ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met hoofdkern nabij Denemarken, beïnvloedt voorlopig nog ons weer. Het laag heeft een tweede kleine kern in de buurt van het Kanaal waaraan een Franse regenzone verbonden is. Deze trekt via de Ardennen oostwaarts weg. Rondom het Deense laag cirkelen nog steeds veel wolkenvelden met nog enkele losse buien en buienlijnen die zich vandaag nog in onze omgeving kunnen vormen. De buiigheid is echter al veel minder dan de vorige dagen. Vanaf morgen krijgen we ook met drukstijgingen in onze buurt te maken, wat uitloopt op de vorming van een hogedrukgebied boven het Noordzeegebied en onze omgeving tegen het eind van de week. Dat werpt een dam op tegen nieuwe lagedrukgebieden en storingen zodat we een aantal dagen rustig, zachter en droog weer voorgeschoteld krijgen. Door opwarming van de aanwezige luchtmassa kunnen we in het weekend zelfs een 20 graden noteren. Het hoog schuift vervolgens geleidelijk meer en meer onze kant op en zal ook in het begin van de nieuwe week ons weer in positieve zin beïnvloeden. De pluim van vandaag laat deze aanstaande weersverbetering heel duidelijk zien. Het wordt geleidelijk warmer en de neerslagpluim droogt op:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we nog last van een wegtrekkende depressie over de Noordzee en Denemarken. De wind die eerst nog zuidwestelijk is, wordt  overdag geleidelijk meer noordwest tot west en voert onstabiele lucht aan waarin zich nog altijd gemakkelijk buien ontwikkelen. De meeste buien zitten vandaag echter wel landinwaarts bij maxima die opnieuw rond een 14 tot 15-tal graden uitkomen. Aan zee is of wordt het in de loop van de dag volledig droog met bredere opklaringen naarmate de dag vordert. De maxima kunnen landinwaarts misschien tijdens een wat bredere opklaring lokaal al tot een 16-tal graden uitkomen.

In de nacht naar donderdag is het rustig en koelt het af naar een 6 à 7 graden tegen de ochtend. Het is dan droog.

Morgen:

Morgen zal het voor onze regio geleidelijk verder beter worden. Er komen meer en bredere opklaringen, al is een laatste bui landinwaarts nog steeds niet uitgesloten. Aan zee zijn er dan brede opklaringen en wordt het vrij zonnig tot zonnig. Landinwaarts wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. De wind draait geleidelijk meer en meer naar het noorden, maar toch kan het dankzij de zon een graadje warmer worden. We halen dan een 14 tot 17-tal graden.

In de nacht naar vrijdag is het rustig en droog en licht tot wisselend bewolkt. Minima rond 6-7 graden en er kan zich eventueel wat nevel of mist vormen.

Overmorgen:

Vrijdag is de periode van wisselvalligheid en koelte voorbij. Het blijft dan droog en er komen brede opklaringen, al zijn er overdag ook nog wel wolkenvelden die zich vormen. De maxima kunnen wat hoger uitkomen en gaan richting 15-16 graden aan zee tot 17-18 graden landinwaarts. De wind zit dan in een noordelijke tot noordoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

Later:

Zaterdag blijft het betere weer bij ons. Er is wel nog wat onzekerheid over de hoeveelheid bewolking. Het zou best kunnen dat er nog flink wat wolkenvelden aanwezig zijn, maar de zon doet zeker haar best om er toch ook periodiek bij te zijn. De maxima lopen met een oost tot noordoostelijke wind nog wat verder op en halen misschien landinwaarts al een 20 graden. Aan zee is het enkele graden koeler.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we nog lichte wisselvalligheid. Er zijn nog veel wolken, al schijnt de zon ook van tijd tot tijd een beetje. Vooral landinwaarts vallen er nog verspreide buien, aan zee is het droger al is ook daar een bui niet onmogelijk. Maxima rond 14 tot 15-16 graden bij een matige naar westelijke hoek draaiende wind.

Geert, woensdag 26 mei, 07.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De nieuwe minuut van deze week gaat over kikkervisjes: