MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven onze omgeving liggen allerlei restanten van oude storingen en buienlijen. Er is nog sprake van een hoogtetrog die geleidelijk richting het oosten wegtrekt, maar die zorgt enkel nog boven Nederland voor een oplevende buienactiviteit. Ten westen van ons ligt boven de Britse Eilanden een wig van hoge luchtdruk, verbonden aan het hogedrukgebied van de Azoren. Deze wig breidt zich de komende dagen uit en krijgt een positieve invloed op ons weer. Tegen het eind van de week en komend weekeind komt een nieuw lagedrukgebied aan boven de Britse Eilanden. Dat stuurt tegen vrijdag een paar storingen onze kant op waardoor de wisselvalligheid en de kans op neerslag weer toeneemt. We komen dan wel geleidelijk weer in wat zachtere lucht terecht. Beide evoluties zijn duidelijk in de pluim van vandaag te zien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het veelal droog al zou een enkele lichte bui eventueel nog net kunnen, zeker in de ochtend. Veel meer dan een handvol druppels zal dat echter niet meer opleveren en al zeker geen meetbare neerslag. Een nog altijd noordelijke wind voert nog steeds heel veel wolkenvelden met slechte sporadisch eens enkele opklaringen. De bewolking blijft het grootste deel van de dag volledig overheersen. Tegen de late middag kunnen dat vanaf de kust een paar bredere opklaringen worden, maar stel er niet al teveel van voor. De bewolking blijft de hele dag overheersen met ook nog steeds erg gematigde maxima die aan zee een hoogste waarde van 16-17 graden halen en landinwaarts al niet veel meer. Daar komen we maximaal rond de 18 graden te zitten. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke hoek zitten.

In de nacht naar donderdag lopen er meer en bredere opklaringen binnen. De minima dalen landinwaarts tegen de ochtend tot rond een 10 graden en het kan daarbij wat nevelig worden.

Morgen:

Morgen wordt de wind iets meer noordoost en wordt het een fractie minder koel. Zeker landinwaarts kunnen we dan met een mix van wolkenvelden en opklaringen toch weer rond of vooraan de 20 graden terechtkomen. Aan zee is het enkele graden minder warm. Het blijft morgen wel droog en met een aantal bredere opklaringen ziet het weer er ook meteen een stuk vriendelijker uit.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking weer toe met oplopende regenkansen tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag zijn de vooruitzichten flink verslechterd. Een nieuwe storing slaagt erin om ons via de Britse Eilanden te bereiken en zal opnieuw zorgen voor veel bewolking met perioden van regen of buien. Ook de temperaturen krijgen weer een duw en gaan weer een stuk onder de 20 graden post vatten. Veel meer dan een 16 tot 18 graden zal het vrijdag ook weer niet worden.

Later:

Zaterdag kan het met een naar zuidwest draaiende wind wel zachter worden, maar het blijft onstabiel met kans op buien. Dat zouden zelfs weer onweerachtige buien kunnen zijn.

Samenvatting:

We kijken opnieuw tegen een grotendeels grijze dag aan. Het is wel meest of volledig droog op een enkele drup regen niet te na gesproken. Verder is het koel met maxima tussen 16 graden aan zee tot hoogstens 18 landinwaarts. Aan het eind van de (mid)dag kunnen wat voorzichtige opklaringen doorbreken.

Geert, woensdag 23 juni, 07.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: