MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De kern van een hogedrukgebied ligt nog steeds boven het Alpengebied. Het heeft een uitloper in onze richting die geleidelijk verder zuidoostwaarts trekt en de weg vrijmaakt voor een storing, behorend bij een IJslands lagedrukgebied. Dat breidt zijn invloed de komende dagen uit. Storingen daaraan verbonden zullen vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag ons weerbeeld bepalen met regen en vooral ook meer wind. Daarachter breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed dan in het weekeind via de Britse Eilanden naar onze omgeving uit. Het hoog blijft echter ten zuidwesten van ons hangen waardoor we dan in een steviger zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk aanvoer van zachtere lucht begin volgende week. Doordat dit nieuwe hoog later in de week opnieuw positie kiest west van de Britse Eilanden, komen wij in een koele noordelijke stroming terecht tegen de maandwisseling en  begin april. De tijdelijke warmte-opstoot van begin volgende week blijft in de modellen zitten, maar lijkt dus geen blijver te zijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat de pluimverwachting voor volgende week behoorlijk afgekoeld is. We zien hierin ook duidelijk de diverse fasen: eerst vandaag nog zacht, gevolgd door een koelere zaterdag. Dan enkele warme dagen en vervolgens de overgang naar het veel koelere weer:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag start vandaag alweer met brede opklaringen. De voorbije nacht trok een zwak front door onze omgeving, maar dat is al lang doorgetrokken en we krijgen vanochtend eerst de zon nog volop te zien. In de loop van de dag echter, neemt de bewolking toe, alsook de wind. Die wind kan later vandaag aan zee vrij krachtig tot krachtig worden, met uitschieters tot 50 à 60 km per uur. Boven land wordt die wind matig tot vrij krachtig. Ook de bewolking neemt toe en tegen het eind van de middag is de zon verdwenen. De maxima halen daarbij nog een 13 tot 14, lokaal misschien net 15 graden. Tegen het eind van de middag /vooravond kan er vanaf de kust geleidelijk wat regen gaan vallen.

Vanavond trekt een front door met regen en wind. Het kan tijdelijk intens regenen want het is een vrij actief front met een periode van intense regen. In de nacht trekt de regen weg, maar komen er nog een aantal buien achteraan. Het blijft flink waaien en die wind kan zelfs tijdelijk vanavond nog wat harder gaan waaien. In de nacht dalen de minima naar een 5 à 6 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen starten we nog met de naweeën van het front dat in de nacht passeerde. Er kan in de ochtend eerst nog wat regen of een bui vallen, maar het wordt al snel droog met meer en bredere opklaringen. Die worden overdag van het westen uit alleen maar breder. We zitten wel in wat koelere lucht met maxima rond 11 tot 12 graden. Er staat ook duidelijk meer wind in een zuidwestelijke tot westelijke hoek.

In de nacht naar zondag is het dan wisselend bewolkt en droog bij minima tegen de ochtend rond een 4 à 5 graden.

Overmorgen:

Zondag krijgen we een droge dag. De wind is echter wel nog steeds nadrukkelijk aanwezig en er is echt wel vrij veel bewolking aanwezig. Verspreid over de dag zijn wel eens wat opklaringen mogelijk, maar de zon heeft het toch echt wel moeilijk. De naar zuid tot zuidwest draaiende wind neemt overdag geleidelijk in kracht af en voert wel zachte lucht aan. De maxima bereiken gemakkelijk een 14 tot 15-tal graden.

In de nacht naar maandag komen er stilaan meer en bredere opklaringen tevoorschijn.

Later:

Maandag zit de wind in een zuidelijke hoek en voert zachtere lucht aan. De maxima bereiken gemakkelijk waarden tussen 15 en 20 graden. Er is veel zon met slechts sporadisch wat wolken.

Samenvatting:

We starten de dag vandaag met veel zon, maar overdag nemen wind en bewolking toe en uiteindelijk wordt het zwaar bewolkt tot betrokken met tegen de late middag / vooravond regen. Het is wel nog zacht met maxima rond 14 graden bij een sterk aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 26 maart, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er komen geleidelijk aan steeds meer planten en struiken tot bloei. Ook de rode ribes is een vroege bloeier en is intussen reeds overal volop te bewonderen: