MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weersituatie is bij ons nog steeds zeer complex en verandert bijzonder snel, dit zie je al direct aan de weerkaart zoals die er nu bij ligt bij ons:

We zien nog altijd tal van fronten in onze buurt liggen. Het betreft hier nog altijd het polaire front dat de voorbije nacht met veel regen door onze omgeving trok. We zitten op dit moment achter het front in polaire lucht met diverse kleine kernen van lagedruk in onze omgeving. Eentje ligt boven Nederland en trekt snel noordoostwaarts weg. Een andere ligt boven het Kanaal en trekt vanochtend via de Noordzee naar het noordoosten. Intussen trekt een groter lagedrukgebied van de Britse Eilanden richting de Golf van Biscaje. Boven Frankrijk ontwikkelt zich vandaag weer een nieuwe en volgende thermisch lagedrukgebied. Dat trekt dan komende nacht vanuit het zuidwesten over onze regio en trekt het polaire front weer met zich mee waardoor het opnieuw intens en langdurig kan gaan regenen. Morgen ligt dat hele boeltje langdurig over onze regio en dat is een grote verandering ten opzichte van eerdere verwachtingen waar voor maandag en dinsdag nog redelijke dagen werden voorzien. Deze zijn van de kaarten verdwenen. Daarachter krijgen we dan geleidelijk vanaf dinsdag met de invloed te maken van een wig van hoge luchtdruk boven de Britse Eilanden, verbonden aan het Azorenhoog. Dat zou dan later in de week voor stabilisatie zorgen, maar van zomerse warmte is voorlopig even geen sprake meer in de pluim voor de komende dagen en daarmee is die toch op 24 uur tijd fors afgekoeld! Ook op langere termijn is er in de pluim van vandaag een duidelijke afkoeling te zien, al kan dat morgen zomaar weer anders zijn want we zien op een termijn van 7 tot 10 dagen vooruit toch ook nog voldoende zomerse signalen opduiken:

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht mochten we zoals voorzien flink wat water op ons hoofd krijgen. Vandaag overdag is het opnieuw droger, maar een enkele bui is toch niet helemaal uit te sluiten. Zeker vanmiddag niet, al houden vele plekken het gewoon de hele dag droog. Een opnieuw naar zuidwest draaiende wind voert ook weer een stukje warmere lucht aan waarbij de maxima weer wat hoger kunnen uitkomen, maar niet zo hoog als eerst gedacht. We noteren vanmiddag weer rond 20-21 graden aan de kust en tot 23 graden landinwaarts. Er staat daarbij wel een matige, aan zee soms eens tot vrij krachtig uitschietende wind. Aan zee en in de kustregio draait die later trouwens ook weer terug naar een noordwestelijke hoek. Het is ook niet volop zonnig. We krijgen een mix van wolken en opklaringen en beide kunnen verspreid over de dag wel eens in de meerderheid geraken.

Vanavond is het wisselend bewolkt met een stijgende kans op wat regen of een bui. Na middernacht schuift weer een actief regengebied binnen, mogelijk met een verscholen donderklap erbij en kan het opnieuw fel gaan regenen. De minima dalen tot rond 15-16 graden.

Morgen:

Het weerbeeld voor morgen is zeer veel verslechterd op 24 uur tijd. We krijgen de volle laag van een nieuw regengebied te verwerken. Al van in de ochtend valt er flink wat regen en dat kan voor een groot deel van de dag zijn. Er kan tussen vannacht en morgenavond op diverse plekken weer gemakkelijk enkele tientallen liters water per vierkante meter bij vallen. De zon zal er morgen niet of maar heel weinig zijn. Pas in de (latere) namiddag breekt de bewolking geleidelijk open en kan er nog wat zon aan te pas komen. De temperaturen zitten dan ook een flink stuk lager en geraken niet hoger dan tot 17-18 graden aan zee tot misschien nog net even 20 graden verder landinwaarts tegen het eind van de dag. Er staat zeker aan zee ook een vrij krachtige noordelijke wind. Boven land waait die matig.

In de nacht naar dinsdag komen er dan geleidelijk aan bredere opklaringen opzetten.

Overmorgen:

Ook de dinsdag is flink afgekoeld ten opzichte van eerdere verwachtingen met ook dan maxima tussen 19 en 21 graden. Eventueel valt er in de loop van de dag vooral landinwaarts nog wel een bui, maar de droge perioden gaan dan toch overheersen. De wind blijft in een koele noordelijke hoek zitten.

Later:

Woensdag is het droog. Een nog altijd noordelijke wind voert wolkenvelden en brede opklaringen aan met gematigde maxima die aan zee net geen of net rond de 20 graden zitten. Landinwaarts is dat vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag is het wisselend bewolkt. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af en er is een kleine kans op een bui. Maxima van 21 graden aan zee tot 23 verder landinwaarts. Aan zee komt een goed doorstaande noordwestelijke wind te staan, landinwaarts is die zuidwest. Volgende nacht opnieuw veel regen!

Geert, zondag 20 juni, 09.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week zit er een acteur in onze minuut natuur, het citroenlieveheersbeestje: