ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een zeer uitgestrekt lagedrukgebied bedekt zo goed als het volledige Europese continent. Het heeft diverse kernen, maar de hoofdkern ligt voor de Noorse kust en vult geleidelijk aan verder op. Een subkern die ontstaan is boven de Britse Eilanden zal vanavond en vannacht door ons land zuidoostwaarts trekken. Dit laagje heeft een neerslaggebied met zich mee dat vanavond een tijd voor sneeuw kan zorgen. Vervolgens komen we dan morgen geleidelijk aan onder invloed van een zwakke rug van hoge luchtdruk. Vanaf dinsdag is de rol van het grote laag uitgespeeld en komen we in de greep van nieuwe Atlantische lagedrukgebieden die geleidelijk richting West-Europa komen. De grote verzachting die in de tweede helft van de week op stapel staat, zit er nog altijd in, maar met name het Europese model is daar plots niet meer zo zeker van. De pluimverwachting spreekt daarbij boekdelen:

We zien hier dat er nog steeds een groot cluster is dat vanaf woensdag voor een forse verzachting gaat, maar met name zowel de operationele als de control-run laten ons daarna in koudere winterlucht belanden. Dit zien we bijvoorbeeld niet bij het Amerikaanse model momenteel, maar het is toch niet onverstandig om een grote slag om de arm te houden wat de verdere weersvooruitzichten betreft. Koude lucht zit dichtbij en heeft echt niet veel nodig om tegen en na volgend weekeind toch weer tot in onze omgeving af te zakken. Ook nu zitten we trouwens in de koudere luchtsoort …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Gisterenavond en de voorbije nacht zijn er, zoals verwacht, een aantal lokale winterse buien geweest. De dag start vandaag dan ook koud met vorst aan de grond en lokaal is het glad door bevriezing van natte weggedeelten, maar ook omdat er hier en daar nog resten van winterse neerslag op de grond liggen. Vandaag verandert er niet zoveel aan het weerbeeld. We krijgen ook weer een wisselend bewolkte dag met eerst nog een mix van opklaringen en wolkenvelden. Er is nog een kleine kans op een lokale bui, maar de meeste plekken lijken het dan toch weer droog te houden. Geleidelijk aan neemt de bewolking echter toe, zeker vanmiddag. De temperaturen hebben niet echt over en zitten vanmiddag maximaal rond een koele 3 tot 5 graden. De wind weet het niet zo goed en waait zwak tot matig. Eerst uit westelijke, maar later uit zuidwestelijke en uiteindelijk zelfs zuidelijke tot zuidoostelijke hoek. Dit op nadering van een klein lagedrukgebied dat ons vanavond en vannacht parten zal spelen.

Vanavond trekt een gebied met meer aaneengesloten neerslag onze kant op. Dat hoort bij het kleine laag dat vannacht door ons land trekt. De neerslag eraan verbonden kan vanavond nog beginnen als regen, maar gaat landinwaarts snel over in smeltende sneeuw en sneeuw. Aan zee blijft dat regen, maar landinwaarts kan er zich overal weer een (klein) sneeuwdek vormen. Hoe verder landinwaarts en hoe hoger in de regio, hoe meer de sneeuw kan blijven liggen. Er kan lokaal toch een 3 tot 5 cm vallen, zeker in Oost-Vlaanderen en in de Vlaamse Ardennen. Later in de nacht wordt het droog, maar met minima rond of net boven het vriespunt, kan het overal glad blijven tot de ochtend. Als het wat opklaart, zitten we trouwens direct onder het nulpunt. De wind draait daarbij van zuidoost over oost tot noordoost naar noord tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt een vrij rustige dag met een mix aan wolken en opklaringen. In de ochtend kunnen er eventueel nog enkele winterse buien vallen, maar in de namiddag is het droog geworden. De maxima zitten dan weer rond een 3-4 graden. De wind die in de ochtend nog zwak noord is, draait overdag weer via west naar zuidwest.

Ook in de nacht naar dinsdag zitten de minima nog vrij laag en komen ze rond het vriespunt uit. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt.

Overmorgen:

Dinsdag neemt de bewolking toe en kan het zeker later op de dag gaan regenen. De temperaturen klimmen iets en halen maxima rond een 6-7 graden.

Later:

Woensdag zitten we dan in zachtere lucht, maar het is de vraag hoe diep we in de zachte lucht gaan geraken. Boven Noord Nederland zit koude winterse lucht en het lijkt er sterk op dat beide luchtsoorten boven onze omgeving een robbertje gaan uitvechten om wie het uiteindelijk zal halen. Zie ook de inleidende tekst. In elk geval lijkt er voor ons wel één zekerheid en dat is het dat het vrij veel kan gaan regenen.

Samenvatting:

De zondag start koud met op vele plekken gladheid. Dat verdwijnt in de loop van de ochtend en dan krijgen we vanmiddag eerst droog weer met een toenemende bewolking. Tegen de avond kan het gaan sneeuwen en die kan blijven liggen. Maxima rond een 4-5 graden als hoogste waarden. Vannacht uitkijken voor sneeuw en algemene gladheid die tot morgenochtend zal duren!

Geert, zondag 24 januari, 09.40 uur.

Wie nog van winterse toestanden wil genieten, kan ik ook nog deze minuut natuur met ijsbloemen aanbevelen: