ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De heerschappij van de lagedrukgebieden op de weerkaarten is (toch minstens tijdelijk) over. We zien nu een groot hogedrukgebied liggen dat zich boven de Britse Eilanden bevindt en zich de komende dagen verder richting Europa zal uitspreiden. Als gevolg daarvan worden storingen gedwongen om een koers rond dit hoog te volgen, maar die raken voorlopig even niet meer bij ons. Vandaag zitten we daarbij wel nog in een noordelijke stroming die erg veel vocht oppikt boven de Noordzee, maar de komende dagen ruimt de stroming meer naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek waarmee drogere lucht zal aangevoerd worden. Die wordt ook progressief warmer waardoor de maxima zeker naar het weekeind toe flink gaan klimmen. Na het weekeind blijven we in zachte lucht, maar de onstabiliteit en daarmee de neerslagkansen stijgen dan weer:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start de dag aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord naar zuid door onze regio en dat gaat met erg veel bewolking gepaard. Mogelijk valt er daarbij nog links of rechts een drupje regen, maar de droge perioden overheersen. Later op de dag komt er geleidelijk aan wat ruimte voor de zon, maar dat kan moeizaam gaan. Ik verwacht de eerste opklaringen eigenlijk pas laat in de middag en dan nog. Zeker de westelijke kustregio en het westen van de provincie West-Vlaanderen zullen de zon amper of zelfs niet te zien krijgen. Een noordelijke wind houdt de maxima wat lager en we zitten dan ook in wat koelere lucht met maar een 13 graden vlak aan zee tot 15 graden landinwaarts. Het zal echter koeler aanvoelen door de wind.

In de avond en nacht klaart het vooral landinwaarts geleidelijk aan wat op bij minima die tegen de ochtend zakken naar een 5-tal graden landinwaarts. Aan zee rond een graad of 7. Waar de opklaringen breed zijn, kan er nevel of mist opduiken. Aan zee en in het westen blijft de bewolking nog hardnekkig hangen.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen wordt een aardige dag. De zon speelt dan geleidelijk aan wel volop mee al zijn er ook dan eerst nog wel de nodige wolken. Zeker in de ochtend kunnen dat nog lage wolken zijn, maar het is toch de bedoeling dat die geleidelijk aan verdwijnen en overgaan in hoge wolken waar de zon dan gemakkelijk doorheen schijnt. Daarbij kunnen de maxima dan gemakkelijk oplopen naar een 17 tot 18-tal graden landinwaarts. Aan zee zitten we rond 15-16 graden. Er staat een zwakke noordoostelijke wind bij die overdag zeker in de kustregio opnieuw noordelijker kan worden.

Ook in de nacht naar vrijdag is het rustig en helder. Minima dan rond een graad of 7. Het kan wat nevelig worden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere lucht aan met maxima rond 20 graden of meer landinwaarts. Aan zee zitten we rond een graad of 16-17 met een zwakke zeebries in de loop van de dag.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig en helder. Eventueel nog met wat lokale nevel. Minima rond 8-9 graden.

Later:

Zaterdag is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden. Aan zee stijgen we tot rond 18-19 graden, maar daar houdt een zeebriesje de temperaturen in de loop van de dag zelfs weer iets lager.

Het weekeind wordt heel mooi. Volop zon, hoge maxima en droog. Op beide dagen zitten de maxima landinwaarts een stuk in de 20 graden.

Samenvatting:

Het codewoord voor vandaag is grijs. We zitten met erg hardnekkige lage stratuswolken en die gaan echt niet vlot wijken. Het zal pas in de (late) middag zijn dat er vanuit Nederland wat opklaringen doorbreken. Ik verwacht dat zeker de kustgebieden en westelijke regio’s de zon zelfs maar weinig of zelfs helemaal niet te zien gaan krijgen. Een noordelijke wind voert daarbij ook koelere lucht aan met maxima rond 13 graden aan zee tot hoogstens 15 landinwaarts in Oost-Vlaanderen. Het voelt wel koeler aan.

Vanavond en vannacht is het landinwaarts wat opgeklaard, maar daar kan zich dan nevel en mist vormen. Aan zee en in het westen hangen nog lage wolken. Minima rond 5 tot 7 graden.

Geert, woensdag 08 mei, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!