MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

4° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

7° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek, getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een diepe depressie, Bella genaamd, ligt intussen met kern in de buurt van Ierland. Het laag trekt nog wat verder zuidelijk en zal dan via onze kust al opvullend weer noordelijk trekken om enkele dagen in onze buurt blijven rondtollen. Zeker tot midden deze week ligt dat laag letterlijk bij ons op de stoep. We blijven daarbij in een volledige status quo zitten. De meeste modellen hinten erop dat de blokkade blijft bestaan met hogedruk op de oceaan die geleidelijk noordelijker komt te liggen en hogedruk boven het oosten van Europa. Hierdoor worden lagedrukgebieden die tussen beide systemen in zitten, gedwongen een zuidelijkere koers te varen, waardoor de luchtdruk ten noorden van ons oploopt. Dat zou tegen de jaarwisseling en kort na nieuwjaar kunnen uitlopen op meer licht winterse kaarten, maar het is allemaal erg onzeker en onduidelijk op die termijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we tot kort na de jaarwisseling met een soort kwakkelweer blijven zitten met koude dagen en nachten, maar zonder dat het écht fors gaat vriezen. Een beetje lichte nachtvorst is mogelijk en ook een winterse bui is niet uitgesloten. Daarna kan het alle kanten op. Er zitten echter wel enkele flink winterse kaarten in de verwachtingen op meer dan een week vooruit, maar ook dat is niet de eerste keer dat we dit zien … Eén ding is zeker: een flinke verzachting is momenteel niet direct aan de orde, maar meer dan wat waterkoude dagen met eens wat lichte grondvorst komt er voorlopig niet van. Mogelijk wordt het na nieuwjaar (tijdelijk?) wat kouder, maar dat moeten we afwachten.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we met een depressie vlak in de buurt en dat levert mogelijk verspreid over de dag nog enkele perioden van regen of buien op. Het is koel met maxima rond een graad of 5-6 en de zuid tot zuidoostelijke wind neemt geleidelijk in kracht af. Die waait maar zwak tot hoogstens matig meer. De kern van de depressie ligt tegen vanavond dan vlak ten westen van ons en kruipt in de loop van de nacht geleidelijk weer noordwaarts via onze kust omhoog.

De nacht naar dinsdag verloopt dan ook erg rustig met een geleidelijk meer naar west tot zuidwest draaiende wind. De minima zitten maar een paar graden boven het vriespunt zodat een eventuele bui die dan nog voorkomt, zelfs licht winters zou kunnen uitpakken. Daarbij is het ook wat nevelig en er ontstaat weer op uitgebreide schaal lage bewolking. Tijdens een eventuele opklaring kan het kwik aan de grond tot rond het vriespunt dalen.

 

Morgen:

Morgen ligt de kern van een opvullende depressie vlak in onze buurt. Die trekt dan via onze kust naar Nederland om uiteindelijk aan de westkust van Denemarken voor anker te gaan. Het is dikwijls zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of enkele buien mogelijk. Een licht winterse toets is zeker niet uitgesloten. Toch zijn er ook lange droge perioden met veel bewolking. Opklaringen zijn schaars. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke richting. Het is daarbij waterkoud met maxima die rond een graad of 5-6 uitkomen.

In de nacht naar woensdag verandert er weinig. Er blijft heel veel bewolking hangen met minima die weer maar net boven het vriespunt zitten rond een 2 tot hoogstens 3-tal graden. Tijdens een eventuele opklaring is wat vorst aan de grond mogelijk.

Overmorgen:

Woensdag verandert er niet veel aan het heersende weertype. We blijven met een zwakke noordwestelijke stroming zitten waarin mogelijk enkele buien of wat regen meelopen. Veel zal het niet voorstellen. Het blijft waterkoud met maxima van rond 6 graden vlak aan zee tot rond 4-5 graden landinwaarts. Daarbij hoort een wisselende bewolking.

Later:

Ook donderdag zit er geen grote verandering in het heersende weerbeeld aan te komen. Het is zwaar bewolkt met kans op een lokale bui, die kan eventueel licht winters zijn. De temperaturen komen ook niet van hun plaats en blijven rond een schamele 5 tot 6 graden hangen. De aanvoer wordt dan wel meer noordelijk.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een rustige dag met veel bewolking. De kans bestaat dat er al eens een buitje valt, maar er zijn ook lange droge perioden. Het is koud met maxima rond 5-6 graden en een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidoostelijke wind.

Geert, maandag 28 december, 08.35 uur.

In de minuut “natuur” van deze week kijken we naar een bijzondere boom die er maar even in het jaar staat 😉