MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een wig van hoge luchtdruk, verbonden aan het hogedrukgebied van de Azoren, ligt boven onze omgeving en beïnvloedt ons weer. Er liggen ook nog diverse restanten van oude storingen in de buurt die nog zorgen voor velden met bewolking, maar die lossen verder op. Komend weekeind komt een nieuw lagedrukgebied aan boven de Britse Eilanden. Dat stuurt tegen vrijdag een paar storingen onze kant op waardoor de wisselvalligheid en de kans op neerslag weer toeneemt. We komen dan wel geleidelijk weer in wat zachtere lucht terecht. Volgende week zouden we te maken hebben met lagedruk ten zuidwesten van ons, terwijl ten noordoosten van ons de luchtdruk dan hoog wordt. Dat zou uitlopen op een vrij zachte zuidwestelijke stroming, maar met de nodige onstabiliteit. Beide evoluties zijn opnieuw duidelijk in de pluim van vandaag te zien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de wind iets meer noordoost en wordt het een fractie minder koel. Zeker landinwaarts kunnen we dan met een mix van wolkenvelden en opklaringen toch weer rond of vooraan de 20 graden terechtkomen. Aan zee is het enkele graden minder warm. Het blijft daarbij vandaag wel droog en met een aantal bredere opklaringen ziet het weer er ook meteen een stuk vriendelijker uit. Die opklaringen zijn er vanochtend al aan de Westkust en in het westen van West-Vlaanderen. Elders is het eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken en is het even wachten tot de zon er door geraakt. Dat kan zeker landinwaarts lang duren. Op sommige plekken komt die zon er pas in de late middag / avond pas goed door.

Vanavond is het eerst licht bewolkt met brede opklaringen. Later komt er meer bewolking. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking verder toe met oplopende regenkansen tegen de ochtend. De wind draait tegen dan naar het zuiden bij minima rond 12-13 graden.

Morgen:

Op vrijdag slaagt een nieuwe storing erin om ons via de Britse Eilanden te bereiken en zal opnieuw zorgen voor veel bewolking met perioden van wat lichte verspreide regen of enkele buien. Ook de temperaturen krijgen weer een duwtje en zitten een groot stuk van de dag weer maar rond 18-19 graden. Omdat we geleidelijk wel in zachtere lucht terechtkomen, kan het later op de dag dan toch met een opklaring wel weer een graad of 20 worden. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft het vrij zacht en zijn er veel wolken.

Overmorgen:

Zaterdag kan het met een naar zuidwest draaiende wind wel zachter worden, maar het blijft onstabiel met kans op buien. Dat zouden zelfs weer onweerachtige buien kunnen zijn. De maxima zitten dan vooraan de 20 graden.

Later:

Zondag lijkt het weerbeeld erg op dat van zaterdag. Het is wisselend bewolkt met een mix van wolkenvelden en opklaringen en er is steeds wel kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui. De maxima zitten dan opnieuw vooraan de 20 graden tot een lokale 23 landinwaarts.

Samenvatting:

Met uitzondering van het westen, start de dag overal grijs. Geleidelijk breken er ook landinwaarts opklaringen door, maar dat kan lokaal erg lang duren, zelfs tot de late middag. Waar de zon er door geraakt, wordt het snel wat zachter met maxima landinwaarts tot rond 20 graden, aan zee een graad of 18. Er staat een zwakke noordelijke wind.

Geert, donderdag 24 juni, 07.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: