MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden over onze regio tot aan Finland. Als gevolg daarvan worden nieuwe en actieve storingen gedwongen om een koers rond dit hoog te volgen, maar die raken voorlopig even niet meer bij ons. Vandaag zitten we daarbij net als gisteren wel nog in een noordelijke stroming die erg veel vocht oppikt boven de Noordzee, maar in tegenstelling tot de voorbije twee dagen, levert dat geen lage wolkenvelden van betekenis meer op. De lucht is intussen dan ook een stuk droger geworden en laat enkel nog de vorming van wat nevel of een heel enkele mistbank in de nachtelijke uren toe. De komende dagen ruimt de stroming meer naar een noordoostelijke tot oostelijke hoek waarmee drogere lucht zal aangevoerd worden. Die wordt ook progressief warmer waardoor de maxima zeker naar het weekeind toe flink gaan klimmen. Na het weekeind blijven we in zachte lucht, maar de onstabiliteit en daarmee de neerslagkansen stijgen dan weer. Zelfs op zondagavond al en mogelijk al laat in de middag van zondag, worden de buienkansen alweer groter. Volgende week wordt het dan onstabiel met dan wel elke dag kans op een aantal buien, maar het blijft wel zacht:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het nog beter dan gisteren. Hadden we gisteren nog een grijze start, dan is dat vandaag niet meer zo. Er heeft zich wel wat nevel en een lokale mistbank gevormd, maar dat lost allemaal snel op. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere lucht aan met maxima rond 20 graden of meer landinwaarts. Aan zee zitten we rond een graad of 16-17 met een zwakke zeebries in de loop van de dag. Op wat lokaal ochtendlijk grijs na, is het dus de hele dag zo goed als zonnig, maar dat lokale grijs zal veel vlotter opgeruimd worden dan gisteren het geval was. Daarna krijgen we overdag hoogstens eens wat hoge sluierwolken of een kleine stapelwolk te zien.

Vanavond en de nacht naar zaterdag verloopt rustig en helder. Eventueel nog met wat lokale nevel. Minima rond 8 tot 10 graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden halen en komen dus weer iets hoger uit dan vandaag het geval zal zijn. Aan zee stijgen we tot rond 18-19 graden, maar daar houdt een zeebriesje de temperaturen in de loop van de dag zelfs weer iets lager. Waarschijnlijk wordt zaterdag in diverse opzichten de beste dag van deze reeks omdat zondag de kans op een regen- of onweersbui op het eind van de middag alweer toeneemt.

In de nacht is het rustig en helder met zachte minima van rond een 10-tal graden.

Overmorgen:

Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 graden oplopen landinwaarts, maar het wordt gaandeweg de dag onstabieler. Zeker later op de dag neemt de bewolking weer toe en het is niet onmogelijk dat er in de late middag, maar zeker naar de avond toe, enkele regen- of onweersbuien opduiken.

De buiendreiging wordt in de nacht naar maandag groter.

Later:

Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden beheerst ons weer dan opnieuw terwijl ons hoog dat ons nu de mooie dagen bezorgt, dan naar het oosten is weg getrokken. Het is wel nog zacht, maar in de loop van de dag zijn er perioden met regen en/of buien te verwachten. Dat kunnen onweerachtige buien zijn.

Volgende week blijft het vrij zacht, maar de buienkansen stijgen weer fors met in de loop van maandag weer de nodige neerslag in de vorm van regen of buien. Ook de dagen nadien blijft het onstabiel met grote buitenkansen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mooie dag. Die kan lokaal met wat nevel of mist starten, maar dat lost heel snel op en de dagperiode brengt ons volop zon met amper eens een hoge sluierwolk of een enkele stapelwolk. De maxima lopen op naar rond de 20 graden landinwaarts, rond de 16 graden vlak aan de kust. Daar staat een zwakke zeebries, landinwaarts is die wind zwak noordoost.

Vanavond en vannacht is het helder met wat nevel. De minima zakken tot rond een 8 à 10 graden bij een zwakke noordoostelijke tot oostelijke wind.

Geert, vrijdag 10 mei, 06.10 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!