VR

05/10/2024

Weertype

Weertype

| 20°

0 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

| 22°

0 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden h [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

11° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk Europees hoog blijft de weerkaarten domineren. Het trekt geleidelijk wat meer richting Oost-Europa. De Britse depressie is intussen van de weerkaarten verdwenen, maar boven de Britse Eilanden liggen wel nog een paar zwakke fronten, behorende bij Atlantische depressies. Het weer in onze omgeving ligt vrijwel stil met de nabijheid van een paar zwakke fronten die voor veel bewolking zorgen. De stroming blijft voorlopig zuid tot zuidwestelijk waarmee er erg zachte lucht aangevoerd wordt. In de tweede helft van de week arriveert een nieuw Atlantisch laag in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Daardoor wordt de gradiënt in onze omgeving weer wat groter en gaat het in de tweede helft van de week wat harder waaien. Ook al omdat het Europese hoog zich dan wat meer oostelijk gaat terugtrekken. Een nieuw Atlantisch laag stuurt tegen donderdag ook een front door onze omgeving met stijgende neerslagkansen. Ook daarachter blijft de stroming echter zuid tot zuidwestelijk zodat de aanvoer van zachte lucht ook tegen het eind van de week en komend weekeind gewoon doorgaat.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verandert er amper iets aan de weersverdeling. We blijven tussen een hogedrukgebied zitten dat zich boven Europa bevindt en lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Uitlopers van fronten kunnen tot bij ons geraken in zeer verzwakte vorm en zorgen telkens voor een zware tot wisselende bewolking, maar veel neerslag levert dat zeker niet op. Het blijft over het algemeen droog al is een heel enkel spatje regen niet volledig uit te sluiten. Er is de voorbije nacht ook weer nevel en mist ontstaan en die lost vandaag overdag maar heel moeizaam op zodat het zich nog lang verstoord blijft. De temperaturen zitten vandaag iets lager dan de vorige dagen, maar halen toch nog altijd erg gemakkelijk een zeer zachte 13 tot 14 graden bij een wind die uit overwegend zuidwestelijke hoek komt. In de loop van de dag spant die wind wat aan waardoor de zichtbaarheden geleidelijk wat verbeteren.

Vanavond blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met minima die rond 8-9 graden uitkomen tegen de ochtend. Doordat er wat meer wind staat, is de kans op vorming van nevel en mist veel kleiner. Na middernacht neemt ook de kans op neerslag snel toe doordat er een wat meer actief front binnenloopt.

Morgen:

Morgen zit er wat meer animo in de weerkaarten. In de loop van de dag trekt een koufront van west naar oost door onze omgeving met tijdelijk een periode van regen. Die regen zit vooral in de ochtend in de vorm van wat regen en/of buien. Zo heel veel zal er niet vallen, de totale hoeveelheden blijven echt wel beperkt. Na de middag wordt het overwegend droog al is een achteropkomende bui zeker niet volledig uit te sluiten. De wind spant daarbij wat aan uit een steeds zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en het wordt dan wat minder zacht. Toch halen we nog steeds gemakkelijk een 13-tal graden.

In de nacht naar vrijdag valt er eventueel links of rechts nog wel een enkele losse bui. De minima zitten dan tijdens de bredere opklaringen wat lager en komen rond een 6 à 7 graden uit. Eventueel duikt er ook wel weer een nevel- of mistbank op tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag krijgen we dan een wisselende bewolking met een licht wisselvallig weertype. Er kan eventueel tijdelijk nog wat lichte regen of een bui vallen, maar geen grote hoeveelheden. De maxima zitten rond een 13 à 14-tal graden bij een steeds zuidwestelijk georiënteerde wind.

Later:

Zaterdag wordt dan weer de betere dag van het weekeind. Het blijft grotendeels droog, al is een heel enkele lokale bui toch niet volledig 100% uit te sluiten. Het blijft vrij zacht met maxima die weer wat klimmen en rond de 14-15 graden zitten bij een geleidelijk weer wat aanspannende en nog altijd zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag is het lang grijs. Nevel en mist die de voorbije nacht zijn ontstaan, lossen maar heel moeizaam op. Het zicht verbetert wel, maar er blijft sowieso veel bewolking hangen. Het is vrij zacht met maxima rond 13-14 graden en een overdag geleidelijk aanspannende zuidwestelijke wind. Op een zeer lokaal spatje regen niet te na gesproken, blijft het droog.

Geert, woensdag 11 november, 09.35 uur.

Je vindt dezer dagen overal gemakkelijk paddenstoelen, waaronder o.a. deze parasitaire soort: de honingzwam: