ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De kern van een hogedrukgebied ligt nog steeds boven het Alpengebied en trekt nog wat verder zuidwaarts weg. Storingen, behorende bij een Noors lagedrukgebied, zijn de voorbije nacht en ook nog vanochtend over onze regio getrokken. Daarachter komen we in een west tot zuidwestelijke stroming terecht, waarbij de invloed van een IJslands lagedrukgebied snel groter wordt. Dat breidt zijn invloed de komende dagen uit. Storingen daaraan verbonden zullen vooral vrijdag en in de nacht naar zaterdag ons weerbeeld bepalen met regen en vooral ook meer wind. Daarachter breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed dan in het weekeind via de Britse Eilanden naar onze omgeving uit. Het hoog blijft echter ten zuidwesten van ons hangen waardoor we dan in een steviger zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk aanvoer van zachtere lucht begin volgende week. Daarna lijkt het dubbeltje volgens de pluim van deze ochtend echt wel om te slaan naar een nieuwe koele episode tegen de maandwisseling en  begin april. De tijdelijke warmte-opstoot van begin volgende week blijft in de modellen zitten, maar lijkt dus geen blijver te zijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat de pluimverwachting voor volgende week behoorlijk afgekoeld is:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de invloed van een Atlantisch lagedrukgebied toe. Boven Europa is de luchtdruk nog steeds vrij hoog, maar dat hoog verzwakt en trekt zich wat zuidelijker terug waardoor de invloed van storingen vanaf de Britse Eilanden groter wordt. De dag start dan ook met een zwak front dat in de buurt ligt en vooral landinwaarts eerst nog zorgt voor perioden met wat regen of een bui. Nadien wordt het droger en komen er geleidelijk aan meer en bredere opklaringen, al blijft de kans op een lokale bui wel bestaan. Er wordt wel vrij zachte lucht aangevoerd met maxima die net als gisteren uitkomen rond 12 tot 14 graden bij een vanmiddag wat aanspannende zuidwestelijke wind.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking verder toe. Het blijft ook vrij winderig bij minima rond een 6  à 7 graden. Later in de nacht is eventueel een lokaal drupje regen mogelijk.

Morgen:

Morgenochtend is het dan weer zwaar bewolkt tot betrokken. Een eerder opnieuw zwakke storing ligt dan boven onze omgeving en zorgt aan het begin van de dag eventueel voor wat perioden met wat regen of wat buien. De meeste regen lijkt er later op de dag aan te komen en in de nacht naar zaterdag. Dan trekt een tweede storing binnen. Het gaat dan om een actiever front waarbij wel wat liters water kunnen gaan vallen. De maxima zitten wel ondanks de bewolking en het regenweer weer vrij hoog, alweer rond 12 tot 14 graden. Er staat ook meer wind dan de vorige dagen, nog steeds uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag zijn er nog steeds perioden met regen en vrij veel wind. Minima rond 5-6 graden.

Overmorgen:

Zaterdag starten we nog met de naweeën van het front dat in de nacht passeerde. Er kan in de ochtend eerst nog wat regen of een bui vallen, maar het wordt al snel droog met meer opklaringen. Die worden overdag van het westen uit alleen maar breder. We zitten wel in wat koelere lucht met maxima rond 11 tot 12 graden. Er staat ook duidelijk meer wind in een zuidwestelijke hoek.

In de nacht naar zondag is het dan wisselend bewolkt en droog bij minima tegen de ochtend rond een 4 à 5 graden.

Later:

Zondag krijgen we een droge dag. De wind is echter wel nog steeds nadrukkelijk aanwezig en er zijn perioden met vrij veel wolken. Neerslag wordt er echter niet meer verwacht en naast de wolken komt toch ook van tijd tot tijd de zon eens goed tevoorschijn.

Samenvatting:

Vandaag start bewolkt met landinwaarts een drupje regen. Het wordt echter snel overal droog en in de loop van de dag komen er geleidelijk opklaringen opzetten. Die worden gaandeweg de dag breder. Maxima rond 14 graden bij een wat aanspannende zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 25 maart, 06.25 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er komen geleidelijk aan steeds meer planten en struiken tot bloei. Ook de rode ribes is een vroege bloeier en is intussen reeds overal volop te bewonderen: