MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern ten westen van IJsland, beïnvloedt ons weer. Op de oostelijke flank van dit hoog staat een diepe en sterke noordelijke stroming. Wij komen steeds meer in die noordelijke stroming terecht met aanvoer van steeds koudere lucht. Het hoog trekt de komende dagen geleidelijk aan naar het zuiden om uiteindelijk met kern ten westen van Ierland terecht te komen. Daarbij ontwikkelt zich in het weekeind een lagedrukgebied dat tegen maandag over Scandinavië ligt. Dat laag stuurt in de loop van zondagnacht en maandagochtend een actief koufront over de Noordzee dat maandag over onze omgeving trekt. Daarachter komen we in arctische lucht terecht in een stevige noordelijke stroming die de hele eerste helft van volgende week aanhoudt. Er komt dan van oorsprong nog veel koudere lucht boven onze omgeving terecht met daarin de ontwikkeling van tal van winterse buien. De temperaturen klappen daarbij in de eerste helft van de week volledig in elkaar en halen amper nog maxima van 7-8 graden, maar ook in het weekeind zitten we al in koelere lucht dan eerst gedacht. In de nachten komt het kwik begin volgende week rond het vriespunt uit en ook tijdens de buien die gaan vallen, kan het kwik fors onderuit gaan. Pas vanaf de tweede helft van de week wordt het geleidelijk weer minder koud. De pluim is vanochtend zowel op korte termijn (komend weekeind) als op langere termijn (volgende week) dan ook nog verder afgekoeld:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft de wind in een noord tot noordoostelijke hoek zitten. Die voert koele lucht aan. De voorbije dagen werd de verwachting voor het weekeind telkens al wat omlaag bijgestuurd, maar vandaag moeten we daar nog wat van af doen. De maxima halen echt niet veel meer dan een 8 tot 10-tal graden en dan nog. Het is daarbij eerst zwaar bewolkt tot betrokken, maar boven Nederland zitten er in de aanvoerrichting wel wat opklaringen. Later op de dag verschijnen er dan ook enkele voorzichtige en sporadische opklaringen. Misschien worden die in de namiddag tijdelijk wat breder. Er staat wel een flinke noordelijke wind. Die kan aan zee van tijd tot tijd vrij krachtig zijn. Boven land is die meest matig tot vrij krachtig.

In de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt met minima rond 4-6 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen draait de wind tijdelijk wat terug naar het westen. Ook de vooruitzichten voor zondag zijn opnieuw wat minder geworden. De bewolking zal hardnekkiger zijn dan eerst voorzien. Er zijn zeker wel zonnige perioden, maar er zijn ook heel wat wolkenvelden die het de zon van tijd tot tijd knap moeilijk kunnen maken. De temperaturen zitten ook lager dan eerst gedacht en komen opnieuw maar maximaal rond 10 graden uit. Misschien dat we tijdens een wat bredere opklaring landinwaarts nog net iets meer kunnen aantikken.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking en de kans op regen toe.

Overmorgen:

Vanaf maandag krijgen we een volgende afkoeling te verwerken. Een front trekt dan eerst in de ochtend door onze omgeving met een aantal buien of wat verspreide regen. Achter dat front komen we in arctische lucht terecht met nog koudere temperaturen. Het wordt maandag dan ook nergens meer dan 5 tot 7 graden. In de loop van de dag vallen er ook buien en die kunnen winters van karakter worden met hagel, stofhagel, sneeuw of natte sneeuw en zelfs een donderklap. Er staat een stevige en koude noordelijke wind.

In de avond en nacht naar dinsdag krijgen de buien een verder winters karakter bij minima rond of net boven het vriespunt. Het is zelfs mogelijk dat er tijdens een forse sneeuwbui tijdelijk wat sneeuw blijft liggen …

Later:

Dinsdag zitten we nog steeds volop in de koude lucht. Er vallen geregeld buien en die kunnen winters van karakter zijn. Het valt nog wel te bekijken of de buien overal zullen vallen. Landinwaarts vallen er zeker veel buien, maar aan zee en in het westen zou het kunnen meevallen door wat “het schaduweffect van Engeland” genoemd wordt. Daarbij ketsen de buien in een noordwestelijke stroming dikwijls af op de Britse Eilanden en worden meer naar het oosten geduwd. Oost-Vlaanderen krijgt daarbij dan flink wat meer buien dan West-Vlaanderen, maar zoals gezegd: dat moet nog in detail bekeken worden en zal nowcasten worden. In elk geval zitten we in erg koele lucht met maxima die niet veel hoger geraken dan 5 tot 7 graden bij een flinke noordelijke wind.

In de nacht naar woensdag blijven er buien voorkomen en die kunnen ook dan weer flink winters van karakter zijn.

Samenvatting:

Vandaag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken in de ochtend. Gaandeweg kunnen er geleidelijk wat opklaringen doorbreken en vanmiddag kan er mogelijk een bredere opklaring voorkomen. Het is koel met maxima van 8 tot 10 graden en een koude noordelijke wind.

Geert, zaterdag 03 april, 09.45 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Geniet je mee van de intussen volop bloeiende paaslelies?