VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een lagedrukgebied voor de Noorse kust vult daar langzaam verder op. Het laag stuurt met een west tot noordwestelijke stroming koele polaire lucht naar ons. Het laag strekt zich zeer ver uit en reikt tot voorbij Ierland en tot in het Middellandse Zeegebied. In het laag vormen zich het komende weekeind en begin volgende week heel gemakkelijk een aantal buienlijnen en losse buien. Deze trekken allemaal in of over onze buurt voorbij. Periodiek stijgt daarbij dan ook de kans op het voorkomen van een aantal buien, maar de voorspelbaarheid ervan is niet erg groot want het is moeilijk te voorzien waar precies die buienlijnen en buien voorbij gaan komen. In elk geval blijven we tot en met maandag in deze status quo zitten. Na maandag nemen nieuwe Atlantische lagedrukgebieden het heft in handen en zorgen voor een aanzwengelende westelijke stroming. Tegen het midden / tweede helft van de week komen we daarbij dan in zeer zachte lucht terecht met veel wind en perioden met regen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag passeren er in de loop van de dag nog enkele buien. Waar en wanneer precies, blijft moeilijk te zeggen. In elk geval maken we in de loop van de dag allemaal evenveel kans dat er eens een bui opduikt, maar die ene bui valt zeker niet overal. Vele streken houden het ook gewoon droog. De buiigheid lijkt ook flink geminderd te zijn ten opzichte van vorige verwachtingen en er zullen zeker ook lange droge perioden voorkomen. Daarbij wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Van tijd tot tijd zijn dat soms brede opklaringen, dan weer overheersen de wolkenvelden. Het koelt ook verder af met maxima rond een 4 tot 6-tal graden. De wind blijft zwak tot matig waaien uit een richting ergens tussen noordwest en zuidwest.

In de nacht naar zondag koelt het opnieuw fors af. De minima kunnen lokaal landinwaarts richting de nul graden gaan en aan de grond kan het lichtjes vriezen. Aan zee houden we een 2-3 graden. Er kan ook nog altijd een bui opduiken en dat kan een winterse bui zijn.

Morgen:

Morgen verandert er niet zoveel aan het weerbeeld. We krijgen ook weer een wisselend bewolkte dag met een mix van opklaringen en wolkenvelden. Er is nog een kleine kans op een lokale bui, maar de meeste plekken lijken het dan toch weer droog te houden. De temperaturen hebben niet echt over en zitten rond een koele 3 tot 5 graden.

In de nacht naar maandag kunnen de minima landinwaarts weer rond het nulpunt gaan zitten met vrij algemene lichte vorst aan de grond. Er trekt dan ook een gebied met meer aaneengesloten neerslag onze kant op, maar dat moeten we morgen nog meer gaan nowcasten. Het is niet onmogelijk dat er in de avond en nacht tijdelijk wat natte of smeltende sneeuw zou vallen.

Overmorgen:

Ook maandag wordt een vrij rustige dag met een mix aan wolken en opklaringen. De maxima zitten dan weer rond een 3-4 graden. Het blijft wel meest droog al is een enkele lokale bui nooit volledig uit te sluiten.

Ook in de nacht naar dinsdag zitten de minima nog vrij laag en komen ze rond het vriespunt uit.

Later:

Dinsdag neemt de bewolking toe en kan het zeker later op de dag meer gaan regenen. De temperaturen klimmen iets en halen maxima rond een 6-7 graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een rustige dag met een zwakke tot matige west tot noordwestelijke wind. Het is koel met maxima rond 5-6 graden. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af met een kleine kans op een enkele lokale bui. Die kan eventueel een winters randje hebben. Veel plekken houden het echter ook volledig droog.

Geert, zaterdag 23 januari, 09.45 uur.

Wie nog van winterse toestanden wil genieten, kan ik ook nog deze minuut natuur met ijsbloemen aanbevelen: