DO

05/09/2024

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van Spanje over Frankrijk [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 20°

10 %

Windrichting

2 bft
Morgen wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

10° | 22°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie boven Scandinavië beïnvloedt ons weer. Een aantal fronten die aan dit laag verbonden zijn, trekken over onze omgeving met vrij veel wind. De voorbije nacht trok al een eerste front voorbij, vandaag overdag volgen er nog enkele (zwakke) fronten. De depressie zit gevangen tussen een Oost-Europees hogedrukgebied en het hogedrukgebied van de Azoren dat vrij ver noordelijk over de Britse Eilanden ligt. Dat Azorenhoog heeft ook een uitloper richting het noorden en die uitloper schuift geleidelijk onze kant uit om tegen vrijdag / het weekeind in onze omgeving aan te komen. Daarna zakt die rug in en schuift het Azorenhoog meer en meer op richting Europa. We krijgen dan volgende week met een westcirculatie op vrij hoge noordelijke breedte te maken. Wij zitten dan dicht tegen het hogedrukgebied aan, maar het ligt te ver om ons volledig te vrijwaren van uitlopers van storingen die op noordelijker breedtes voorbijtrekken. We krijgen dan ook een zonale stroming met lichte wisselvalligheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we geleidelijk aan in koelere lucht terecht. De maxima vallen terug op een 10 tot 11 graden met een naar noordwest tot west draaiende wind. Er kan daarbij al tijdelijk eens wat regen of een bui vallen, maar grote hoeveelheden zitten er niet in. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af met naar de avond toe steeds breder wordende opklaringen. Er staat overdag ook een erg pittige wind uit west tot noordwest. Die wordt vrij krachtig tot krachtig aan zee met daar zelfs uitschieters tot 60-65 km per uur. Boven land kan die tot een 50 km per uur halen.

In de nacht naar vrijdag komt de atmosfeer wat tot rust. De wind valt dan grotendeels weg en er komen meer en bredere opklaringen voor waarbij het forser kan afkoelen. Tegen de ochtend zijn minima mogelijk van een 5 à 6 graden, misschien lokaal nog wat minder.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige dag. Aanvankelijk zijn er nog brede opklaringen, maar later verschijnt er weer meer bewolking die vanaf de kust gaat binnenlopen op nadering van een zwak warmtefront. Eventueel brengt dat later op de dag ook wat lichte regen of motregen of een bui met zich mee. De meeste neerslag lijkt echter pas vanaf de avond te vallen. De maxima zitten morgen nog een stukje lager dan vandaag en komen rond een 9 tot 10-tal graden uit.

De nacht naar zaterdag verloopt door de vele bewolking dan ook weer een flink stuk zachter met minima die dan weer rond een 7-8 graden blijven hangen.

Overmorgen:

Zaterdag wordt alweer een dertien-in-een-dozijn dag met een mix van (vrij veel) wolken en enkele opklaringen. Eventueel valt er daarbij links of rechts eens wat lichte regen of een bui, maar de droge perioden overheersen. De temperaturen zitten rond vrij normale waarden voor de tijd van het jaar van een 11 à 12 graden bij een ook weer naar zuidwest gedraaide wind. Die waait meest matig.

Ook in de nacht naar zondag staan geen spannende weerfeiten geprogrammeerd. Het blijft wisselend bewolkt met kans op wat lichte regen of een bui en minima die rond een graad of 8 zitten.

Later:

Zondag krijgen we nog meer van hetzelfde weer. Het wordt overdag weer een allegaartje van wolkenvelden en opklaringen. Er is kans op een tijdelijke bui of wat tijdelijke lichte regen, maar zeker weer geen grote hoeveelheden. De maxima komen niet van hun plaats en zitten weer rond een graad of 12 bij een matige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een mix van veel bewolking en enkele opklaringen. Er is kans op een tijdelijke bui of eens wat lichte regen. Maxima rond 11 graden en wat vooral opvalt, is de wind. Die waait vrij krachtig tot aan zee zelfs krachtig uit het westen. Tegen de avond worden de opklaringen breder.

Geert, donderdag 19 november, 06.45 uur.

Het aantal bloeiende planten in de tuin loopt nu snel terug, maar toch zijn er nog een paar te vinden, al zijn het echt wel de laatste van het seizoen; oa deze prachtige Chrysanthemum Mrs. Jessie Cooper is er zo eentje: