DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Frans lagedrukgebied beïnvloedt voorlopig nog ons weer. Een occlusiefront, verbonden aan dit laag, ligt vandaag boven ons land en maakt pas op de plaats. Het front moet hier als het ware opgelost geraken en verandert amper van plaats. Vanuit het noorden krijgen we geleidelijk meer en meer met de invloed te maken van een wig van hoge luchtdruk boven de Britse Eilanden, verbonden aan het Azorenhoog. Dat zal dan later in de week voor stabilisatie zorgen, maar van zomerse warmte is voorlopig even geen sprake meer in de pluim voor de komende dagen. Op wat langere termijn zien we in de pluimverwachting een voorzichtige opwarming naar eind van de week en komend weekeind toe, al leidt dat zeker nog niet meteen tot hoog zomerse toestanden. Toch zal het richting het weekend best aangenaam weer worden met vrij normale temperaturen en geleidelijk ook weer meer zon. De eerste dagen is dat nog niet het geval. We zien dan een erg gematigde temperatuur die voor de eerste dagen zelfs ronduit koel kan genoemd worden. Veel meer dan een graad of 20 wordt er de eerste dagen zeker niet genoteerd:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Net als gisteren, is ook vandaag flink afgekoeld ten opzichte van eerdere verwachtingen met ook weer maxima die vanmiddag maar oplopen tussen 16-17 graden aan zee tot 17-18 graden elders. Het is nog niet volledig droog. Een oud front ligt nog boven onze omgeving en zorgt de hele dag voor erg veel bewolking. Daaruit valt er in de loop van de dag vooral landinwaarts nog wel wat regen of een bui. Zeker deze ochtend, maar vanmiddag gaan de droge perioden meer overheersen. Wat regen blijft echter mogelijk, zeker landinwaarts en in de zuidelijke delen van de regio. De kust heeft de droogste papieren. De wind blijft in een koele noordelijke hoek zitten en waait landinwaarts zwak tot matig. Aan zee is dat wat harder. Overdag trekt de wind overal wat aan.

In de nacht naar woensdag blijft het dan meestal droog al is landinwaarts nog steeds eens wat lichte regen of een bui niet uitgesloten. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 14-15 graden.

Morgen:

Morgen is het veelal droog al zou een enkele lichte bui eventueel nog net kunnen, zeker in de ochtend. Een nog altijd noordelijke wind voert nog steeds heel veel wolkenvelden met enkele opklaringen. Tegen de late middag kunnen dat bredere opklaringen worden met ook nog steeds erg gematigde maxima die aan zee een 18 graden halen en landinwaarts net geen of net rond de 20 graden zitten. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke hoek zitten.

In de nacht naar donderdag lopen er meer en bredere opklaringen binnen.

Overmorgen:

Donderdag wordt de wind iets meer noordoost en wordt het een fractie minder koel. Zeker landinwaarts kunnen we dan met een mix van wolkenvelden en opklaringen toch weer vooraan de 20 graden terechtkomen.

Later:

Ook op vrijdag noteren we maxima van vooraan de 20 graden. Enkel aan zee blijft het telkens wat minder warm. De wolken wijken verder en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon.

Samenvatting:

Vandaag blijft het ook weer grijs. Een oud front ligt vlak boven ons hoofd en zorgt overal voor veel wolken. Daaruit valt af en toe wat regen of een bui, vooral landinwaarts en in de zuidelijke delen van de regio. Het is ronduit koel met maxima van 16 graden aan zee tot hoogstens 17-18 landinwaarts. Er staat daar ook een koele noordelijke wind bij.

Geert, dinsdag 22 juni, 07.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: