DO

05/09/2024

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van Spanje over Frankrijk [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 20°

10 %

Windrichting

2 bft
Morgen wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

10° | 22°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern nog net ten westen van IJsland, beïnvloedt ons weer. Op de oostelijke flank van dit hoog staat een diepe en sterke noordelijke stroming. Wij komen steeds meer in die noordelijke stroming terecht met aanvoer van steeds koudere lucht. Het hoog trekt de komende dagen geleidelijk aan naar het zuiden om uiteindelijk met kern ten westen van Ierland terecht te komen. Daarbij ontwikkelt zich in het weekeind een lagedrukgebied dat tegen maandag over Scandinavië ligt. Dat laag stuurt in de loop van zondagnacht en maandag een actief koufront over de Noordzee dat maandag over onze omgeving trekt. Daarachter komen we in arctische lucht terecht in een stevige noordelijke stroming die de hele eerste helft van volgende week aanhoudt. Er komt dan van oorsprong nog veel koudere lucht boven onze omgeving terecht met daarin de ontwikkeling van tal van winterse buien. De temperaturen klappen daarbij in de eerste helft van de week volledig in elkaar en halen amper nog maxima van 7-8 graden. In de nachten komt het kwik rond het vriespunt uit en ook tijdens de buien die gaan vallen, kan het kwik fors onderuit gaan. Pas vanaf de tweede helft van de week wordt het geleidelijk weer minder koud. De pluim is vanochtend zowel op korte termijn (komend weekeind) als op langere termijn (volgende week) dan ook nog verder afgekoeld:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in veel koelere lucht onder regie van een sterk hogedrukgebied dat zich gevormd heeft tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat zorgt met een noordelijke wind voor een veel en veel koeler weertype. Het algemeen weerbeeld is daarbij slechter geworden dan het zich eerst liet aanzien. vanochtend is de zon er weliswaar nog steeds, maar er verschijnen gaandeweg de ochtend al wat wolkenvelden die vanaf de Noordzee binnenlopen en vanmiddag raakt het dan ook meer en meer bewolkt. Daarbij komen in de aangevoerde lucht de maxima niet veel hoger dan 7-8 graden aan zee tot rond een 9 à 10 graden landinwaarts. Dat scheelt dus meer dan de helft van wat we de voorbije dagen kregen en het wordt volgende week zelfs nog koeler … Er staat daarbij ook een geleidelijk nog verder aantrekkende noordelijke wind.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot zelfs betrokken. Het is meestal droog al is een lokaal spatje regen niet helemaal onmogelijk. De minima zitten tegen de ochtend rond een 4 à 5-tal graden.

Morgen:

Morgen draait de wind iets meer naar een noordoostelijke hoek en kan het opnieuw enkele graadjes opwarmen. Veel is het niet en dus lijken we niet veel verder te geraken dan tussen de 10 en de 12 graden. Het is daarbij eerst zwaar bewolkt tot betrokken. Later op de dag verschijnen er enkele voorzichtige en sporadische opklaringen.

In de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt met minima rond 3-4 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag draait de wind naar het westen tot het zuidwesten. Ook de vooruitzichten voor zondag zijn echter minder geworden. De bewolking zal hardnekkiger zijn dan eerst voorzien. Er zijn zeker wel zonnige perioden, maar er zijn ook heel wat wolkenvelden die het de zon van tijd tot tijd knap moeilijk kunnen maken. De temperaturen zitten ook lager dan eerst gedacht en komen opnieuw maar maximaal rond 10 tot 12 graden uit. Misschien dat we tijdens een wat bredere opklaring landinwaarts nog net de 13 graden kunnen aantikken.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking en de kans op regen toe.

Later:

Vanaf maandag krijgen we een volgende afkoeling te verwerken. Een front trekt dan eerst in de ochtend door onze omgeving met een aantal buien of wat verspreide regen. Achter dat front komen we in arctische lucht terecht met nog koudere temperaturen. Het wordt maandag dan ook nergens meer dan 5 tot 7 graden. In de loop van de dag vallen er ook buien en die kunnen winters van karakter worden met hagel, stofhagel, sneeuw of natte sneeuw en zelfs een donderklap. Er staat een stevige en koude noordelijke wind.

In de avond en nacht naar dinsdag krijgen de buien een verder winters karakter bij minima rond of net boven het vriespunt. Het is zelfs mogelijk dat er tijdens een forse sneeuwbui tijdelijk wat sneeuw blijft liggen …

Samenvatting:

Vandaag start koel, maar wel nog zonnig. Gaandeweg de dag verschijnen er geleidelijk steeds meer wolken vanuit het noorden. Het is met een aantrekkende noordelijke wind ook fors kouder geworden met maxima tussen 7 en 10 graden.

Geert, vrijdag 02 april, 06.40 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Geniet je mee van de intussen volop bloeiende paaslelies?