tot zuidwestelijke hoek draait. Zeker vanaf morgen wanneer een volgende lagedrukgebied richting de Britse Eilanden koerst. De fronten van dat nieuwe laag dringen in het weekeind tot onze omgeving door en zorgen voor een wisselvallig weerbeeld. De stroming is dan wel vol zuidwest geworden met aanvoer van zachtere lucht, maar het is onstabiel met regelmatig regen of buien. Ook de eerste dagen van de nieuwe week blijft dat de luchtdrukverdeling. Lage druk boven de Britse Eilanden tot over onze regio. Later in de week stijgt de luchtdruk ten noorden van ons opnieuw waardoor volgende lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan in een zuidelijkere koers zouden gedwongen worden. Mogelijk komt dan op langere termijn weer warmere lucht tot bij ons, maar dat is nog allemaal ver weg. We zien in de pluim voor de eerste dagen vrij normale temperaturen verschijnen, maar de neerslagpluim toont duidelijk de wisselvalligheid die daarbij hoort:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een meer droge dag al is zeker vanochtend nog wat verspreide regen, wat motregen of een lichte bui zeker niet uitgesloten. Vooral in de noordelijke regio’s. De wind zit nog steeds in een noordwestelijke hoek en waait zwak tot matig boven land, aan zee matig. Die voert dan ook geleidelijk weer drogere lucht aan met meer ruimte voor wat opklaringen. Zeker aan de kust kan het later op de dag wat zonniger worden met heel langzaam wat doorbrekende opklaringen in de latere namiddag. Landinwaarts vormen zich nog veel stapelwolken die zich kunnen uitspreiden en daar blijft het wisselend tot zwaar bewolkt. Pas tegen de avond krijgen we ook landinwaarts wat doorbrekende opklaringen. De maxima blijven laag en worden zelfs nog wat naar omlaag bijgesteld: we zitten rond 17-18 graden aan zee terwijl dat landinwaarts rond 18-19 graden zal zijn.

De nacht naar vrijdag verloopt droog, rustig en koeler. Het is dan wisselend bewolkt. In de opklaringen kan het dan afkoelen naar een 12-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zoekt de wind geleidelijk een meer west tot zuidwestelijke hoek op en kan het kwik iets oplopen. Er is ruimte voor de zon, maar er zijn ook wolkenpartijen. Die overheersen zelfs mogelijk weer later op de dag. Er is nog steeds kans op een lokale bui. Die kans loopt met het vorderen van de namiddag zelfs weer op. De maxima zitten morgen wel weer rond meer normale waarden voor de tijd van het jaar en halen een 20-21 graden aan zee tot rond een 22 graden landinwaarts.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig en wisselend tot zwaar bewolkt. Minima dan rond een 13-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt het weer wat onstabieler. Een zuidwestelijke wind voert dan weer wat zachtere lucht aan met maxima die weer vooraan de 20 graden zitten, mogelijk nog iets hoger landinwaarts. Er is dan zeker ruimte voor brede zonnige perioden, maar er komen ook wolkenvelden voor. Daarbij blijft er telkens toch wel een kans op een plaatselijke (onweers)bui. Zeker later op de dag wordt de kans op buien er alleen maar groter op.

Later:

Ook zondag toont een onstabiel en wisselvallig weerbeeld met kans op flinke buien in de loop van de dag. Die kunnen er zelfs al van in de ochtend zijn. Er is veel bewolking en de zon heeft het echt opnieuw moeilijk om er flink door te geraken. Het wordt ook dan een 20 tot 22-23 graden.

Samenvatting:

Het is opnieuw lang en hardnekkig grijs. Het is pas laat in de middag dat er geleidelijk en heel voorzichtig wat opklaringen beginnen doorbreken. Voordien is zelfs eens wat lichte (mot)regen of een licht buitje nog mogelijk. De maxima geraken aan 17 graden aan zee tot 19 landinwaarts bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Geert, donderdag 01 juli, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

“Pyjamarupsen” in de hoofdrol van de nieuwe minuut natuur: