ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nog verder opbouwend, sterk hogedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden krijgt ons weer in de greep. Het zorgt voor een draaien van de wind naar een veel koudere noordelijke richting. Daarmee komt veel koelere lucht tot bij ons wat vanaf vandaag voor een ineen klappen van de temperaturen zal zorgen. Vooral morgen wordt een koele dag. In het weekeind lijken de temperaturen weer op te veren richting normale waarden voor de tijd van het jaar, op zondag zelfs alweer naar 12 tot 14 graden. Verder valt ook op dat het opnieuw erg droog geworden is en dat deze droogte in de pluim verder voortduurt tot begin volgende week. Dan pas verschijnt de eerste neerslag van betekenis in de pluim en dan nog gaat het om kleine hoeveelheden. De afkoeling gaat echter nog verder: vanaf maandag zou een nieuwe impuls van koude lucht plaatsvinden met opnieuw flink dalende temperaturen. We komen dan in arctische lucht terecht, de koudste luchtsoort die er is. De temperaturen klappen dan volledig in elkaar met maxima die ver onder de tien graden blijven. Er kunnen dan in de noordelijke stroming zelfs winters getinte buien gaan voorkomen (en dat is geen aprilgrap)!

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal de overgangsdag worden naar veel koeler weer. Een front trekt van over de Noordzee naar onze omgeving en zorgt later op de dag voor veel wolken. Ook vanochtend schijnt de zon echter al niet zo uitbundig meer als de voorbije dagen want de eerste wolken zijn er al. Ze nemen in de loop van de dag toe, net als de wind. Zo warm als de voorbije dagen wordt het dan ook niet meer. De maxima lopen nog op tot rond een 15-tal graden landinwaarts en tot rond 12 graden aan de kust. Intussen draait de wind daarbij naar het noorden en komt het transport van veel koelere lucht op gang.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend tot dikwijls zwaar bewolkt, maar droog. De minima dalen tegen de ochtend naar een 6 à 7-tal graden.

Morgen:

Morgen zitten we dan in veel koelere lucht onder regie van een sterk hogedrukgebied dat zich gevormd heeft tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat zorgt met een noordelijke wind voor een veel en veel koeler weertype. De zon keert weliswaar al snel weer terug op het voorplan, zeker in de loop van de middag wanneer er opnieuw brede opklaringen voorkomen, maar in de aangevoerde lucht komen de maxima niet veel hoger dan 8-9 graden aan zee tot rond een tiental graden landinwaarts. Dat scheelt dus meer dan de helft van wat we de voorbije dagen kregen en het wordt volgende week zelfs nog koeler …

In de nacht naar zaterdag kan het landinwaarts tijdens de opklaringen dan ook behoorlijk fris worden met minima rond 2-3 graden en kans op vorst aan de grond.

Overmorgen:

Zaterdag draait de wind iets meer naar een noordoostelijke hoek en kan het opnieuw enkele graadjes opwarmen. Toch lijken we niet veel verder te geraken dan tussen de 10 en de 12 graden. In de loop van de dag kan er wel weer meer bewolking opduiken door een zwak frontje dat doortrekt. De zon krijgt het dan ook weer moeilijker.

Later:

Zondag draait de wind naar het westen tot het zuidwesten. Het zou wel vrij zonnig blijven en de temperaturen lopen dan weer wat hoger op. We kunnen in de loop van de eerste paasdag landinwaarts zelfs alweer naar een 13-14 graden gaan.

Samenvatting:

Vandaag is de overgangsdag naar koeler weer. Het is nog wel vrij zonnig, maar er zijn ook wolkenvelden en die nemen overdag in aantal toe. We halen nog tot 12 graden aan zee en tot rond 15 graden landinwaarts. In Oost-Vlaanderen misschien nog 16-17, maar in de loop van de dag dalen de maxima eerder met een aantrekkende en naar noord draaiende wind.

Geert, donderdag 01 april, 06.40 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Geniet je mee van de intussen volop bloeiende paaslelies?