ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een diepe stormdepressie, Bella genaamd, die intussen in de buurt van Schotland ligt, zakt de komende dagen via de Britse Eilanden tot vlak boven onze kust af. Deze stormdepressie zorgt morgen bij ons vandaag voor veel wind, maar zal dan vervolgens al opvullend enkele dagen in onze buurt blijven rondtollen. Zeker tot midden volgende week ligt dat laag letterlijk bij ons op de stoep. Wat daarna zal gebeuren, is niet zo heel duidelijk. De meeste modellen hinten erop dat de blokkade blijft bestaan met hogedruk op de oceaan die geleidelijk noordelijker komt te liggen en hogedruk boven het oosten van Europa. Hierdoor worden lagedrukgebieden die tussen beide systemen in zitten, gedwongen een zuidelijkere koers te varen, waardoor de luchtdruk ten noorden van ons oploopt. Dat zou tegen de jaarwisseling en kort na nieuwjaar kunnen uitlopen op meer licht winterse kaarten, maar nog eens: het is allemaal erg onzeker en onduidelijk op die termijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we tot kort na de jaarwisseling met een soort kwakkelweer blijven zitten met koude dagen en nachten, maar zonder dat het écht fors gaat vriezen. Een beetje lichte nachtvorst is mogelijk en ook een winterse bui is niet uitgesloten. Daarna kan het alle kanten op. Er zitten echter wel enkele flink winterse kaarten in de verwachtingen op meer dan een week vooruit, maar ook dat is niet de eerste keer dat we dit zien … Eén ding is zeker: een flinke verzachting is momenteel niet direct aan de orde, maar meer dan wat waterkoude dagen met eens wat lichte grondvorst komt er voorlopig niet van. Mogelijk wordt het na nieuwjaar (tijdelijk?) wat kouder, maar dat moeten we afwachten.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat een actieve regenzone op het menu en gaat het langdurig regenen. Er kan vrij veel neerslag vallen, zeker later vanochtend en in de eerste uren van de middag. Deze regenzone hoort bij een diepe stormdepressie die boven het Noordzeegebied komt te liggen. In de ochtend krijgen we dan ook met een stormachtige wind te maken met uitschieters die mogelijk tot 100 km per uur kunnen halen aan de kust. Landinwaarts halen de felste rukwinden snelheden tot om en bij de 80 à 90 km per uur. Lokale schade is daarbij zeker mogelijk. Het kan daarbij fel regenen. In de namiddag nemen regen en wind af en komen er droge perioden, afgewisseld met buien. Die afname van de wind zal na de middag vrij snel gaan en tegen de avond is de wind fors afgenomen. Ook de regen is tegen dan opgehouden. De maxima blijven koel en zitten rond een 6 tot 8-tal graden.

Vanavond en vannacht keert de rust snel terug op de weerkaarten. We zitten dicht tegen de kern van een lagedrukgebied aan, maar toch is het meest droog en vrij rustig. Een enkele bui is niet onmogelijk, maar zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. Minima rond 3-4 graden tegen de ochtend en mogelijk vormt er zich wat nevel of mist.

 

Morgen:

Morgen liggen we met een depressie vlak in de buurt en dat levert mogelijk verspreid over de dag nog enkele perioden van regen of buien op. Het is koel met maxima rond een graad of 5-6 en de zuid tot zuidoostelijke wind neemt geleidelijk in kracht af. Die waait maar zwak tot hoogstens matig meer. De kern van de depressie ligt dan vlak ten westen van ons en kruipt in de loop van de dag geleidelijk weer noordwaarts via onze kust.

De nacht naar dinsdag verloopt dan ook erg rustig met een geleidelijk meer naar west tot noordwest draaiende wind. De minima zitten maar rond of vlak boven het vriespunt zodat een eventuele bui die dan nog voorkomt, zelfs licht winters zou kunnen uitpakken.

Overmorgen:

Dinsdag ligt de kern van een opvullende depressie vlak in onze buurt. Die trekt dan via onze kust naar Nederland. Het is dikwijls zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of enkele buien mogelijk. Een licht winterse toets is zeker niet uitgesloten. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke richting. Het is daarbij waterkoud met maxima die rond een graad of 5-6 uitkomen.

Later:

Woensdag verandert er niet veel aan het heersende weertype. We blijven met een zwakke noordwestelijke stroming zitten waarin mogelijk enkele buien of wat regen meelopen. Veel zal het niet voorstellen. Het blijft waterkoud met maxima van rond 6 graden vlak aan zee tot rond 4-5 graden landinwaarts. Daarbij hoort een wisselende bewolking.

Samenvatting:

Voor de middag is het vandaag bar en boos met felle rukwinden van 100 km per uur aan zee tot 80-90 landinwaarts. Er valt veel regen, die kan tijdelijk zeer intens zijn, vooral tegen de middag aan. Na de middag neemt de wind fel af en wordt het geleidelijk aan droger. Maxima rond 6-7 graden.

Geert, zondag 27 december, 09.55 uur.

In de minuut “natuur” van deze week kijken we naar een bijzondere boom die er maar even in het jaar staat 😉