DO

05/09/2024

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van Spanje over Frankrijk [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 20°

10 %

Windrichting

2 bft
Morgen wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

10° | 22°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten onder invloed van lagedrukgebieden die zich boven de Britse Eilanden bevinden. Deze worden nog altijd in hun oostwaartse verplaatsing geblokkeerd door een sterk hoog boven Oost-Europa. Ook boven het zuiden van Europa vinden we een aparte kern van hogedruk terug. VAndaag en morgen trekt dit hoog zich terug waarna het Azorenhoog zich op de Atlantische Oceaan naar het noorden uitbreidt. Daardoor komen wij tijdelijk in een trog terecht die vanaf de Britse Eilanden oostelijk doorschuift. De stroming wordt bij ons in de tweede weekhelft dan ook tijdelijk meer west tot noordwest waarbij wat koelere lucht binnenloopt. Op termijn schuift het Azorenhoog door naar onze omgeving en komt tijdens / na het weekeind zelfs weer ten oosten van ons terecht waarbij de aangevoerde lucht weer zachter zou worden. De minder warme temperaturen lijken dan ook maar zeer tijdelijk te zijn. Door de continue nabijheid van hogedrukgebieden zit er voor de komende periode ook maar weinig neerslag in. Veel meer dan eens wat tijdelijke lichte regen of een bui lijkt er niet aan te pas te komen. In de loop van volgende week lijkt zich op de Atlantische Oceaan een westcirculatie op gang te trekken wat op lange termijn zou uitmonden in aanhoudend zacht en wisselvallig weer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt alweer een erg zachte dag, de zachtste van de hele week. Een opnieuw goed doorstaande zuidwestelijke tot zelfs zuidelijke wind voert weer erg zachte lucht aan met maxima die weer geen enkele moeite hebben om tot een 15-tal graden op te lopen. Het is daarbij eerst licht bewolkt tot zelfs helder. De opklaringen kunnen aanvankelijk dus erg breed uitvallen, maar later op de dag neemt de bewolking toch wel weer toe. Het zal tegen dan echter wel al late namiddag geworden zijn. Ook de zuidwestelijke wind spant later op de dag weer in kracht aan.

Vanavond en vannacht kan er wat lichte regen of een bui gaan vallen op nadering en doortocht van een koufront vanuit het noorden. Daarbij blijft het hard waaien. De wind kan in de nacht aan zee een volle 5 tot 6 Bft bereiken met uitschieters tot 60 à 70 km per uur. Ook boven land is er vannacht veel wind bij alweer zachte minima van 8 à 9 graden.

Morgen:

Morgen komen we geleidelijk aan in koelere lucht terecht. De maxima vallen terug op een 10 tot 11 graden met een naar noordwest tot west draaiende wind. Er kan daarbij al tijdelijk eens wat regen of een bui vallen, maar grote hoeveelheden zitten er niet in. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af met naar de avond toe steeds breder wordende opklaringen. Er staat overdag ook een erg pittige wind uit west tot noordwest.

In de nacht naar vrijdag komt de atmosfeer wat tot rust. De wind valt dan grotendeels weg en er komen meer en bredere opklaringen voor waarbij het forser kan afkoelen. Tegen de ochtend zijn minima mogelijk van een 4 à 5 graden, misschien lokaal nog wat minder.

Overmorgen:

Vrijdag wordt een licht wisselvallige dag. Aanvankelijk zijn er nog brede opklaringen, maar later verschijnt er weer meer bewolking die vanaf de kust gaat binnenlopen op nadering van een zwak warmtefront. Eventueel brengt dat later op de dag ook wat lichte regen of motregen of een bui met zich mee.

De nacht naar zaterdag verloopt door de vele bewolking dan ook weer een flink stuk zachter met minima die dan weer rond een 7-8 graden blijven hangen.

Later:

Zaterdag wordt alweer een dertien-in-een-dozijn dag met een mix van (vrij veel) wolken en enkele opklaringen. Eventueel valt er daarbij links of rechts eens wat lichte regen of een bui, maar de droge perioden overheersen. De temperaturen zitten rond vrij normale waarden voor de tijd van het jaar van een 11 à 12 graden bij een ook weer naar zuidwest gedraaide wind. Die waait meest matig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag eerst erg brede opklaringen met flink wat zon. Aan het eind van de dag neemt de bewolking toe. De maxima zijn zeer zacht met waarden rond 14-15 graden en de zuid tot zuidwestelijke wind spant gaandeweg de dag geleidelijk in kracht aan.

Geert, woensdag 18 november, 06.30 uur.

Het aantal bloeiende planten in de tuin loopt nu snel terug, maar toch zijn er nog een paar te vinden, al zijn het echt wel de laatste van het seizoen; oa deze prachtige Chrysanthemum Mrs. Jessie Cooper is er zo eentje: