ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen stuurde de voorbije nacht een front over ons heen. Dat wordt gevolgd door onstabiele en koelere zeelucht met enkele buien, maar ook door een wig van hoge luchtdruk die vanmiddag al snel naderbij komt. Daarna breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed dan in het weekeind via de Britse Eilanden naar onze omgeving uit. Het hoog breidt zich al snel over Europa uit, maar blijft echter ten zuidwesten van ons hangen waardoor we dan in een steviger zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk aanvoer van veel zachtere lucht begin volgende week. Tegelijk stijgt de luchtdruk tussen de Britse Eilanden en IJsland en vormt zich daar een nieuw hogedrukgebied. Dat wordt later volgende week dominant en zorgt bij ons rond het midden van de week voor het draaien van de zachte zuidelijke wind naar een koele noordelijke variant. Daarmee komt vanaf woensdag / donderdag bij ons veel koelere lucht afgezakt, wat zal zorgen voor een forse daling van de temperaturen. Door de nabije ligging van het hoog, zou het echter wel vrij stabiel blijven met telkens vrij zonnig weer. De pluim toont nog steeds mooi deze evolutie:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag startten we de dag nog met de naweeën van het front dat in de nacht passeerde. Er viel vanochtend vroeg eerst nog wat regen of een bui, maar het werd al snel droog met meer en bredere opklaringen. Die worden overdag van het westen uit alleen maar breder. Heel misschien dat er landinwaarts in de loop van de ochtend nog ergens een buitje weet op te poppen, maar de meeste plekken zullen het vandaag verder wel droog houden, zeker in het westen. We zitten daarbij wel in wat koelere lucht met maxima rond 11 tot 12 graden. Er staat ook duidelijk meer wind in een zuidwestelijke tot westelijke hoek. Vooral vanmiddag verbreden de opklaringen dan weer verder en kan het vrij zonnig tot zonnig worden, maar wel met die koelere doorstaande wind.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking dan toe. Het is dan eerst nog wisselend bewolkt en droog bij minima tegen de ochtend rond een 6 à 7 graden. De bewolking neemt tegen de ochtend nog meer toe en dan raakt het zwaar bewolkt tot betrokken.

Morgen:

Morgen krijgen we een droge dag. De wind is echter wel nog steeds nadrukkelijk aanwezig en er is echt wel vrij veel bewolking aanwezig. Verspreid over de dag zijn wel eens wat opklaringen mogelijk, maar de zon heeft het toch echt wel moeilijk. Ze kan wel van tijd tot tijd wat doorheen de hoge wolken schijnen, maar van harte is het allemaal niet. In de ochtend is er ook vrij veel wind. De naar zuid tot zuidwest draaiende wind neemt overdag geleidelijk in kracht af en voert wel zachte lucht aan. De maxima bereiken gemakkelijk een 13 tot 14-tal graden.

In de nacht naar maandag komen er stilaan meer en bredere opklaringen tevoorschijn.

Overmorgen:

Maandag zit de wind in een zuidelijke hoek en voert zachtere lucht aan. De maxima bereiken gemakkelijk waarden tussen 15 en 20 graden. Er is veel zon met slechts sporadisch wat wolken. De wind wordt ook veel minder hard. Al bij al een forse lentedag met zelfs zomerse trekjes.

Later:

Dinsdag lijkt de beste dag van deze reeks te kunnen gaan worden. We zitten dan in nog zachtere lucht met maxima die gemakkelijk richting 20 graden oplopen. Er is wel een onzekerheid: de wind zit in het zuiden, maar neemt in kracht af en mogelijk leidt dat aan zee later tot een zeebriesje waarbij het daar dan wel kan afkoelen. Dat moeten we nog in detail bekijken de komende dagen.

Samenvatting:

Vanochtend valt er mogelijk landinwaarts nog een bui, maar de meeste plekken houden het volledig droog. De wind zit daarbij wel in een westelijke hoek, waait stevig door en voert wat koelere lucht aan. Maxima rond 11-12 graden. In de loop van de middag worden de opklaringen steeds breder.

Geert, zaterdag 27 maart, 09.05 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er komen geleidelijk aan steeds meer planten en struiken tot bloei. Ook de rode ribes is een vroege bloeier en is intussen reeds overal volop te bewonderen: