VR

05/10/2024

Weertype

Weertype

| 20°

0 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

| 22°

0 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden h [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

11° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Noot vooraf: hou volgende week woensdag, 25 november om 19.30 uur even vrij in je agenda want dan stel ik live op mijn Facebook-account (https://www.facebook.com/naessensgeert/) de verschijning van mijn boek voor! Bevestig via Facebook (https://www.facebook.com/naessensgeert/) alvast ook jouw aanwezigheid!

We profiteren vandaag tijdelijk van een rug van hoge luchtdruk. Het is een uitloper van het Azorenhoog die via de Britse Eilanden een uitloper heeft naar het noorden. Zowel het Azorenhoog zelf als de rug schuiven snel oostwaarts op, mede onder druk van een nieuwe Atlantische depressie die vrij snel de Britse Eilanden nadert. Het warmtefront van dit laag bereikt vanavond en vannacht onze omgeving en trekt dan geleidelijk van west naar oost door. In het weekeind schuift het hoog door boven het Europese continent en vormt daar een centraal Europees hoog. Op de noordwestflank van dit hogedrukgebied trekken uitlopers van storingen in een zuidwestelijke stroming dan nog steeds door onze omgeving. We komen dan ook begin volgende week in een zachte zuidwestelijke stroming terecht met licht wisselvallige weersomstandigheden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag. Aanvankelijk zijn er nog brede opklaringen bij een frisse start van de dag, maar later verschijnt er weer meer bewolking die vanaf de kust gaat binnenlopen op nadering van een zwak warmtefront. Eventueel brengt dat (veel) later en tegen het eind van de dag ook wat lichte regen of motregen of een bui met zich mee. De meeste neerslag lijkt echter pas vanaf de avond te vallen. De maxima zitten daarbij nog een stukje lager dan gisteren en komen rond een 9 tot 10-tal graden uit. Daarbij staat er eerst een zwakke westelijke wind, maar die gaat in de loop van de dag aantrekken tot vrij krachtig à krachtig aan zee, matig tot vrij krachtig boven land. De wind draait ook geleidelijk terug naar een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

De nacht naar zaterdag verloopt door de vele bewolking dan ook weer een flink stuk zachter met minima die dan weer rond een 7-8 graden blijven hangen. Er valt dan af en toe wat lichte regen of motregen en het blijft vrij stevig waaien uit het zuidwesten.

Morgen:

Morgen wordt alweer een dertien-in-een-dozijn dag met een mix van (vrij veel) wolken en enkele opklaringen. Eventueel valt er daarbij links of rechts eens wat lichte regen of een bui. Vooral tijdens de ochtend kan er nog wat nattigheid vallen, maar geleidelijk aan zeker in de namiddag zullen de droge perioden overheersen. De temperaturen zitten rond vrij normale waarden voor de tijd van het jaar van een 11 à 12 graden bij een ook weer naar zuidwest gedraaide wind. Die waait meest matig tot vrij krachtig, zeker aan de kust.

Ook in de nacht naar zondag staan geen spannende weerfeiten geprogrammeerd. Het blijft wisselend bewolkt met kans op wat lichte regen of een bui en minima die rond een graad of 8 zitten.

Overmorgen:

Zondag krijgen we nog meer van hetzelfde weer. Het wordt overdag weer een allegaartje van wolkenvelden en opklaringen. Er is vooral in de ochtend kans op een tijdelijke bui of wat tijdelijke lichte regen, maar zeker weer geen grote hoeveelheden. In de namiddag overheersen de droge perioden en kunnen er geleidelijk aan weer wat bredere opklaringen doorbreken. De maxima komen niet van hun plaats en zitten weer rond een graad of 12 bij een matige zuidwestelijke wind.

In de nacht naar maandag is het rustig en wisselend bewolkt met af en toe ook brede opklaringen. De minima zitten dan weer wat lager en dalen naar een 6 à 7 graden tegen de ochtend.

Later:

Maandag verandert er niet veel aan het heersende weerbeeld. Het wordt opnieuw een wisselend bewolkte dag met zowel wat opklaringen als bewolking. Er is ook opnieuw kans op wat lichte regen of motregen of een verspreide bui. De maxima zitten daarbij alweer rond een 12-tal graden bij een aanhoudend zuidwestelijke wind die matig tot vrij krachtig gaat waaien.

Samenvatting:

Vandaag start met brede opklaringen en flinke zonnige perioden, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking en de wind toe. Die laatste draait van een westelijke terug naar een zuidwestelijke richting. De dag start ook fris met een 4-5 graden, temperaturen die uiteindelijk oplopen naar een graad of 10.

Geert, vrijdag 20 november, 06.55 uur.

Het aantal bloeiende planten in de tuin loopt nu snel terug, maar toch zijn er nog een paar te vinden, al zijn het echt wel de laatste van het seizoen; oa deze prachtige Chrysanthemum Mrs. Jessie Cooper is er zo eentje: