ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft de regie over ons weer stevig in handen. Het trekt de komende 24 tot 36 uur geleidelijk via die Britse Eilanden over de Noordzee richting Denemarken. Daar omheen staat een stevig windveld waarin enkele buien(lijnen) en storingen van west naar oost over onze omgeving trekken. Op zaterdag trekt ook nog een occlusiestoring door onze regio. Zondag wordt het laag tijdelijk gevolgd door een rug van hoge luchtdruk, maar die komt niet echt goed uit de verf. De wisselvalligheid wordt dan wel wat onderdrukt, maar is zeker niet verdwenen. Tegen maandag volgt een nieuw lagedrukgebied dat wee boven de Britse Eilanden terechtkomt. De daaraan verbonden storingen en buienlijnen gaan ons dan begin volgende week weer beïnvloeden. Tegen het eind van de week gaat de luchtdruk boven diezelfde Britse Eilanden geleidelijk aan stijgen en wordt er een dam opgeworpen tegen de aanvoer van nieuwe lagedrukgebieden. Doordat het hoog echter noordelijk van ons komt te liggen wordt het weliswaar droger, maar de aangevoerde lucht blijft vrij koel want we geraken dan in een noord tot noordwestelijke stroming. Je ziet in de pluim de weersverbetering wel terug met droge dagen, maar de temperaturen blijven erg gematigd, al zit er wel een lichte opwaartse trend in:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het opnieuw erg wisselvallig. Buien en buienlijnen trekken door onze omgeving en zorgen voor perioden met regen of buien. Aan zee is het droger. De meeste buien lijken opnieuw voor het binnenland te kiezen, al zijn er ook zeker lange droge perioden. De kans op een bui wordt vanmiddag wat groter dan vanochtend, maar ook vanochtend zijn er zeker hier en daar een aantal exemplaren actief. Het blijft erg koel met maxima rond 14 graden. Wat vandaag echter vooral nog bijkomend zal opvallen, is de wind. Die gaat ook volop meespelen en wordt vrij krachtig tot krachtig, zelfs mogelijk tijdelijk hard tot stormachtig aan de kust. Ook boven land komt er veel wind te staan uit zuidwest tot west.  Er zijn uitschieters mogelijk van tot 80 km per uur aan zee tot 60 km per uur boven land. De meeste wind staat in de tweede helft van de ochtend op het menu, vanmiddag neemt ze dan geleidelijk weer in kracht af.

In de nacht naar zaterdag neemt dan de bewolking weer toe en zouden er vooral tegen de ochtend weer meer perioden van regen en/of buien kunnen zijn bij minima rond 6-7 graden. De wind blijft hard doorwaaien.

Morgen:

Morgen wordt een erg herfstachtige dag. Regen, wind en koele temperaturen tekenen de dag. Er zijn uitgebreide perioden met regen en de wind schiet van tijd tot tijd fors uit. Tussendoor zijn er ook wel eens betere momenten met meer en bredere opklaringen met wat zon, maar een bui ligt steeds binnen handbereik en dat kunnen ook weer felle buien zijn. De maxima geraken amper boven de 14-15 graden. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk aan af.

In de nacht naar zondag gaan de meeste buien verdwijnen en wordt het rustiger en droger. Minima rond een 6 à 7 graden.

Overmorgen:

Op zondag lijkt alles weer wat tot rust te komen. De wind neemt af en ook de buien worden minder. Er zijn er zeker en vast nog wel, maar ze lijken zich meer te beperken tot de gebieden landinwaarts en zullen ook minder zwaar zijn. De maxima kunnen iets hoger uitkomen.

Later:

Maandag trek in alle vroegte weer een storing door onze regio. Waarschijnlijk passeert die grotendeels in de nacht al. Overdag is het andermaal erg wisselvallig met perioden van brede opklaringen, maar ook enkele buien. De temperaturen komen niet van hun plaats en noteren rond 14 graden.

Samenvatting:

Er is vandaag vooral erg veel wind. Die kan krachtig tot stormachtig worden aan zee, krachtig boven land. Er zijn uitschieters mogelijk van 60 tot 80 km per uur. Het wordt daarbij een 13 tot 15 graden en er kan regelmatig en van plaats tot plaats een bui opduiken. De buienkans groeit naarmate de dag vordert.

Geert, vrijdag 21 mei, 06.50 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: