VR

05/10/2024

Weertype

Weertype

| 20°

0 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

| 22°

0 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden h [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

11° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaart nog altijd een sterk Europees hoog dat met kern boven het oosten van het continent ligt. Ten westen van de Britse Eilanden ligt een laag dat geleidelijk richting de Noorse kust trekt. Dat laag stuurde de voorbije nacht ook een storing door onze omgeving. Daarachter komen we vandaag in een stevige zuidwestelijke stroming terecht met een enkele bui. Vanavond en vannacht profiteren we dan weer even van een trekrug die eventjes wat meer rust brengt, maar morgen trekken nog enkele verzwakte storingen van nieuwe Atlantische lagedrukgebieden door onze omgeving. Op zaterdag biedt het hoog weer wat meer weerstand en houden we het droog, maar vanaf zondag trekt het hoog zich wat terug en komen we meer onder invloed van nieuwe Atlantische lagedrukgebieden. Vooral zondag lijkt er daarbij regen te kunnen gaan vallen. In de loop van volgende week duwt het Azorenhoog zich dan weer een weg naar het noorden waarbij we in een wat minder zachte noordwestelijke tot westelijke stroming zouden gaan komen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit er wat meer animo in de weerkaarten. De voorbije nacht trok een storing door onze omgeving. Die is sneller gepasseerd dan eerst gedacht zodat het vanochtend alweer grotendeels droog is. Toch is er nog een kleine kans dat er hier of daar een enkele bui opduikt. Na de middag blijft het droog. De wind spant daarbij ten opzichte van de vorige dagen wat aan uit een steeds zuidwestelijke hoek en het wordt wat minder zacht. Toch halen we nog steeds gemakkelijk een 13-tal graden.

Vanavond en vannacht is het droog met een wisselende bewolking en opklaringen. De minima zitten dan tijdens de bredere opklaringen wat lager en komen rond een 5 à 6 graden uit tegen de ochtend. Eventueel duikt er ook wel weer een nevel- of mistbank op tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen krijgen we dan een wisselende bewolking met een licht wisselvallig weertype. In de loop van de dag trekt een zwakke storing door met vrij veel wolken en opnieuw wat meer wind. Er kan eventueel tijdelijk nog wat lichte regen of een bui vallen, maar geen grote hoeveelheden. De maxima zitten rond een 13 à 14-tal graden bij een steeds zuidwestelijk georiënteerde wind.

In de avond en in de nacht naar zaterdag is het dan weer meest droog bij minima die tegen de ochtend rond een 8 à 9 graden uitkomen. Weer wat zachter dan tijdens de voorgaande nacht dus.

Overmorgen:

Zaterdag wordt dan weer de betere dag van het weekeind. Het blijft grotendeels droog, al is een heel enkele lokale bui toch niet volledig 100% uit te sluiten. Het blijft vrij zacht met maxima die weer wat klimmen en rond de 14-15 graden zitten bij een geleidelijk weer wat aanspannende en nog altijd zuidwestelijke wind.

In de nacht naar zondag neemt de bewolking en daarmee de kans op wat verspreide regen opnieuw toe.

Later:

Zondag ziet er wisselvalliger uit. Het is meestal zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon. Een front komt in de buurt te liggen en kan dan zorgen voor perioden met regen of buien. Het gaat daarbij ook weer wat harder waaien. De maxima vallen dan weer iets terug, maar blijven toch echt wel aan de zachte kant met waarden die ook op zondag gemakkelijk rond een 15-tal graden kunnen uitkomen.

Samenvatting:

De voorbije nacht trok een storing voorbij met wat regen. Vandaag zitten we overdag achter die storing in een gebied met wolkenvelden en opklaringen. Eventueel valt er in de ochtend nog een lokale bui, deze namiddag is het droog met bredere opklaringen. We halen daarbij een 13-tal graden en er staat wat meer wind uit het zuidwesten.

Geert, donderdag 12 november, 06.45 uur.

Je vindt dezer dagen overal gemakkelijk paddenstoelen, waaronder o.a. deze parasitaire soort: de honingzwam: