MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein lagedrukgebied ligt in de buurt van Limburg. Het zit ingebed in het polaire front dat zich uitstrekt vanaf de zuidpunt van Noorwegen, over Duitsland richting Limburg en net ten zuiden van onze regio tot aan de westpunt van Frankrijk ligt. In de Golf van Biscaje bevindt zich dan het sturende lagedrukgebied. Deze hele zone blijft vandaag min of meer stationair net ten zuiden van onze regio liggen zodat dit front amper van plaats verandert. De meest actieve neerslag bevindt zich boven het oosten van ons land en Nederland. Achter deze zone krijgen we dan geleidelijk vanaf dinsdag met de invloed te maken van een wig van hoge luchtdruk boven de Britse Eilanden, verbonden aan het Azorenhoog. Dat zou dan later in de week voor stabilisatie zorgen, maar van zomerse warmte is voorlopig even geen sprake meer in de pluim voor de komende dagen. Op wat langere termijn zien we in de pluimverwachting een voorzichtige opwarming naar eind van de week en komend weekeind toe, al leidt dat zeker nog niet meteen tot hoog zomerse toestanden. We zien een erg gematigde temperatuur die voor de eerste dagen zelfs ronduit koel kan genoemd worden. Veel meer dan een graad of 20 wordt er de eerste dagen zeker niet genoteerd:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het weerbeeld voor vandaag is zeer veel verslechterd op 24 uur tijd. We krijgen de volle laag van een nieuw regengebied te verwerken. Al van in de ochtend valt er flink wat regen en dat kan voor een groot deel van de dag zijn. Aan zee is het wat beter en daar zijn er meer droge perioden, vooral dan aan de Westkust, maar ook daar zijn er zeker perioden met regen te verwachten. De zon zal er vandaag niet of maar heel weinig zijn. Pas in de (latere) namiddag breekt de bewolking geleidelijk open en kan er nog wat zon aan te pas komen. De temperaturen zitten dan ook een flink stuk lager en geraken niet hoger dan tot 17-18 graden aan zee tot misschien nog net even tegen de 20 graden verder landinwaarts tegen het eind van de dag. Er staat zeker aan zee ook een vrij krachtige noordelijke wind. Boven land waait die matig. Aan zee kan die later vandaag ook uithalen tot rond de 50 km per uur.

In de nacht naar dinsdag komen er dan geleidelijk aan bredere opklaringen opzetten. Toch zijn ook dan landinwaarts nog perioden met regen niet uitgesloten. Het blijft redelijk stevig doorwaaien uit het noorden en de minima dalen tot rond een 15-tal graden.

Morgen:

Ook morgen is flink afgekoeld ten opzichte van eerdere verwachtingen met ook dan maxima tussen 17-18 graden aan zee tot 19 graden elders. Eventueel lokaal landinwaarts net tot een graad of 20. Mogelijk valt er in de loop van de dag vooral landinwaarts nog wel een bui, maar de droge perioden gaan dan toch overheersen. De wind blijft in een koele noordelijke hoek zitten.

In de nacht naar woensdag blijft het droog.

Overmorgen:

Woensdag is het droog. Een nog altijd noordelijke wind voert wolkenvelden en brede opklaringen aan met gematigde maxima die aan zee een 18-19 graden halen en landinwaarts net geen of net rond de 20 graden zitten. Het is wisselend bewolkt met een mix van opklaringen en wolkenvelden. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke hoek zitten.

Later:

Donderdag wordt de wind iets meer noordoost en wordt het een fractie minder koel. Zeker landinwaarts kunnen we dan met een mix van wolkenvelden en opklaringen toch weer vooraan de 20 graden terechtkomen.

Samenvatting:

De start van de astronomische zomer (vanochtend om 5.32 uur), is herfstig. Het is de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. Het is ook koel en winderig. Die wind kan aan zee zelfs vrij krachtig worden uit het noorden en daar halen we maar 17-18 graden. Landinwaarts is dat rond de 19 graden.

Geert, maandag 21 juni, 07.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: