VR

05/10/2024

Weertype

Weertype

| 20°

0 %

Windrichting

2 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZA

11 mei

Weertype

Weertype

| 22°

0 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een mooie en warme dag. De maxima kunnen dan landinwaarts tot rond een 22-23 graden h [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

11° | 23°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 23, misschien wel 24 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

13° | 19°

80 %

Windrichting

3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaart nog altijd een sterk Europees hoog dat met kern boven het oosten van het continent ligt. Aan de andere kant zien we steeds lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan opdoemen. Die komen telkens terecht in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden en trekken dan vandaaruit richting Scandinavië. Af en toe slaagt er eens eentje in om wat meer richting het Noordzeegebied te trekken, maar de blokkade van hogedruk op het continent houdt een verdere oostwaartse verplaatsing steeds tegen. Daarbij trekken ook vandaag nog enkele verzwakte storingen van zo’n Atlantische lagedrukgebieden door onze omgeving. Op zaterdag biedt het hoog weer wat meer weerstand en houden we het droog, maar vanaf zondag trekt het hoog zich wat terug en komen we meer onder invloed van nieuwe Atlantische lagedrukgebieden. Vooral zondag lijkt er daarbij regen te kunnen gaan vallen. In de loop van volgende week verliest het Europese hoog zijn invloed, maar dan duwt het Azorenhoog zich weer een weg naar het noorden waarbij we in een wat minder zachte noordwestelijke tot westelijke stroming zouden gaan komen. Een gevolg hiervan is wel dat later in de week de invloed van lagedrukgebieden wat groter kan worden en dat er ook meer gradiënt in onze omgeving komt te staan.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een wisselende tot zware bewolking met een licht wisselvallig weertype. In de loop van de dag trekt een zwakke storing door met vrij veel wolken en opnieuw wat meer wind. De ochtend verloopt grotendeels droog, vanmiddag kan er eventueel tijdelijk wat lichte regen of een bui vallen. Aan het eind van de middag is dat eventueel een wat fellere bui. De maxima zitten rond een 13 à 14-tal graden bij een steeds zuidwestelijk georiënteerde wind. Die gaat matig waaien boven land, aan zee af en toe vrij krachtig.

Vanavond en vannacht is het dan weer meest droog al blijft een enkele bui toch tot de mogelijkheden behoren bij minima die tegen de ochtend rond een 8 à 9 graden uitkomen. Weer wat zachter dan tijdens de voorgaande nacht dus.

Morgen:

Morgen zaterdag wordt dan weer de betere dag van het weekeind. Het blijft grotendeels droog, al is een heel enkele lokale bui toch niet volledig 100% uit te sluiten. Het blijft vrij zacht met maxima die weer wat klimmen en rond de 14-15 graden zitten. Lokaal kan dat zelfs weer richting de 16 graden gaan bij een geleidelijk weer wat aanspannende en nog altijd zuidwestelijke wind.

In de nacht naar zondag neemt de bewolking en daarmee de kans op wat verspreide regen opnieuw toe.

Overmorgen:

Zondag ziet er wisselvalliger uit. Het is meestal zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon. Een front komt in de buurt te liggen en kan dan zorgen voor perioden met regen of buien. Dat kan per momenten echt wel om intense regen gaan. Het gaat daarbij ook weer wat harder waaien. De maxima vallen dan weer iets terug, maar blijven toch echt wel aan de zachte kant met waarden die ook op zondag gemakkelijk rond een 15-tal graden kunnen uitkomen. Verder valt op zondag ook de wind op. Die kan aan zee zelfs stormachtig worden met uitschieters die naar een 80-90 km per uur kunnen gaan. Boven land zijn dat pieken van een 60 à 70 km per uur.

In de nacht naar maandag blijft de kans op enkele buien bestaan waarbij de wind dan geleidelijk afneemt en draait van een zuidwestelijke naar een westelijke richting.

Later:

Maandag week krijgen we dan een licht wisselvallig weertype. Er is vrij veel bewolking met af en toe wat opklaringen, maar even zo goed is er kans op het voorkomen van een lokale bui. De wind zoekt vanaf maandag een meer westelijke richting op en daarmee wordt de aanvoer van zeer zachte lucht de pas afgesneden. We krijgen maandag dan ook wat minder hoge temperaturen die rond een 11-12 graden blijven zitten.

Samenvatting:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag met veel bewolking. Er is gaandeweg ook kans op wat lichte regen of een bui bij maxima rond een 13 tot 14-tal graden. De nog steeds zuidwestelijke wind gaat een ietsepietsie harder waaien doorheen de dag.

Geert, vrijdag 13 november, 06.45 uur.

Je vindt dezer dagen overal gemakkelijk paddenstoelen, waaronder o.a. deze parasitaire soort: de honingzwam: