VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

6° | 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

7° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

6° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek, getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders, al dan niet voor de feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een depressie ligt met kern vlak boven onze Vlaamse kust en vult hier langzaam op. In het laag zitten diverse subkerntjes, al dan niet met daaraan verbonden kleinere neerslagsystemen en troglijntjes. Deze lopen allemaal wat door elkaar heen, waardoor de detailverwachting voor vandaag lastig is. We houden het op wisselvallig met enkele buien. Dit laag blijft nog een aantal dagen bepalend voor ons weer en zit gevangen tussen een blokkerend hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan enerzijds en een ander blokkerend hogedrukgebied boven Rusland anderzijds. Al bij al is dit een erg winterse drukverdeling, maar het is bijzonder opmerkelijk en voor winterliefhebbers zelfs frustrerend vast te stellen dat zelfs met deze erg winterse drukverdeling het amper lukt om ook maar iets dat op winter lijkt op de weerkaarten te krijgen. Zelfs de minima ‘s nachts komen amper of niet onder het nulpunt uit. Deze complete patstelling blijft maar duren. Daarbij koelen de bovenluchten langzaam wat af en misschien dat dit tegen donderdag zou kunnen uitlopen op wat (natte of smeltende) sneeuw. Zeker is dat nog niet, maar de kansen zijn er wel. Op middellange en lange termijn blijft de status quo gewoon voortduren met een totaal geblokkeerd luchtdrukpatroon dat erg winters oogt, maar niet uitloopt op winters weer … De kansen zijn er wel, alleen zoeken we nu een goede spits om die kansen ook binnen te schoppen …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt de kern van een opvullende depressie vlak in onze buurt. Die trekt dan via onze kust naar Nederland om uiteindelijk aan de westkust van Denemarken voor anker te gaan. Het is dikwijls zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of enkele buien mogelijk. Een licht winterse toets is zeker niet uitgesloten. Toch zijn er ook lange droge perioden met veel bewolking. Opklaringen zijn er wel, maar die zijn eerder schaars. De grootste kans op buien zit in de noordelijke helft van onze regio. Aan de Frans-Belgische grens is de kans op een bui veel kleiner en daar zal sneller een opklaring doorbreken. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke richting. Het is daarbij waterkoud met maxima die rond een graad of 5-6 uitkomen.

In de nacht naar woensdag verandert er weinig. Er blijft heel veel bewolking hangen met minima die weer maar net boven het vriespunt zitten rond een 2 tot hoogstens 3-tal graden. Tijdens een eventuele opklaring is wat vorst aan de grond mogelijk en kan het kwik in de lucht ook tijdelijk wat lager komen te zitten, maar veel lager dan rond een graad of nul geraken we niet. Het is ook de hele tijd nevelig.

 

Morgen:

Morgen verandert er niet veel aan het heersende weertype. We blijven met een zwakke noordwestelijke stroming zitten waarin mogelijk enkele buien of wat regen meelopen. Veel zal het niet voorstellen en het zal zeker droger zijn dan vandaag want de buien beperken zich veel meer tot maar enkele verspreide exemplaren. Het blijft waterkoud met maxima van rond 6 graden vlak aan zee tot rond 4-5 graden landinwaarts. Daarbij hoort een wisselende bewolking.

In de nacht naar donderdag neemt de kans op een bui weer toe, dat zou dan een winterse bui kunnen zijn. Sommige modellen suggereren tegen de ochtend kans op wat natte of smeltende sneeuw. Dat moeten we even in de gaten houden en zal afhangen van verschillende randparameters zoals temperatuur, opklaringen, intensiteit van de neerslag, …

Overmorgen:

Ook donderdag zit er geen grote verandering in het heersende weerbeeld aan te komen. Het is dan wel zwaar bewolkt en er trekt in de ochtend een gebied met neerslag door onze regio. Die kan eventueel licht winters zijn, zelfs met mogelijkheid van natte of smeltende sneeuw, of wie weet zelfs tijdelijk (vooral landinwaarts) kans op wat droge sneeuw. Het is allemaal erg kantje boordje en veel zal donderdag afhangen van de details. We houden dit zeer goed in de gaten. De temperaturen komen ook niet van hun plaats en blijven rond een schamele 4 tot 5 graden hangen als maximale waarden. Tijdens neerslag (en zeker als het zou sneeuwen) is dat uiteraard een stuk minder. De aanvoer wordt dan wel meer noordelijk.

Later:

Ook tegen het eind van de week houden we een licht wisselvallig weertype. Lagedrukgebieden liggen dicht in de buurt en kunnen van tijd tot tijd zorgen voor wat regen of buien. De temperaturen blijven aan de koude kant met maxima rond 5 graden, terwijl in de nachten het kwik rond of zelfs net iets onder het vriespunt zou kunnen uitkomen. Een winterse bui is mogelijk.

Samenvatting:

Vandaag wordt een wisselvallige dag. Vooral in de noordelijke helft van de regio valt regelmatig een bui, de zuidelijke regio’s zijn duidelijk droger. Het is wisselend tot zwaar bewolkt met weinig opklaringen, al kunnen er wel eens een paar voorkomen. Maxima rond 5-6 graden bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Geert, dinsdag 29 december, 09.20 uur.

In de minuut “natuur” van deze week kijken we naar een bijzondere boom die er maar even in het jaar staat 😉